Nyheter

Slik blir korona-hverdagen til Madla-rekruttene

De får ikke forlate leiren, begrenset sosial omgang på fritiden og strenge smitteverntiltak. Likevel skal rekruttene i Madlaleiren få en så «vanlig» rekruttskole som mulig.

Bilde 1 av 7

Søndag starter innrykket i Madlaleiren. 900 rekrutter fra hele landet kommer til KNM Harald Haarfagre. Onsdag kveld er alle på plass.

Stavanger kommune var skeptisk for en måned siden. Men nå er rekruttene her. Skolen vil bli gjennomført med særdeles strenge smitteverntiltak.

Sjøforsvaret viste lørdag fram hvilke grep som er gjort for å sikre et godt smittevern i leiren.

Smitteverntiltakene starter umiddelbart når rekruttene kommer inn porten. Det første som skjer er at alle skal teste seg for korona og fylle ut helseskjema. Med nysmurte Antibac-hender og munnbind. Deretter blir det skjemaer, blodprøve for å se om de allerede har hatt viruset.

LES OGSÅ: Dette skjer om du ikke vil ha barna på skolen (+)

Vond nesetest

– Den viktigste testen er nese og hals. Den kan være ubehagelig. Jeg har selv tatt testen, og synes det er den verste testen jeg har tatt, sier Erling Rein, oberstløytnant i Forsvarets sanitet.

I tillegg til ordinær rekruttskole vil Forsvarets sanitet, i samarbeid med Folkehelseinstituttet og Universitetet i Oslo, gjennomføre en omfattende koronatesting av rekruttene. Resultatene av denne testingen vil kunne gi forskerne bedre kunnskap om Covid-19.

På den store oppstillingsplassen står det nå fem, store hvite telt på mellom 300 og 900 kvadratmeter. Nesten 4000 kvadratmeter totalt. Her skal rekruttene fordeles og skilles mest mulig. I de midlertidige teltklasserommene og spisesalen er alle bord og stoler plassert med minst én meters avstand. I tillegg skal det kun brukes engangsbestikk.

LES OGSÅ: Hele loggen til brannvesenet: Sola-brannen minutt for minutt (+)

Kun sosial omgang med troppen

Rekruttene skal kun ha sosial omgang med egen tropp. Velferden og sosiale møteplasser stenges.

– Men vi skal gjøre det mest mulig trivelig for soldatene våre med ulike tilbud som kino, sier stabssjef og NK Jens Hæreid.

Mange foreldre er trolig bekymret for å sende sine håpefulle til Madla, men kommandør Ronny Kristoffersen forsikrer om at leiren gjør det beste for å hindre smitte.

– I prinsippet skal vi gjøre akkurat det samme som før, å utdanne gode soldater.

– Vi har ikke oversikt over totalkostnadene ennå, men vi har gode rammeavtaler med samarbeidspartnere. Oppsettet av teltene ligger på rundt fem millioner kroner. Men bærebjelken til Forsvaret er soldatene. Vi må ha vernepliktige soldater for å oppfylle samfunnsoppdraget vårt.

LES OGSÅ: Når helsepersonell blir detektiver: Slik sporer de opp smittekilder

Var skeptisk

Smittevernoverlege i Stavanger, Runar Johannessen, var skeptisk til å gjennomføre rekruttskole for en måned siden. Nå er han mer trygg.

– Nå er kanskje den beste tiden å gjennomføre rekruttskole. Det er generelt mindre smitte i samfunnet, sier Johannessen.

– Tiltakene er så bra en kan forvente. Det blir spennende å se hvordan det går de to første ukene, legger han til

Mer fra Dagsavisen