Nyheter

Slik skal han gjøre Equinor klimanøytralt innen 2050

Anders Opedal (52) fra Sauda, Equinors nye toppsjef, om sofaen han sitter i, lederstil, mål og hvordan Equinor skal bli klimanøytralt innen 2050.

Bilde 1 av 4

Eldar Sætre, mannen som i seks år har vært konsernsjef i Equinor, låser opp kontoret – som ikke er hans kontor lenger.

– Nå er du sjefen min. Her er kontoret. Der har du pulten og sofaen. I den sofaen har det vært mange diskusjoner, sier Sætre og gir nøkkelen arvtakeren Anders Opedal.

I den samme sofaen satt Opedal for fem år siden, da han fikk jobb i konsernledelsen i Equinor. Nå er han selv sjef.

– At jeg selv skulle bli konsernsjef var det siste som slo meg den dagen. Jeg var bare opptatt av at Eldar hadde tilbudt meg en jobb i konsernledelsen, og hvordan jeg skulle få armene rundt den.

LES OGSÅ: Presentert som ny konsernsjef: – Equinor skal være ledende i det grønne skifte

Fakta Anders Opedal:

  • Norsk næringslivsleder, født 4. mai 1968.
  • Tok mandag over som konsernsjef i Equinor etter Eldar Sætre.
  • Fra Sauda.
  • Utdannet ingeniør med mastergrad fra NTNU og mastergrad i bedriftsledelse fra Heriot-Watt-universitetet i Edinburgh.
  • Er gift, og har tre barn.
  • Jobbet som ingeniør i Schlumberger og Baker Hughes Inteq fra 1992 til 1997.
  • Startet som petroleumsingeniør og sektorleder i Statoil i 1997. Har senere hatt en rekke lederstillinger i konsernet.
  • Kommer fra stillingen som konserndirektør for teknologi, prosjekter og boring i Equinor.
  • Er den sjette faste konsernsjefen i Equinor/Statoil siden 1972.

Grønnere æra

Sauda-karen både ser og høres klar ut for jobben. Til å lede Equinor inn i en ny, grønnere æra. Samme dag som Opedal tok over rattet, kunngjorde Equinor at selskapet vil bli klimanøytralt innen 2050.

– Equinor skal være et ledende selskap i det grønne skiftet. Innen 2050 skal vi være et klimanøytralt selskap. Det er god forretningsstrategi for oss, og det er godt for klimaet. Det handler om å være relevant selskap i et samfunn i endring og for framtidige generasjoner, sier Opedal, som forteller at 2050-målet handler om å fjerne like mye utslipp i 2050 som Equinors produkter slipper ut når de er i bruk.

– Slik kan vi oppnå nettoutslipp av karbon. For å nå målene er vi helt avhengige av at vi lykkes med å utvikle gode markeder for karbonfangst og lagring, samt kostnadseffektiv teknologi for hydrogen. Her er Equinor helt i front, forklarer Opedal.

– På norsk sokkel produserer vi olje og gass med rekordlave utslipp. Vi har sagt at vi skal kutte utslippene i 2050 til nær null. Det gjør norsk sokkel enda mer konkurransedyktig. Og våre planer for produksjon, utvikling og leting på norsk sokkel ligger fast. De neste årene vil vi øke produksjonen av olje og gass fra være felt, sier Opedal, som også sier at Equinor må forberede seg på en framtid med mindre olje- og gass produksjon.

– En gang rundt 2030 vil etterspørselen falle, sier han.

Etter hvert vil også Equinors produksjon falle.

– I 2050-sammenheng vil olje og gass være langt lavere enn i dag, sier Opedal.

DEBATT: Det lukkede styreroms mysterium

Raskere fornybar-vekst

Den nye konsernsjefen sier Equinor vil utvikle seg som et bredt energiselskap.

– Derfor ønsker vi å vokse raskere innenfor fornybar energi. Vi har allerede sagt at vi skal tidoble produksjonen innen 2026, og trettidoble den innen 2035. Vi skal se om vi kan gjøre det raskere. Vi øker derfor innsatsen for å finne nye prosjekter, sier Opedal.

Klimautfordringen er vår felles utfordring, og samarbeid er nøkkelen til å lykkes, mener den nye Equinor-toppsjefen.

– Felles innsats fra myndigheter, selskaper, investorer og forbrukere er helt avgjørende. Sammen kan vi lykkes med å kutte utslippene, utvikle teknologi og gode markedsmekanismer som gjør at vi kan oppnå en klimanøytral framtid. Denne framtiden skal Equinor være med å forme. Vi skal oppdatere strategiene framover, sier Opedal.

LES OGSÅ: Hydrogen-løft (+)

Første rogalending

Ikke bare er Anders Opedal selskapets første toppsjef med ingeniørbakgrunn. Han er også første rogalending.
– Det er klart at når du har vokst opp i Rogaland, har du vokst opp med olje og gass. I Sauda var det mange som jobbet innen olje- og gass. Jeg så hvordan plattformene ble laget uti fjorden. Jeg har levd med industrieventyret. Det blir en preget av. Jeg fikk lyst til å være med på å utvikle eventyret videre, sier han til RA.

Å være ingeniør er en fordel.

– Jeg har gått gradene i Equinor, og har derfor bred kunnskap om bedriften. Jeg er over snittet interessert i teknologi, så de på forskningssenteret kan forvente besøk fra meg innimellom, sier Opedal.

Vil bli husket for to ting

Å spør om hva Opdal vil bli husket for dagen han selv går av er tidlig, men saudabuen nevner to ting:
– Forbedre sikkerheten. Å bli enda bedre enn i dag, slik at alle kommer trygt hjem fra jobb. Den andre tingen er at jeg overtar i en ny tid. At jeg kan være med å forberede Equinor på en ny framtid der framme der vi fortsatt er et industrielt selskap i 2050. Hvor vi både har olje og gass, fornybar, karbonfangs og lagring, hydrogen og andre energiformer. Et selskap som har mange tiår framfor seg, også etter at jeg går av.

LES OGSÅ: Vil øke handelen mellom Norge og USA (+)

Lovord fra Sætre

Eldar Sætre pensjonerer seg ikke før om fire måneder. I mellomtiden skal han være i kulissene og «lære opp» Anders Opedal.

– Anders kjenner Equinor godt. Han har dyp respekt for selskapet og organisasjonen. Han er godt forberedt, og han har en tydelig kurs for selskapet, sier Eldar Sætre.

Mer fra Dagsavisen