Navn i nyhetene

– Skal stå sammen

NAVN I NYHETENE: Ordfører i Sandnes, Stanley Wirak (Ap), tror det er viktigere enn noen gang å stå sammen og leve i håpet om at neste år blir bedre.

Hvem: Stanley Wirak
Hvorfor: Arbeiderparti-politiker og ordfører i Sandnes. Er med på Sandnes' 1. mai- feiring. Hele feiringen vil bli lagt ut på Facebook-siden til LO i Sandnes og Gjesdal.

– Hvordan er det å være politiker og ordfører under kornaepidemien?
– Det store problemet er usikkerheten. Det er jo en sånn oppgave som jeg aldri ville trodde jeg skulle få.  Det gjelder å gjøre de rette tingene og jobbe i lag med kommuneoverleger og gode krefter i kommunen, for det går greit, det gjør det. Det er en utenkelig situasjon vi er i, vi har jo av og til tenkt at ting kan skje, men nå har vi jo stengt ned hele samfunnet og mange er syke. Vi har vært heldige i vår region, for vi har klart å holde smitten utenfor sykehjemmene. Det har gått veldig godt til nå, og det skyldes at kommuneoverlegen var veldig på hogget i begynnelsen. For min del er det stadig noe, men det synes jeg går greit, det er også veldig mange hyggelig folk som tar kontakt.

– Hva er dine tanker om den elektroniske 1. mai-feiringen?
– Det blir feiring på en helt ny måte. Vi skal stå sammen, selv om vi skal stå hver for oss. Aldri har det vært viktigere enn nå å stå sammen. Jeg tror nok flere vil være med på den elektronisk feiringen. Folk kan følge med der de er, enten de er hjemme eller på tur. Det viktigste er at vi får fram de verdiene som 1. mai betyr. Ellers tror jeg ikke det er noen fordeler med å ha det elektronisk. Fysisk tog, frokosten og samholdet er viktig i seg selv at vi har, men sånn er situasjonen, vi får det ikke til. Neste år håper jeg vi er i full maiblomst, er gjennom dette og ser framover mot nye mål. Vi må leve i håpet.

– Du blir jo å se på 1. mai-feiringen, hva snakker du om der? 
– Jeg snakker om de vanskelige tidene vi står oppe i nå med alle de som står på for oss. Det gjelder helsepersonell som står på med fare for selv å bli smittet, barnehager, skoler, renholdere og alle de som står på for at vi lettere skal komme oss gjennom dette. Så snakker jeg om hvor viktig 1. mai er for bevegelsen, for arbeidsfolket og internasjonal solidaritet. Og alt vi skal jobbe for å videre. Det er en kort snutt på fire til fem minutter, så jeg får ikke med meg alt jeg hadde lyst å si der.

– Hvilken bok har betydd mest for deg?
– Det er mange bøker, men de som Jon Michelet har skrevet, det er fem bøker som forteller om krigsseilerne («En sjøens helt»-serien, red. anm.). Ernest Hemingways «Klokkene ringer for deg», er også en veldig god bok.

– Hva gjør deg lykkelig?
– Det at det er rettferdighet, rett og slett, at folk har det godt og at det går bra med familien og de seks barnebarna mine, det er de nære tingene. I begynnelsen var vi veldig redde for å møtes, men nå slapper vi mer av, så nå møter vi de fysisk, men vi holder avstand. Det er litt løye å treffe dem og ikke få en god morfar- eller farfar-klem.

– Hvem var din barndomshelt?
– Jeg hadde ikke noen spesielle jeg så opp til. Men det er klart at jeg så opp til faren min, han var et forbilde. Og senere, politisk sett var jo Einar Gerhardsen stor for alle.

– Hva misliker du mest ved deg selv?
– Jeg har jo lært å ta ting litt som de kommer, men jeg skulle nok vært mer aktiv på en del ting. Jeg har ennå ikke vært på Galdhøpiggen, eller de store turistmålene i Norge. Jeg skulle brukt tid på det. Men vi har blitt godt kjent på våre egne fjelltopper i påsken. Vi har mye god natur i vår region, både jærstrender, Lifjellet og Dalsnuten. Kongevegen på Jæren er jo nydelig å gå, der var vi i påsken. Nå har vi tid til å bruke naturen vår på en god måte.

– Hva gjør du når du skeier ut?
– Da finner jeg godstolen, jeg er nokså nøktern. Det er kjekt å gå ut med venner, det er ikke noe utskeiing, men det er viktig å ha det sosiale oppi alt.

– Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?
– Mot urettferdighet.

– Er det noe du angrer på?
– Nei, det er ikke det. Livet har vært godt.

– Hvem ville du helst stått fasti heisen med?
– He he, nå må vi jo være forsiktige, da må det bli kona, Solfrid. Utenom korona, så tror jeg at det måtte blir Jens Stoltenberg for å ha en god samtale.

Mer fra Dagsavisen