Nyheter

Se listen: Barnehager i Stavanger får bedre uteområder

12 utvalgte barnehager i Stavanger kan få bruke 1,3 millioner kroner på bedre forhold utenfor bygningene de neste årene.

Bilde 1 av 6

Det er et stort etterslep på vedlikeholdet på utearealene i Stavangers totalt 82 offentlige barnehager. Politikerne har satt av 4,125 millioner kroner årlig for å bedre situasjonen de neste fire årene, og administrasjonen har laget en liste der 12 barnehager er prioritert (se faktaboks nederst i artikkelen). Lassamyra er en av barnehagene som etter forslaget skal få mer funksjonelle uteområder i løpet av 2021.

–   Barna og personalet her i Lassamyra har flotte nærområder, som Lassa og Mosvatnet, men uansett er en oppgradering av uteområdet i selve barnehagen svært velkommen, sier virksomhetsleder for Tjensvoll-barnehagene, Anne Oxås, til RA.

Lassamyra er én av fire barnehager under paraplyen Tjensvoll-barnehagene.

–          Gode uteområder er viktig av flere årsaker. Det er viktig for barns helse, for motorisk utvikling og for lek og pedagogisk virksomhet, sier virksomhetslederen.

LES OGSÅ: Her skal Våland-barna gå i barnehage

– Kjekt

Da RA var innom Lassamyra i solskinnet og kulden fredag ettermiddag, var barna i gang med lek, og særlig en litt opphøyd issvull midt blant lekeapparatene var populær.

– Det er kjekt å være ute. Jeg liker å leke med Hilma, sier Ana Julia (4) etter en tur i sklien ned fra klatrestativet.

– Vi ser fram til å kunne få mer ut av potensialet på det lille uteområdet her. Gode og mer arealeffektive uteområder stimulerer til ulik lek og ulike aktiviteter for ulike aldersgrupper. Det kan også innby til roligere aktiviteter, gi steder der barna kan stikke seg litt vekk, det liker ofte unger, sier Oxås.

Selv har hun fått tilbakemelding fra personalet på Lassamyra om at de ønsker trygge og harmoniske uteområder, gjerne der det også går an å sykle.

Målet for prosjektet er øke kvaliteten på utearealene innenfor barnehagegjerdet, arealer som skal stimulere hele sanseapparatet og gi allsidig motorisk utvikling, fysisk aktivitet, rollelek, sosial utvikling og læring, heter det i saksdokumentene.

– Godt faglig fundert

Oxås er svært fornøyd med framgangsmåten kommunens administrasjon har brukt for å kartlegge behovene i de ulike barnehagene.

– Landskapsarkitekten som kom tok oss med på råd og spurte hvilke ønsker personalet hadde. Det var også med en fysioterapeut, så det ser ut som arbeidet med nye utearealer er godt faglig fundert, sier Oxås.

Hun trekker fram at gode uteområder er viktig for det pedagogiske tilbudet.

– Det er viktig for den motoriske utviklingen. Gode uteområder gir barn rom for å være sosiale, uttrykke seg og forholde seg til andre barn i et samspill. For personalet er det også kjempeviktig, for selv om de er gode til å utnytte det som er her nå, så er det noe med det å kunne legge opp til flere ulike aktiviteter, sier Oxås.

LES OGSÅ: Ni av ti foreldre er fornøyd med barnehagen

Fakta:

Kommunedelsutvalgene, innvandrerrådet og funksjonshemmedes råd har prioriteringsliste for uterom i barnehager i Stavanger på sakslistene denne måneden.

Utvalg for miljø og utbygging avgjør saken 21. februar.

Her er barnehagene som av administrasjonen i Stavanger kommune er foreslått prioritert i 2021, med 1.350.000 kroner: Sjernarøy barnehage, Stokkadalen barnehage og Lassamyra barnehage.

Her er barnehagene som er foreslått prioritert i 2022, med 1.375.000 kroner: Djupamyrå barnehage, Husabøstykket barnehage og Malthaug barnehage.

Her er barnehagene som er foreslått prioritert i 2023, med 1.375.000 kroner: Molkeholen barnehage, Vågen barnehage og Sundelia barnehage.

Her er barnehagene som er foreslått prioritert i 2024, med 1.375.000 kroner:

Slåtthaug barnehage, Bokkaskogen barnehage og Auglend barnehage.

Prosjekt barnehager omfatter de 82 offentlige barnehagene i Stavanger kommune og tar utgangspunkt i den normen for utearealene i barnehagene som allerede er utarbeidet.

Mer fra Dagsavisen