Nyheter

Slik blir pinseværet

I pinsehelgen meldes det om opp mot 25 varmegrader, og meteorologen kan dermed slå fast at sommeren er i gang.

– Det vil bli litt skyer i dag, men så skal det bli gradvis finere og finere, og etter hvert vil også varmen komme. Først kommer finværet, så kommer varmen. Pinsehelgen skal det bli skikkelig godt og varm, sier Kristin Seter, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt.

– Temperaturen vil stige litt dag for dag, og søndag vil nok bli den aller varmeste dagen. Da blir det over 20 grader de fleste plasser og kanskje opp mot 25 grader enkelte steder lenger inn i landet, sier Seter til RA.

LES OGSÅ: Russepresident: – Vi ønsker at folk skal føle at de har fått feiret skikkelig (+)

Sommeren begynner

Som en bonus blir det heller ikke mye vind de kommende dagene.

– Nå får vi et høytrykk og da er det nesten ikke vind å snakke om. Det eneste vil bli litt solgangsbris. Det er når sola varmer opp landet slik at den varme luften stiger og vi får tilført luft fra havet. Så på varme sommerdager kan du ofte få en vindøkning langs kysten på ettermiddagen. Det er et helt vanlig kystfenomen, og ofte kan det virke litt deilig når den brisen kommer, sier Seter.

– Nå som det meldes så fint vær – kan vi da si at sommeren har begynt? 

– Nå kommer vi jo over i juni etter pinsen, så da kan vi jo kanskje si at sommeren har begynt. Men det betyr ikke at finværet vil vare evig. Det vil nok bli en vanlig, norsk sommer med perioder med regn også. Men jeg synes vi kan si at sommeren begynner nå, sier meteorologen til RA.

LES OGSÅ: Detektiver fikk politihjelp

Regn igjen neste uke

Selv om sommeren er i gang er det likevel meldt dårligere vær igjen neste uke.

– Det er fare for regnbyger allerede fra mandag og tirsdag. Da kan det danne seg noen lokale ettermiddagsbyger. Det er foreløpig usikkert når neste lavtrykk som gir langvarig nedbør kommer, men det kommer i alle fall før neste helg, sier Seter.

– Hvor langt fram er det mulig for deg å se? 

– Vi har prognoser to uker fram, men det er veldig usikkert mot slutten fordi været er så kaotisk. Så jo lenger fram vi ser, jo mer usikkert blir det. Det er de nærmeste to-tre dagene vi kan si med sikkerhet. Av og til når vi har solide høytrykk som har slått rot er atmosfæren mer forutsigbar, og det er det som er tilfellet for helgen. Da kommer høytrykket, men vi er som sagt ikke sikre på hvor lenge det blir værende. Men i alle fall gjennom pinsehelgen, sier meteorologen til RA.

– Har det vært mer regn og vind denne våren enn tidligere, eller bare føles det sånn?

– Det har vært relativt kjølig i mai fram til nå og det har vært mye pålandsvind og regnværsperioder gjennom vinteren og våren. Om det er mer enn vanlig vet jeg ikke, men vi har i alle fall hatt mange gråværsdager, sier Seter.

Mer fra Dagsavisen