Nyheter

Skattevekst på 7,5 prosent gir 130-140 millioner mer i Stavangers kommunekasse

De siste skattetallene for Stavanger er gode nyheter – gir 130-140 millioner mer i kommunekassen.

Skatteveksten i Stavanger er på 7,5 prosent i 2019, det utgjør rundt 130–140 millioner kroner mer enn kalkulert til kommunekassen. Totalt kom det inn drøyt 5,3 milliarder kroner i løpet av fjoråret.

Dette er betraktelig bedre enn Stavanger kommunes administrasjon og politikere har kalkulert med, og en enda sterkere forbedring fra 2017.

– Samlet skatteinngang for 2019 er 5317,4 millioner kroner i Stavanger kommune, og utgjør en vekst på 7,5 prosent sammenlignet med 2018. Justert budsjettprognose for Stavanger utgjør en årsvekst på 2,5 prosent fra regnskap 2018.

Tilsvarende vekstsituasjon for ett år siden var 0,7 prosent fra 2017, skriver avdelingssjef Hilde Vikan i Økonomi og eierskap i Stavanger kommune i en e-post til sentrale politikere.

– Svært gledelig

– Bedringen i skatteinntektene er selvsagt svært gledelig, og viser også at vi i flertallspartiene gjorde rett da vi økte skatteanslaget i budsjettbehandlingen, sier ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) til RA.

Hun registrerer at arbeidsledigheten fortsatt er lav, og regner med at flere i arbeid har påvirket positivt. Det blir ingen umiddelbare endringer i pengebruken tross gladmeldingen.

– Vi må vise måtehold og ansvarlighet, kommunen må rigges til økonomisk bærekraft, spesielt med tanke på de utfordringene vi står overfor i eldresektoren, sier Nessa Nordtun.

130–140 millioner

Antall skattekroner som til syvende og sist havner i kommunekassen påvirkes av skatteinntekten for landet totalt sett og løpende inntektsutjevning.

Desember-tallene for landet totalt sett er foreløpig ikke tilgjengelig, men Vikan opplyser at den samlede skatteveksten for kommunene var på 4,6 prosent per november, og dermed noe høyere enn det oppjusterte nasjonale anslaget for årsvekst i 2019 på 3,8 prosent.

– Foreløpige signaler tilsier at denne veksten opprettholdes ut året. Under slike forutsetninger vil dette kunne gi en positiv nettoeffekt på de frie inntektene i Stavanger i størrelsesorden kroner 130–140 mill. i 2019. Endelige landstall offentliggjøres først 17. januar 2020, skriver Vikan i e-posten.

Ledigheten ned

Gode tider i næringslivet avspeiles også i arbeidsledighetstallene.

I desember var den på 2,4 prosent i Stavanger kommune. Rogaland økte svakt til 2,2 prosent og landet til 2,3 prosent. Sandnes erfarte arbeidsledighet på 2,7 prosent ved utgangen av året og ble dermed den kommunen i Rogaland med høyest ledighet, melder Vikan til politikerne.

Mer fra Dagsavisen