Nyheter

Se bildegalleri: Slik er nye Austrått svømmehall

Etter to og et halvt år med bygging og 277 millioner kroner står endelig Austrått svømmehall klar for publikum.

Bilde 1 av 14

– Jeg er så glad i å være i vann, og jeg har alltid elsket å bade. Noe av det beste jeg vet er å ligge på ryggen og flyte, og bare kjenne på den vektløsheten og roen, sier Thea Larsen Sømme (21) til RA, mens hun henger over bassengkanten i Austrått svømmehall.

Sømme har fått jobb som livredder i den nye hallen, og tirsdag fikk hun teste bassenget sammen med et knippe andre, før det endelig åpner for publikum på onsdag.

Austrått svømmehall

– Det er veldig stort, åpent og fint her. Jeg liker spesielt godt treningsbassenget, men jeg synes også det er veldig bra med varmtvannsbassenget for dem som sliter med leddgikt og muskelsykdommer, for eksempel. Det er en hall som kan brukes til så mye, og så er det jo kjekt at alt er helt nytt her. Dessuten synes jeg det er stas å få være i den første gruppen som jobber her, sier hun.

Sømme har tidligere jobbet som livredder i Stavanger og Sola, og da hun så at de trengte livreddere i den nye svømmehallen søkte hun med én gang.

– Jeg trives veldig godt med å jobbe som livredder. Dessuten er svømming den treningsformen jeg liker best, så nå får jeg kombinert trening og jobb, sier hun.

LES OGSÅ: Endelig åpnet «nye» Stavanger svømmehall (+)

Plass til 270 tilskuere

Den nye hallen på Austrått inneholder et hovedbasseng (25 x 21 meter) som holder 28 grader. Bassenget har åtte baner som kan gjøres om til ti ved publikumssvømming.

Det er også et terapibasseng (12,5 x 8,5 meter) som holder 34 grader og har rullestolrampe, og et opplæringsbasseng (12,5 x 8,5 meter) som holder 30 grader og med hev- og senkebunn. Ved å ta i bruk hev- og senkebunnen kan bassenget tilpasses den enkelte gruppe, og gulvet kan senkes ned til maks 160 centimeter og helt opp til overflaten.

Austrått svømmehall

I hovedbassenget er det to stupebrett, hvorav det ene er fast og plassert tre meter over bassenget, mens det andre er med svikt og er plassert én meter over bassenget.

Hallen er universelt utformet og har rullestolrampe ned til terapibassenget, heis mellom etasjene og heis i to av garderobene.

På tribunen er det plass til 270 publikummere og møterommet med utsikt over bassenget kan leies ut til årsmøter, stevner eller barneselskap.

LES OGSÅ: Slutt på «rådyre» enkeltbilletter i svømmehallene (+)

Den nye storstua

Bill Strömberg er avdelingsleder for bad i Sandnes kommune, og vil derfor ha ansvaret for flere haller. Han er tidligere svømmer og fridykker på internasjonalt nivå, og har jobbet i svømmehaller i ulike posisjoner gjennom hele livet.

Han synes det er vanskelig å svare på hva som er hallens beste egenskap, da «det er så mye som er best».

Austrått svømmehall

– For det første er det jo et komplett anlegg med tre bassenger og mulighet for å ta inn alle slags brukere – alt fra handikappede til elitesvømmere. Det gjør det veldig attraktivt. Når det kommer til svømmestevner har vi best mulig stevneutstyr. Alt fra baneskillere til startblokker, kommunikasjon og olympisk bredde på banen, sier Strömberg til RA.

Han forklarer at hallen er utformet på en måte som gjør at alle skal kunne bruke den.

– Vi har både HC- og fleksigarderober og vi kan ta imot alle. Vi har heiser, anordninger og rampe til bassenget. Jeg tror det kommer til å åpne seg en ny verden for mange brukere, sier han.

– Så har vi et svømmeanlegg som er på topp. Dette er den nye storstuen, kan man si, legger han til.

LES OGSÅ: Gratis svømmetilbud utsettes (+)

Den beste i fylket

Egentlig skulle svømmehallen hatt en høytidelig, tradisjonell åpning, men det satte korona en stopper for. Tirsdag var det derfor en litt nedtonet omvisning for pressen, og onsdag åpner den for publikum. Arbeidet med svømmehallen har pågått i to og et halvt år og kostet i overkant av 277 millioner kroner (se faktaboks nederst i saken), og nå står den endelig klar.

Austrått svømmehall

– Dette er nok den beste svømmehallen i Rogaland, sier Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap) til RA.

Den siste svømmehallen i Sandnes åpnet i 1985, og ifølge Wirak har svømmehalldekningen i byen vært for dårlig.

– Dette er en del av idrettssatsingen. Det er voldsomt viktig, for det handler om folkehelse, at vi er en ung by og at vi har en voksende befolkning. Dersom næringslivet skal etablere seg her må vi dessuten være attraktive og ha tilbud. Alt henger sammen med alt. Det er dyrt, men det er en investering i framtiden, sier Wirak.

Da tidligere Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø åpnet Gamlingen og Stavanger svømmehall hoppet hun uti med alle klærne på.

Sandnes-ordføreren var derimot ikke like lysten på det, og overlot svømmingen til livredderne.

LES OGSÅ: Endelig tilbake på Gamlingen (+)

Fakta om hallen: 

* Oppstart var i mars 2018 – cirka 30 måneder byggetid.

Austrått svømmehall

* Pris: 277,5 millioner kroner, inkludert tomt og mva. Tomtekostnad på 27,8 millioner kroner, inkludert rekkefølgekrav og infrastruktur.

* 49, 5 millioner kroner i spillmidler.

* 180 millioner kroner netto investeringskostnad, eks. mva – 35.000 kroner/kvm.

* Inneholder et hovedbasseng (25 x 21 meter), et opplæringsbasseng med hev- og senkbunn (12,5 x 8,5 meter) og et terapibasseng med rullestolrampe (12,5 x 8,5 meter).

* To sett garderober, to badstuer, stupetårn, sviktbrett, kafé, kontorplasser og møterom.

Mer fra Dagsavisen