Nyheter

Slik har det gått med noen av aktørene som åpnet under pandemien

Flere aktører har åpnet under koronapandemien, men erfaringene er veldig ulike. For butikken TWAS har det gått over all forventning, mens for baren Bardello har omsetningssvikten vært høy.

– For oss har det gått over all forventning. Vi er nesten litt satt ut. Vi merker en positivitet hos folk som kommer innom, og mange er veldig bevisste på å støtte lokalt. Jeg tror folk har fått litt tid til å tenke under korona, og funnet ut at dersom de vil ha en levende by må de bruke butikkene som er der, sier Aud Helen Eike Erdal, eier av butikken Things with a story (TWAS).

Hun og Ken Bakke åpnet butikken i Kirkegata i september. Fra før av drev de nettbutikk, men de ønsket å komme seg dit kundene er og bidra til et levende bybilde.

– Det var et par praktiske grunner til at vi valgte å åpne nå, men i tillegg ønsket vi å åpne slik at vi kunne få med oss mest mulig av høst- og julehandelen. Vi tenkte kanskje det kunne være et pluss i denne tiden. Da vi fant disse lokalene i vår bestemte vi oss bare for å satse, sier Erdal til RA.

LES OGSÅ: Utesteder stenger: – Da 22-regelen kom tok den knekken på det som var igjen av gjester (+)

En liten, mørk sky

Hun sier det har vært mye folk innom butikken, og at Black Friday-uken var ekstremt god, selv om TWAS ikke kjørte noen spesielle tilbud.

– Var du noen gang bekymret for å åpne, i og med at dere gjorde det midt i en pandemi? 

– Absolutt. Det lå over oss som en liten, mørk sky og det gjorde det hele litt ekstra nifst. Vi har aldri drevet butikk på denne måten før, men det at det går så bra er jo en kjempemotivasjon, sier Erdal.

– Litt av grunnen til bekymringen var at vi ikke ante hvordan dette ville utarte. Og nå kommer det jo en vintersesong som tradisjonelt sett er litt tung. Vi vet januar og februar pleier å være trege måneder, men vi vet jo foreløpig ikke omfanget. Men derfor er det jo ekstra godt at det går bra nå, slik at vi har et litt bedre grunnlag når de månedene kommer, sier hun til RA.

LES OGSÅ: Klinikksjefen var selv covid-smittet: – Å få skyldfølelse er gammeldags, men menneskelig (+)

Er her for å bli

Et steinkast unna, i Øvre Holmegate, åpnet Arve og Irene Håland baren Bardello i slutten av september. De hadde allerede brukt mye tid og penger på oppussing da alt stengte i mars, så de bestemte seg for å følge planen om å åpne.

Den første måneden gikk ting veldig bra, men så «ramlet det helt». Foreløpig holder de åpent som vanlig, men de har tatt grep for å redusere kostnadene.

– Det som gjorde det store utslaget for oss var da «22-regelen» kom, som sier at ingen nye gjester skal inn etter klokken 22.00. Vi må avvise folk i døren selv om vi har tomme seter inne. Hvis en gjeng går hjem klokken 22.15 må du la det bordet stå tomt resten av kvelden. Det er tøft når du vet du trenger pengene, men vi er nødt til å følge reglene, sier Irene.

– Vi vurderte å endre åpningstidene, men nå kjører vi på som planlagt i og med at det er jul, julehandel og mye folk i gatene, legger hun til.

Arve og Irene Håland.

Arve og Irene Håland. Foto: Tone Helene Oskarsen.

Ifølge ekteparet har omsetningen falt med rundt 80 prosent den siste måneden. I ukedagene er det lite folk, og i helgene er besøket nærmest halvert.

– Vi blør litt for øyeblikket, men vi er her for å bli. Vi har såpass god kontroll på økonomien at vi skal klare oss, men vi må holde kostnadene nede. Likevel er ikke alt bare negativt. Vi har fått god hjelp av banken og huseier, og kundene har gitt gode tilbakemeldinger. Når været blir varmere har vi planer om en uteservering, sier Irene.

Ekteparet forteller at det tok cirka ett år fra første tanke kom til Bardello sto åpent.

– Vi håper selvfølgelig det lettes litt på reglene snart, for nå går det akkurat rundt. Ikke får vi støtte heller, for vi har ikke tall fra i fjor å vise til. Og etter at Erna ba folk holde seg hjemme rant avbestillingene inn. Vi merker det veldig, men vi håper det går bedre etterhvert, sier Irene.

LES OGSÅ: Frykter ringvirkninger av kansellerte julebord (+)

Hadde ikke lønnet seg å vente

I en annen del av byen, nærmere bestemt i Pedersgata, åpnet restauranten K2 i slutten av mai. Daglig leder Elisabeth Kress sier til RA at det har gått greit, men at de selvfølgelig merker situasjonen.

– Vi må si nei til en del som står på venteliste, for vi kan ikke gamble med plassene. I en normalsituasjon kunne vi plassert dem i baren, men det går ikke nå. Og så lenge folk må sitte én meter unna hverandre mister man jo klart litt omsetning. Men vi skal absolutt ikke klage, sier Kress.

K2 overtok sine lokaler i Pedersgata på nyåret, og i starten av februar startet oppussingen.

Elisabeth Kress og Ola Klepp i K2.

Elisabeth Kress og Ola Klepp. Foto: Anna Torst Saatvedt.

– Det hadde ikke lønnet seg å vente med åpning, i og med at det har vart så lenge. Vi hadde allerede sagt opp jobbene våre, så for oss var det aldri aktuelt å utsette. Men vi hadde en liten kriseplan, bare sånn i tilfelle, sier Kress.

– Da vi åpnet var den første bølgen nesten over og ting begynte å åpne litt opp igjen. Vi tok det som en god indikator på at dette kom til å gå fint. Vi måtte være innstilt på å omstille oss, og det har vi gjort, legger hun til.

Kress forteller at de store gruppene uteblir, og at det er mest par og små grupper som spiser hos K2.

– Det som tar mye tid er booking og rigging. Booking er blitt en fulltidsstilling, og vi bruker mye tid på å tilpasse bordene etter hvor store grupper som kommer, sier hun.

LES OGSÅ: Lanserer «julebordgavekort»: – Mye av attraktiviteten ligger i valgfriheten dette kortet gir (+)

Skal ikke klage

Kress og ektemann og kjøkkensjef Ola Klepp startet sitt AS for et par år siden, og det har tatt tid å finne det perfekte stedet for restauranten. Én ting var beliggenhet, en helt annen ting var at de ville finne en huseier de trivdes med.

– Vi var litt spente på plasseringen i Pedersgata før vi åpnet, men det er jo en gate alle i Stavanger kjenner til, sier Kress.

Restauranten serverer en 7-retters meny, og er derfor avhengig av forhåndsbookinger. Det er noe de ville gjort uavhengig av korona, rett og slett fordi de ikke har nok mat på lager dersom ti stykker uten booking plutselig kommer innom. I tillegg er de opptatt av at ingrediensene skal være så kortreiste som mulig.

– Det handler litt om bærekraftighet og å ta vare på økonomien i regionen. Ønsker du en levende region må du benytte deg av den, sier Kress.

– Hvor mye større kapasitet tror du dere hadde hatt hvis det ikke hadde vært for smittevernreglene? 

– Det er litt vanskelig å si, for det er lettere å ta imot ett bord med 20 mann, enn ti med to på hvert bord. Men jeg tror nok omsetningen kunne vært 25 prosent høyere, sier Kress til RA.

– Har dere noen gang angret på at dere åpnet? 

– Absolutt ikke. Og vi skal absolutt ikke klage. Til tross for hvordan ting er, er vi veldig glade for at vi åpnet, sier hun.

Mer fra Dagsavisen