Nyheter

Slik påvirkes serveringsbransjen av nasjonale smitteverntiltak

Serveringsbransjen rammes nok en gang når regjeringen innfører nye nasjonale smitteverntiltak. – For oss betyr dette full nedstenging.

Basert på råd fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet har regjeringen besluttet å forsterke smitteverntiltakene og justere dagens nasjonale anbefalinger, slik at kommunene har kapasitet til å håndtere lokale utbrudd og få på plass mer testkapasitet. Tiltakene vil foreløpig vare i 14 dager, for å få en bedre oversikt over situasjonen, og gjelder fra og med mandag 4. januar. Det innføres blant annet nasjonalt forbud mot skjenking av alkohol på serveringssteder og arrangementer.

– For oss betyr dette full nedstenging, sier Tina Hinberg Alexandersen. Hun er daglig leder i Kjelleren AS, som driver utestedene Champs, Gossip, Hexagon og Stavanger Underground (tidligere Chevy’s).

Hun er likevel ikke overrasket over at regjeringen besluttet nettopp dette.

– De spådde en ny bølge, så jeg synes det er synd at det ikke ble satt inn strengere tiltak tidligere. Da kunne vi unngått full skjenkestopp nå.

Mange av hennes ansatte var allerede permittert, men som følger av de nye tiltakene er alle førti ansatte nå permitterte. Nattklubben Hexagon har holdt stengt siden mars, og Hinberg Alexandersen forteller at de ikke har planer om å åpne igjen før visse restriksjoner er borte.

– Vi er forberedt på at reglene om å overholde en meter og kun ha bordservering vil vare en god stund. Det er tiltak som Hexagon som nattklubb ikke tåler, sier lederen av Kjelleren.

LES OGSÅ: Utesteder stenger: – Da 22-regelen kom tok den knekken på det som var igjen av gjester

Lei seg på vegne av de ansatte

Hinberg Alexandersen forteller RA om ti utfordrende måneder. Hun synes den siste tiden har vært vanskelig, og veldig lei seg for at de ikke har hatt mulighet til å beholde alle ansatte i arbeid.

– Jeg tror at vi skal klare å komme oss gjennom dette, men denne nedstengingen kan fort bli kroken på døren for mange, sier hun.

– Januar og februar er i utgangspunktet rolige måneder for utelivsbransjen, men vi har ikke fått utnyttet julen og julebordsesongen denne gangen. Den bruker vi vanligvis for å komme litt oppå, legger hun til.

Selv om regjeringen innfører full skjenkestopp, betyr ikke det nødvendigvis at utelivsbransjen må stenge dørene de neste to ukene. Det kan det likevel virke som at mange gjør. Hinberg Alexandersen mener regjeringen heller burde stengt ned bransjen og gitt dem en eller annen hjelp.

– De har besluttet å innføre en halvveis stenging. Mange i bransjen har allerede bestilt inn varer, og går derfor mot tap på grunn av dette, sier hun.

LES OGSÅ: Disse sykehjemmene får de første vaksinene i Stavanger og Sandnes

Mer forutsigbart

Den daglige lederen synes selv at nedstengelsen i mars var vanskeligere enn denne gangen. Grunnen til det er at hun opplever mer forutsigbarhet nå enn da.

– Vi visste veldig lite om hva dette var, hvordan det skulle løses, og hvordan kontantstøtteordningen fungerte. Nå vet vi mye mer om hvordan kommunen og regjeringen håndterer viruset, og jeg opplever mer forutsigbarhet. Man har muligheten til å følge med på utviklingen selv, sier hun.

– Vi kommer oss nok gjennom disse to ukene også. Vi får krysse fingrene for at dette ikke varer så veldig mye lenger, og at vaksinen blir tilgjenglig raskt, slik at ting blir normalt igjen, legger Hinberg Alexandersen til.

LES OGSÅ: Slik blir skolehverdagen med de nye nivåene

– Vi har vært ute en vinternatt før

Daglig leder i Cardinal Pub i Stavanger, Tom Blomberg Erichsen, forteller også at de har valgt å stenge baren de neste to ukene.

– Det er tragisk, og vi er en del av en veldig rar dugnad, sier han til RA før han fortsetter.

– Man leser stadig om hvor de finner smitte, og da er det ikke på utestedene. Vi er en del av en enhet, og ser dette kun fra vår tue. Det er feil å rakke ned på systemet, men vi må få lov til å føle at vi har gjort vårt i denne kampen.

Cardinal regner med å komme ut av dette med hodet over vannet også denne gangen, og Blomberg Erichsen er klar for å holde det gående i mange tiår til. Likevel forteller han at slike tiltak tærer på egenkapitalen, og at det går fryktelig dårlig økonomisk sett.

– Vi har vært ute en vinternatt før så dette skal vi klare. Jeg synes likevel at dette er veldig leit for våre ansatte. Det virker ikke som at næringen vår blir tatt alvorlig, men vi har en del studenter ansatt og folk i mindre stillinger. De får ingen støtte, sier han.

– Vi er i en situasjon hvor vi stenges ned av styringsmaktene, og da mener jeg at det hviler et visst ansvar på dem.

Nå håper Blomberg Erichsen at folk kan være lojale mot dugnaden slik at bransjen ikke rammes igjen.

– Det er begrenset hvor mange nedsteninger man klarer, sier han til RA.

LES OGSÅ: Slik påvirkes skoler og barnehager i Stavanger av nye smitteverntiltak

Åpnet bar i pandemien

Johannes Sigurd Kay er styreleder i Vertsskapet, en bransjeforening for serveringsbransjen i Sandnes. I tillegg driver han restauranten Delikatessen by Foodfighters og åpnet Plagiat Bar i november.

– Hvordan har det gått å åpne en bar midt i en pandemi? 

– Det har gått fantastisk. Helt fram til nå, sier han til RA.

– Bransjen har ikke hatt noen direkte påvist smitte, så vi synes det er veldig kjipt at det nå stenges ned, legger han til.

Kay mener det ikke er behov for nasjonale tiltak, selv om han forstår at noe må gjøres.

– Vi har allerede gjort ganske mye. Dessuten vil ikke et slik tiltak føre til at folk slutter å drikke alkohol. Folk drar heller hjem til hverandre, sier han.

– Vi har både trening og erfaring med å håndtere alkoholservering på en forsvarlig måte. Det har man ikke hjemme, legger Kay til.

LES OGSÅ: 31 nye smittede i Stavanger - nytt virus påvist

Utfordrende tid

Også han synes de siste ti månedene har vært utfordrende og spesielle.

– Driften går opp og ned, og det gjør det vanskelig å drive. Det gir også en utrygghet for våre ansatte, sier han.

Han er sikker på at de skal komme seg gjennom krisen, og har ikke fått noen indikasjoner på at de andre serveringsstedene i Sandnes mener noe annet.

– Jeg håper det kan komme en kommunal drahjelp. Jeg tenker mye på de ansatte. Vi er en  bransje som driver for mennekser og skaper gode opplevelser, og vil derfor ta godt vare på folkene våre. Har man ikke gode folk og god kultur, så får man heller ikke gode opplevelser, sier Kay til RA.

Mer fra Dagsavisen