Nyheter

– Selvfølgelig bekymrer de seg

Stavanger sentrum postkontor har ingen ansatte under 58 år. Hva skjer med de «godt voksne» ansatte når Posten lukker det siste postkontoret i Rogaland?

Bilde 1 av 3

Om to år er det ingen rene postkontorer igjen i Rogaland. September 2022 lukker Stavanger sentrum postkontor dørene for siste gang, som det siste i fylket. I Sandnes er det slutt mai 2022. Deretter blir det kun post i butikk.

Ved Stavanger sentrum postkontor er det fire heltidsstillinger, tre deltidsstillinger og én lørdagsvakt. Ingen av dem er under 58 år, og ingen er fylt 62 år, som man må være for å ha rett på AFP-pensjon, når dørene stenges. Jarle Eide, fagforeningsleder i Fagforbundet Post Vestlandet, sier det er bekymring blant de ansatte.

LES OGSÅ: Posten ansetter 600 nye før jul (+)

– 30–40 år i Posten

– Vi fikk beskjed om nedleggelsen i høst. Selvfølgelig er det ansatte som bekymrer seg over framtiden. Det er uro. Det er utfordrende når man har jobbet 30–40 år i Posten, og så skal man plutselig risikere å finne seg en annen jobb, sier Eide og legger til:

– Ansatte er opptatt av at de må nå AFP-alder, som er 62 år.

– Mange er kvinner, og de er gjerne avhengig eav å jobbe lenger siden de i perioder av livet har vært hjemmeværende, sier Eide. Nedleggelsen ligger 1,5 til 2 år fram i tid. Eide sier at det jobbes med å finne nye jobber til de ansatte, internt i Posten.

– Vi er vant med omstilling. Posten har lagt ned postkontorer i 20 år. Brevvolumet og frekvensen er redusert, men det er oppgang på andre tjenester, som pakker. Vi skal vende alle steiner og se om det finnes andre Posten-jobber for de ansatte andre steder. Posten er en stor bedrift, og med dette tidsperspektivet vi har nå, bør det være muligheter for annet arbeid, sier Eide.

Fagforeningslederen sier det ikke vil være et eneste postkontor i verken Rogaland eller Vestland fylke ved utgangen av 2022.

RA var i går på postkontoret i Stavanger og i Sandnes for å snakke med de ansatte, men fikk beskjed fra de ansatte at de verken hadde lyst eller kunne uttale seg til avisen. RA ble henvist til distriktssjef Ann Helen Eide Helland, som forteller at Posten har en plan med dem som mister jobbene.

LES OGSÅ: Jenter siktet for kroppskrenkelse: – Plaget gutt (6) på vei hjem fra skolen (+)

Omstillingsprogram

– Vi har et omstillingsprogram. I Posten har vi en god kultur for omstilling. Det jobbes med å finne nye løsninger for dem som mister jobben. Det finnes fremdeles jobber i Posten, også i Stavanger-området – på terminal og distribusjon. Vi prøver å finne passende jobber til folk der. Posten er en stor bedrift med mange tjenester, sier Eide Helland, som sier at hennes inntrykk er at de ansatte føler seg ivaretatt.

Hun forstår også at det kan være utfordrende for en person i slutten av 50-årene å finne ny jobb i en annen bransje.

– De færreste ser de store mulighetene utenfor Posten, men noen gjør det og prøver å finne noe nytt. Posten tilbyr også jobbsøkerkurs, sier Eide Helland.

– Flere butikker skal erstatte postkontoret i Stavanger. Det blir flere postpunkter. Det er mulig butikkene er interessert i å ansatte noen fra Posten, sier Ann Helen Eide Helland.

LES OGSÅ: Setter opp rute mellom Stavanger og Oslo

Mer fra Dagsavisen