Nyheter

Slakter SV-forslag om å leie cruiseskip for å hente flyktninger

Kristoffer Sivertsen (Frp) mener det kan gjøre det vondt verre for flyktningene.

Onsdag skrev RA om Eirik Faret Sakariassen (SV) som mener Norge bør leie cruiseskip og hente 1500 flyktninger fra den beryktede Moria-leiren i Hellas.

– SV mener vi er nødt til å hente flyktninger selv om vi står i en krevende situasjon i Norge. Vi foreslår at Norge sender cruiseskip til Moria-leiren. 1500 er et naturlig tall for Norge, sa Faret Sakariassen til RA.

I Norge er SVs plan å fordele flyktningene i ulike kommuner i landet.

– Solidariteten kan ikke settes i karantene. Nå må vi ta ansvar, og hjelpe barna som sitter der i en helt ekstrem situasjon, sier Faret Sakariassen og viser til at flertallet i Stavanger har sagt seg villige til å ta imot flere flyktninger enn regjeringen har bestemt.

Falske forhåpninger

Frps Kristoffer Sivertsen slakter forslaget og kaller det uansvarlig. Sivertsen mener SV vil gi menneskene som eventuelt hentes falske forhåpninger. 
 
– Det kan bidra til å gjøre vondt verre for menneskene i Moria-leiren. Vi må heller finne en felles løsning sammen med resten av Europa, sier Sivertsen til RA og forklarer:
 
– Mange av menneskene i Moria-leiren kunne vært trygge i Tyrkia, men de har valgt å dra videre til Europa og Hellas. Ikke alle av dem har rett på beskyttelse, eller er definert som flyktninger. Vi må ikke undergrave asylsystemet. Migranter som ikke trenger beskyttelse bør ikke tas til Norge og gis falske forhåpninger, sier Sivertsen.

DEBATT: Menneskeverdet og landegrenser
 
– Om man har flyktet fra et land, og drar til et trygt tredjeland, som Tyrkia og ikke er forfulgt der, så har man fått beskyttelse. Da trenger de ikke beskyttelse i Hellas eller andre land, som Norge, legger Sivertsen til.

Vil heller sende saksbehandlere 

Han mener heller at Norge bør sende saksbehandlere til den greske øya og bistå med saksbehandlingen.

– Send flere saksbehandlere og folk med kompetanse til å bistå Hellas. Det viktigste vi kan gjøre nå er å hjelpe Hellas med å behandle asylsøknader raskere, og legge på Hellas og få dem til å bruke returavtalene med andre land, mener Sivertsen.

LES OGSÅ: De uønskede på kanten av Europa: Slik er livet på Lesbos
 
Mange av de 20.000 i Moria-leiren har vært der i mange år. 
 
– Hellas har sviktet. De må få fortgang på returarbeidet. Hellas kan ikke hvile på at andre skal gjøre jobben for dem. Mennesker skal ikke tilbringe så lang tid i en slik leir. Her må vi få en rask, verdig behandling slik at de kan komme seg videre med livene sine. Vi må sørge for å hjelpe Hellas til å få behandlet asylsøknader raskere og styrke dem i returarbeidet, ikke at Norge sender cruiseskip når det ikke engang er avklart om migrantene har behov for beskyttelse, sier Sivertsen.

Mer fra Dagsavisen