Nyheter

Seier for foreldre og elever på Tastaveden

Flertallspartiene setter av penger til å starte rehabilitering av Tastaveden skole allerede kommende år.

Kommunedirektøren foreslår i sitt budsjettforslag å utsette rehabiliteringen til 2022, men i budsjettet til flertallet (Ap, FNB, MDG, Rødt, SV og Sp) er det satt av penger til oppstart i 2020. Ombygging, nybygg og oppussing på ungdomsskolen er kalkulert til 231 millioner kroner.

– Etter flere besøk på skolen forstår jeg veldig godt de som mener behovet er stort, og vi har vært tydelig på dette ønsket i opposisjon, sier SVs gruppeleder og leder i utvalg for oppvekst og utdanning, Eirik Faret Sakariassen, til RA.

Foreldre har kjempet for å utbedre skolen i årevis.

– Behovet er prekært, så oppstarten må skje raskt. Forskyver vi mer, blir tilstanden enda dårligere, sier Aps gruppeleder Dag Mossige.

Han peker på at foreldre, ansatte og elever har holdt ut med forholdene lenge i påvente av bedring.

– Vi kan ikke svikte dem nå i innspurtsfasen, sier han.

– Viktig for læring

Faret Sakariassen peker på at gode bygninger er viktig også for læringen.

Tastaveden har uansett hatt svært god score i undersøkelser om læringsmiljøet. Tidligere har administrasjonen foreslått å flytte elever og lærere til Tastarustå.

– Det er ikke bare å ta med og flytte et sosialt miljø. Dessuten har Tastaveden en viktig bydelsfunksjon og fungerer som et godt sosialt lim. Tasta-folk har et sterkt forhold til denne skolen, sier Mossige.

Han er også opptatt av at det fysiske miljøet er viktig for læringen.

– Forskning viser at det fysiske læringsmiljøet er spesielt viking for barn og unge fra familier med sosial og økonomisk lav status. Tastaveden er ikke bygd for dagens undervisningsmetoder, det trengs for eksempel flere grupperom og spesialundervisning for språkopplæring, sier Aps gruppeleder.

Finansieringen noe uavklart

Mossige vil ikke si noe om finansiering og omprioriteringer før budsjettet presenteres samlet torsdag.

– Noen vil bli skuffet, men svært mange vil bli glade, sier Mossige.

Saken behandles i formannskapet torsdag.

– Samlet sett prioriterer vi oppvekst og utdanning høyest. I flertallsplattformen har vi varslet at demenslandsby i Ramsvig skal utgå, vi ønsker også å ta mer utbytte fra kommunale selskaper, sier Faret Sakariassen.

LES OGSÅ: – Flytt penger fra Rådhuset til Tastaveden skole

– Enormt gledelig

Flertallspartienes beslutning tas naturligvis svært godt imot på Tasta.

– Dette er en virkelig god nyhet. Det er enormt gledelig å se at flertallspartiene står ved det de har lovet. Det er enomt viktig for elever, foreldre og ansatte at arbeidet nå vi komme i gang, sier driftsstyreleder Kjetil Hjertvik, som også er nestleder i FAU, til RA.

Rektor Egil Alne forstod nok at det var gode nyheter da fem representanter for flertallspartiene troppet opp på Tastaveden for fotografering, og han fikk gladmeldingen av politikerne i trappen ved inngangen.

– Fantastisk! Vi har opplevd at Tastaveden har blitt tatt vare på, og satset på, men lokalene fungerer dårlig, og det er stort behov for vedlikehold, som foreldre, elever og ansatte har kjempet for. Dette er en tidlig julepresang som jeg gleder meg til å fortelle elevene, sier Alne.

– Veldig glade

Blant elevene mottas også meldingen med glede, og 10.-klassingene Sine Dyrnes Misje og Nora Helland Skåtøy er blant de som opplever blant annet at skolekjøkken og garderober ikke er innbydende, og at toalettforholdene er elendige.

– Vi går i 10. klasse nå, så vi får ikke oppleve endringene som elever, men vi er veldig glad på vegne av de elevene som skal gå her i årene som kommer, sier Misje og Skåtøy.

Flertallspartipolitikerne flankert av 10.-klassingene Sine Dyrnes Misje (t.v.) og Nora Helland Skåtøy, som er glade for at blant annet toalettforholdene skal bli bedre. Her står de foran de to doene som er det eneste tilbudet til over 300 elever i friminuttene på Tastaveden skole. Politikerne: Eirik Faret Sakariassen, Dag Mossige, Daria Maria Johnsen, Mímir Kristjánsson og Frode Myrhol. Foto: Stein Roger Fossmo

Flertallspartipolitikerne flankert av 10.-klassingene Sine Dyrnes Misje (t.v.) og Nora Helland Skåtøy, som er glade for at blant annet toalettforholdene skal bli bedre. Her står de foran de to doene som er det eneste tilbudet til over 300 elever i friminuttene på Tastaveden skole. Politikerne: Eirik Faret Sakariassen, Dag Mossige, Daria Maria Johnsen, Mímir Kristjánsson og Frode Myrhol. Foto: Stein Roger Fossmo

LES OGSÅ: – Ofrer skolemiljøet for å spare penger

Mer fra Dagsavisen