Slik skal hverdagsreisene bli enklere

Sparkesykler, bysykler, delingsbiler og kollektivtransport samles på Hillevåg torg i et nytt prøveprosjekt.

Hillevåg torg er blitt et såkalt mobilitetspunkt. Tanken er at du som ferdes her skal få flere alternativer til egen bil. Målet er å gjøre hverdagsreiser enklere. Det melder Stavanger kommune på nett. 

 Et mobilitetspunkt er et sted der du kan veksle mellom ulike mobilitetsformer som bysykkel, delingsbil, buss eller sparkesykkel, sier prosjektleder Imme Dirks Eskeland i kommunens miljøavdeling, og kommer med følgende eksempel:

 Du tar kanskje bussen til Hillevåg, men så skal du videre til Åsen på jobb. Da kan det være praktisk å reise videre på en bysykkel eller el-sparkesykkel, legger hun til. 

LES OGSÅ: Duket for årets viktigste kamp: – Vi vet nok litt mer enn allmennheten

Samarbeidsprosjekt og klimatiltak

Mobilitetspunkt-prosjektet er finansiert av Klimasatsmidler fra Miljødirektoratet og er et samarbeid mellom avdelingene Miljø, Park og vei, Smartby, områdeløftet i Hillevåg, Kolumbus og Bilkollektivet.

Mobilitetspunkt i kommunedelene er ett av flere tiltak i Klima- og miljøplanens handlingsplan for å øke klimavennlig mobilitet.

LES OGSÅ: Folk flest bruker mindre penger

Testes på Hillevåg torg

Nå testes prosjektet først på Hillevåg torg, og basert på resultater og tilbakemeldinger vil det dukke opp flere mobilitetspunkt i Stavanger dersom prosjektet lykkes. Valget falt på Hillevåg torg på grunn av sin nærhet til boliger, arbeidsplasser, eksisterende kollektivtrafikk, parkeringsplasser og lademuligheter.

– Flere store byer jobber med å etablere mobilitetspunkt som et klimatiltak. Både Oslo, Bergen og Bremen (Tyskland) har delt nyttige erfaringer med oss, forteller Dirks Eskeland.

LES OGSÅ: Snart kan endelig Kai Ove få fullført oppkjøringen

Ønsker tilbakemeldinger

I tillegg til ulike mobilitetsformer skal de også teste om skiltingen er forståelig. Naboer og andre interesserte oppfordres til å teste det nye mobilitetspunktet og gi tilbakemeldinger på opplevelsen.

 Bysyklene er allerede på plass, og snart har vi to elbiler fra Bilkollektivet også. Sammen med busstoppet ved hovedveien, sykkelparkering og el-sparkesykler begynner det å bli bra, sier prosjektlederen.

LES OGSÅ: Derfor har noen restauranter holdt åpent hele korona-perioden