Stavanger

Slik blir 1. mai

Årets 1. mai-feiring blir alt annet enn normal. Korona-restriksjonene fører til at LO og Arbeiderpartiet legger feiringen til internett.

– Vi skulle selvsagt helst hatt et vanlig arrangement, men vi skal få til en veldig bra feiring likevel, sier Jo Jenseg, leder i LO Stavanger.

Selv ikke korona kan stoppe markeringen av arbeidernes internasjonale kampdag dag, men med smittefare og restriksjoner blir det en helt annet feiring enn det folk er vant til. Fredag skal man ikke møte opp til 1. mai-tog, men bli hjemme, skru på PC-en og trykke seg inn på www.1mai2020.no. På denne måten kan alle med internett-tilkobling være med på den digitale feiringen.

LES OGSÅ: Ber om hjelp til å finne savnet kvinne

Digitale paroler

Det er LO som står bak den digitale 1. mai-feiringen, men Arbeiderpartiet i Stavanger og Sandnes og resten av de rødgrønne partiene, støtter opp om den uvanlige markeringen.

Stavanger Ap har program fra klokken 08.00 – 20.00. I tillegg til støtten rundt LOs digitale feiring, har de et eget arrangement på sin hjemmeside og Facebook, som har fått navnet «Min parole». På 1mai2020-nettsiden kommer norgeskartet opp med markerte steder som har 1. mai-markering. Trykker man på Stavanger, kan man velge å gå inn på Stavangers feiring på www.stavanger.1mai2020.no, her kan man velge å stille seg under en parole i et virtuelt tog, eller bare se på som tilskuer.

– Vi oppfordrer folk til å bli med på å lage egne paroler, ta bilde av det og dele det på Facebook-eventet. Vi håper på masse liv og røre, sier Frode Berge, leder i Stavanger Arbeiderparti.

I Sandnes arrangeres feiringen i regi av Ap, AUF, Rødt, SV og LO. I løpet av dagen vil det på LO i Sandnes og Gjesdal sin Facebook-side bli lagt ut innhold fra starten klokken 08.00 fredag til klokken 18.00. Flaggheising, appeller, tale og musikkinnslag sendes på Facebook-siden.

Ordførerne Stanley Wirak og Kari Nessa Nordtun vil bli å se fra hver sin by. Årets hovedtaler er SV nestleder Torgeir Knag Fylkesnes.

Både Jenseg og Berge skulle ønske de kunne feiret som normalt, men de ser likevel positive sider ved en digital 1. mai.

– Fordelen er at folk som ellers ikke kunne gått i tog kan delta. Vi lærer oss å markere ting på en ny måte, det kan godt tenkes at dette blir et tilbud i tillegg til vanlig feiring andre år, sier Jenseg.

– Vi ser at når vi er tvunget til nye møteformer, kan vi nå ut til flere. Sosiale medier er tilgjengelig for folk flest, vi kan derfor nå flere her, sier Berge.

LES OGSÅ: – Kan ikke nekte utleie av elsparkesykler

Tror på rekord

– Tror du flere vil delta i år?
– Det har jeg har ingen anelse om, men jeg er fryktelig spent på det, sier Jenseg.

Det har tidligere vært bra oppmøte i Stavanger. I år kan alle følge med på det digitale toget, men bare aktive personer vil bli telt. Man må derfor trykke at man skal være med i toget, for å bli telt.
Stavanger Aps eget arrangement «Min parole», har 25 som har trykket «skal» og 50 som har trykket «interessert», på Facebook-arrangementet. Til tross for relativt få påmeldte har Frode Berge tro på rekordoppmøte.

– Jeg tenker det er en god start, folk viser interesse. Jeg har tror og håper at feiringen vil nå enda flere, sier Berge.

LES OGSÅ: Varsler kutt av inntil 5000 jobber

Mer fra Dagsavisen