Nyheter

Slik skal Bonde-Stavanger styres

Landbruket i landets største sauekommune, Stavanger, skal nå styres fra Finnøy.

Bilde 1 av 5

Etter 42,9 kilometers kjøring fra Stavanger kommunes rådhus, gjennom enklaven Randaberg og gjennom tre undersjøiske tunneler, 45 minutters kjøring hvis du holder fartsgrensene, ankommer man det som før het Finnøy Rådhus.

Det blir innbyggertorg og skal blant annet huse Stavangers nye kontor for landbruk og havbruk. Tidligere landbrukssjef i Rennesøy, Stavanger-mannen Geir Helge Rygg, blir nå leder for Landbruk og havbruk. Rygg skal jobbe sammen med fire rådgivere med landbrukserfaring. Kontoret skal i løpet av det første halvåret også bemannes med én person med spesialkompetanse på havbruk.

– Det er et spennende kontor vi er på vei til å bygge opp, med blandingen av mindre landbruksbedrifter underlagt streng offentlig regulering, der samfunnsoppdraget er rettet mot matproduksjon og matberedskap, og havbruk. Havbruksbedriftene er gjerne store konsern, sterke næringsinteresser hvor salget skjer mot utlandet, sier Rygg.
Han legger vekt på å overføre erfaringer mellom landbruk og havbruk, både for å styrke næringsgrunnlag og et grønt skifte.

Næringsperspektiv

Stavanger blir Norges største sauekommune, og har etter de siste tallberegningene 20.383 sauer på vinterfôr. Administrativt legges Landbruk og havbruk under Næringssjefen i Stavanger.

– Forvaltningen av landbruket og det å ta vare på kulturlandskapet ligger tett opp mot næringspolitiske områder som turisme, kortreist mat og annen matproduksjon, og det er nok en styrke for perspektivet at vi legges inn under næringsavdelingen, sier Rygg.

Som tidligere landbrukssjef i lille Rennesøy kommune er han vant til å jobbe tett på tvers av sektorer. I «gamle» Stavanger var forvaltningen satt ut til landbrukskontoret i Stavanger, og enhetene i både Rennesøy og i Finnøy var små. I Nye Stavanger skal Landbruk og havbruk samarbeide med en næringsavdelingen som det nye politiske flertallet har signalisert skal oppbemannes.

– Vi får nok å gjøre, får mange dyktige medarbeidere å samarbeide med i næringsavdelingen, blir en del av et større kompetansemiljø, rigges for å kunne tenke noen nye tanker, og perspektivet blir i sterkere grad å utvikle næringsdelen. Det er også viktig at bøndene får den servicen de skal ha, sier Rygg.

– Ikke så sårbare

Med på laget har han Silke Ullrich, tidligere landbrukssjef i Finnøy. For tre år siden flyttet hun fra leilighet på Finnøy til småbruk på nordsiden av Ombo, og er da i tillegg til landbruksbyråkrat ansvarlig for i overkant av tjue sauer på vinterfôr. Hun ser store fordeler ved nyorganiseringen.

– Det er en veldig fordel å kunne være flere folk, det betyr at vi ikke er så sårbare, om noen skulle bli borte. Det blir også større muligheter til å spesialisere seg innenfor enkeltområder, sier Ullrich, nå med tittel rådgiver.

Hun regner med at bønder og andre borgere også vil ha fordeler.

– Et styrket kontor gjør at det kan bli raskere å få svar på henvendelser, og mer faglig spisset informasjon, sier Ullrich, som peker på endret perspektiv.

– Det kan bli interessant hvordan søknader om distriktsstøtte fra Stavanger blir tatt imot. Og om politikerne klarer å se hensynet til den dels ekstremt desentraliserte delen av den nye kommunen. Lett blir det ikke, men jeg håper de får det til, sier Ullrich.

Vern av kulturlandskap

Rygg understreker viktigheten av å ta vare på det unike kystkulturlandskapet på Finnøy og Rennesøy, viktig både for turisme, kulturarv og landskapsskjøtsel.

– Forvaltningen av kulturlandskapene er viktig, ikke bare gjennom beite i kulturlandskap, men også ved jevnlig vedlikehold av for eksempel kystlynghei. Kulturlandskapet må pleies kontinuerlig, ellers gror det igjen, det skjer veldig fort, sier Rygg.

Rygg og Ullrich tar med RA til gården til Askild Eggebø.

– I utgangspunktet var jeg veldig skeptisk til sammenslåing med Stavanger, og ønsker heller at vi heller så mot Ryfylke. Men nå får vi gjøre det beste ut av det, sier Finnøy-bonden.

Han er naturlig nok opptatt av et landbrukskontor som lytter til bøndenes behov, og ønsker et godt og levende lokalmiljø, med god produksjon.

– Da jeg startet var vi over 80 melkebønder, nå er det under 30 igjen. Samtidig har vi klart å opprettholde produksjonen, sier Eggebø, som også er konsernstyremedlem i Tine.

– Åpenbare fordeler

Ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) er fornøyd med å ha samlet forvaltningen av landsbruket i et eget Finnøy-kontor.

– Samlingen har åpenbare fordeler. Fagmiljøet blir mye sterkere, og mindre sårbart, det er positivt for rekrutteringen, og for kortreist mat, sier Nordtun til RA.

Hun mener også det er viktig å legge kontoret administrativt under Næringssjefen i Stavanger.

– Det framhever den viktige rollen landbruket har for matfylke nummer én i Norge og matby nummer én i Norge, og gir politisk gjennomslagskraft, sier Nordtun.

Fakta: 


Tall for den nye kommunen, basert på 2017-tall for de tildigere kommunene Rennesøy, Finnøy og Stavanger:
Innbyggere: 140.856.
Totalt areal: 236 kvadratkilometer
Jordbruksareal i drift: 86 kvadratkilometer
Produktivt skogareal: 42 kvadratkilometer
Antall landbrukseiendommer: 943
Antall jordbruksforetak: 386
Antall sysselsatte i landbruk, skogbruk og fiskeri: 684
Bruttoprodukt jordbruk: 329,3 millioner kroner
Antall årsverk, 1845 timer, i jordbruk: 688
Antall vinterforede sauer: Nye Stavanger: 20.383 sauer. (Oppdal: 18.582 sauer. Bjerkreim: 17.423 sauer.) 
Administrasjon: Kontoret for Landbruk og havbruk i Stavanger styres fra det tidligere rådhuset på Judaberg. Kontorets hovedoppgaver er ansvar for forvaltning innen særlovsområdet og tilskuddsordninger, veterinærtjeneste, utvikling og innovasjon innen blågrønn sektor, samarbeid med næringsutviklingsaktører og bransjeorganisasjoner, samarbeid med utdannings- og forskningsmiljøer og ivaretakelse av oppgaver innen reiseliv og statlige støtte- og finansieringsordninger innen landbruket.
Tall for Rogaland: Verdiskaping: 3007 millioner kroner, målt som bruttoprodukt, 4176 jordbruksforetak registrert.
Kilder: Nibio, Stavanger kommune, Landbruksdepartementet

Mer fra Dagsavisen