Nyheter

Slik blir skoleskyssen neste uke

Kolumbus vil overvåke kapasiteten på skolebussene tett.

– Vi gleder oss over at samfunnet åpnes mer opp og forbereder oss på at flere elever skal på skolen fra mandag. Siden vi ikke helt vet hvilke skoler som starter for fullt når, velger vi å kjøre alle skoleruter som normalt på mandag, sier Elisabeth Tostensen, kommunikasjonsrådgiver i Kolumbus i en pressemelding.

Kolumbus økte til full ruteproduksjon 27. april, da 1. til 4. klasse på barneskolen og enkelte yrkesfaglinjer startet opp igjen. Men med avstandskravene fra helsemyndighetene og kun annethvert sete tilgjengelig for passasjerer, er kapasiteten i praksis halvert, og Tostensen sier at Kolumbus derfor er avhengig av hjelp fra de reisende når det gjelder å holde avstand.

Ber elevene fordele seg

Selskapet kommer også til å overvåke kapasiteten på skolebussene tett.

– Dette betyr særlig at elevene, så langt det er mulig, fordeler seg på flere avganger for å unngå trengsel om bord, sier Tostensen i pressemeldingen.

Videre sier hun at de også er avhengig av hjelp fra skolene til å følge opp smittevernreglene. Blant annet er det skolene som må sørge for tilsyn ved skolebussavganger, gjerne ved å slippe elevene ut puljevis.

– Vi har en god dialog med operatørene våre, skolene og foreldre for å finne gode løsninger, sier Tostensen.

Oppfordrer til å kjøre barna

Selv om alle skolerutene nå skal gå som normalt uttaler selskapet at de først og fremst konsentrerer seg om de elevene som har rett på skoleskyss etter reglene fra Rogaland fylkeskommune.

– Alle de som ikke har rett på skoleskyss, men som bruker skolerutene som vanlige rutebusser, gjør at kapasiteten vår blir spist opp raskere. Derfor oppfordrer vi fortsatt alle som ikke må reise kollektivt om å reise på andre måter. Vi ber også foreldre om å kjøre barna om de har anledning, særlig elevene i grunnskolen, sier Tostensen.

I forbindelse med gjenåpning av skolerutene har selskapet sendt ut et informasjonsbrev til skolene, hvor de opplyser om de gjeldende smittevernreglene og hvordan skoleskyssen vil bli gjennomført:

Smittevernregler:

* Gjeldende smittevernregler skal følges, med minimum en meters avstand mellom de reisende.

* For å forenkle informasjonen om en meters avstandskrav, vil seter i bussene være merket som sperret.

* Normalt skal det bare sitte en elev pr dobbelsete. Unntak: elever fra samme husstand kan sitte sammen på et dobbelt sete.

* Sjåførene har ikke anledning til å følge opp at smittevernreglene overholdes, her må skolene og elevenes foresatte om å informere elevene om de gjeldene reglene.

* Det gjennomføres ekstra vask av alle bussene, minimum en gang pr døgn.

* Etter hver tur, vil sjåførene gå over kontaktflater med desinfiserende midler.

Gjennomføring av skoleskyssen:

* Skolebussene vil kjøre i henhold til oppsatte ruter, til samme tid og strekninger som før stenging av skolene ble gjennomført.

* I uke 20 vil vi kjøre med normal kapasitet mandag, tirsdag og onsdag.

* Dersom kapasiteten på skolebussen er for liten, vil vi innføre en kombinasjon av følgende: :

- Sette inn en ekstrabuss på avgangen(e)

- Skolebussen kjører to turer til skolen og to turer fra skolen.

- Omdisponere, der det er mulig bussmateriell for økt kapasitet.

* Må det kjøres to eller flere turer med skolebussen, må elevene informeres om dette.

* Det planlegges ikke med ståplasser på skoleskyss.

* Det er ikke mulig å endre på båtruter. Reiser elever med kombinasjonstransport f.eks. buss/båt, vil bussavgangene måtte justeres slik at alle elevene kommer med de aktuelle båtavgangene. Dette kan medføre ventetid for elever på kai og det kan oppstå behov for tilsyn. Kommunen/skolen må sørge for tilsyn, der det er behov.

* Det er ikke tilstrekkelig med bussmateriell i Rogaland til å kjøre to busser pr skoleskyssavgang.

Elever med individuell tilrettelagt skoleskyss:

* Skyss av elever med rett til individuell tilrettelagt skole vil følge de samme tidene som før stenging av skolene.

* Dersom smittevernreglene ikke kan overholdes under transport, må transportør kjøre flere turer. Informasjon om dette må formidles til elevenes foresatte.

Elever uten skyssrett:

* Slik situasjonen er nå, med avstandskrav vil det ikke være anledning for elever uten skyssrett til å følge skolebussene. Dette gjelder selv om de har løst gyldig billett (busskort). Vi beklager ulempene dette kan medføre for den enkelte elev, men med sterkt begrenset kapasitet, må vi prioritere dem som har rett til skoleskyss etter Opplæringsloven.

Skolenes oppgaver:

* Skolene må sørge for å ha tilsyn ved skolebussavgang og føre tilsyn med at smittevernreglene opprettholdes, blant annet ved å være behjelpelig med å sette på setebeltet for dem som trenger hjelp.

Mer fra Dagsavisen