Nyheter

– Skal ikke mye til før vi får et større utbrudd

Helsedirektøren er bekymret for økningen i koronasmitte. Nå trappes beredskapen opp, og tirsdag ble rekordmange testet.

De siste tre ukene har mellom 400 og 500 personer blitt testet hver dag i ukedagene, og mellom 200 og 300 i helgene.

Siden 12. mai har det totalt blitt utført 21.997 koronatester i Stavanger, og mandag åpnet kommunen sitt testtelt nummer to utenfor Forum Expo.

Dagen etter ble det satt (foreløpig) rekord i antall testede på én dag, med 551 personer innom kommunens testtelt. 

– Vi rigger oss for å kunne nå myndighetenes krav om å kunne teste inntil fem prosent av befolkningen i løpet av én uke. Fem prosent tilsvarer cirka 9000 mennesker når vi teller med Sola og Randaberg, og det vil si godt og vel 1200 tester om dagen. For å kunne håndtere en så stor mengde har vi nå fått på plass et testtelt nummer to, slik at vi har det i beredskap dersom vi trenger det, sier Eli Karin Fosse, direktør for helse og velferd i Stavanger kommune.

Testtelt to, også kalt teststasjon 2, ligger lokalisert sammen med teststasjon 1 og luftveislegevakten ved Forum Expo. Teststasjon 2 åpnet mandag 14. september, og vil fra nå av være hovedteltet for testing.

LES OGSÅ: Smitte i Stavanger: – Det som har skjedd ellers i landet kan skje her også (+)

Skal ikke mye til

De siste dagene har det blitt meldt om flere smittede i Stavanger kommune. Senest onsdag formiddag opplyste kommunen at en ansatt ved et botiltak har testet positivt for Covid-19.

– Det meldes jevnt og trutt om nye tilfeller, og så langt i september har vi 19 nye. De fleste tilfellene er reiserelatert eller nærkontakter til de reiserelaterte, så sånn sett har vi god kontroll. Men vi er, og må være, årvåkne, sier Fosse til RA.

– Det skal ikke mye til før vi får et større utbrudd enn vi har nå, og jeg er bekymret for den generelle økningen rundt oss. Det er ikke langt til Bergen, og plutselig kan vi ha en lignende situasjon her, legger hun til.

I tillegg til å sette opp et nytt testtelt har også kommunen tatt andre grep for å være forberedt på en ny smittebølge.

– Rett etter ferien gikk vi ut og søkte etter folk som kan hjelpe til med koronatelefonen, i testteltet og som avlastning i arbeidet med smittesporing. Folk vi kan bruke litt fleksibelt og som blir midlertidig ansatte, sier Fosse til RA.

Fram til nå er det i all hovedsak omdisponerte ansatte i direktørens stab og en del virksomheter i helse og velferd  som har utført disse arbeidsoppgavene.

– Vi skal ha en basisbemanning som har dette som sin daglige jobb. Men får vi en ny topp og må teste store mengder, så må vi i kortere perioder fylle på med egne, omdisponerte ansatte, sier Fosse.

Hun forteller at kommunen har forberedt seg på at denne situasjonen kan vare et år til.

– Vi tror det kan være realistisk og vi planlegger derfor for det. Vi må ha god kapasitet til å teste og smittespore fram til neste sommer, men ingenting hadde vært bedre enn å avslutte før, sier Fosse til RA.

LES OGSÅ: Sandnes-kvinne korona-smittet

Den nye normalen

– Det har blitt snakket mye om en ny smittebølge. Kommer den nå, tror du? 

– Det kan kanskje virke sånn, og vi er forberedt på mer utover høsten. En viktig oppgave for oss i beredskapsledelsen blir derfor å holde motivasjonen oppe hos de ansatte. Vi prøver så godt vi kan å forebygge trøtthet og oppgitthet ved at de fast ansatte kan gjenoppta sitt ordinære arbeid, sier Fosse.

Hun mener det handler om å finne «den nye normalen».

– Selv om vi skal holde på med beredskapstiltak kanskje så lenge som et år til, så må vi også finne tilbake til normaliteten – så langt det lar seg gjøre – både i tjenestene våre og privat.

– Men å holde meteren og vaske hender er fortsatt like viktig?

– At vi ser en liten økning hos oss og en stor økning i Bergen er en kraftig påminnelse om at dette ikke er over, og vi må ta de nødvendige hensyn til smittevern i alt vi gjør, sier Fosse til RA.

LES OGSÅ: Ansatt ved et botiltak i Stavanger har fått påvist covid-19

Har kontroll og følger med

Også smittevernlege i Stavanger kommune, Runar Johannessen, sier en ny bølge kan komme, og at kommunen følger nøye med.

– Selv om vi har flere positive har vi kontroll og vi vet hvor de ble smittet. Vi kan få små grupper med smitte, eller i verste fall store, men jeg har tro på at så lenge testkapasiteten er god og vi får testet alle som vil teste seg, så har vi kontroll. Samtidig kan vi ikke utelukke at det som skjer i Bergen også kan skje her, men da må vi stole på systemene vi har, sier Johannessen til RA.

Mer fra Dagsavisen