Sandnes

Solcellepanel-boom etter strømprissjokket: Så mye kan du spare

– Veldig tilfredsstillende å se at vi brukte null i strøm selv om vi laga mat og hadde på vaskemaskinen, sier den ferske solcellepanel-eieren Andreas Wærnes. Med solceller på taket sparer man i snitt 20-30 prosent.

I takt med den økende strømprisen i landet, øker også interessen for solcellepanel på privatboliger.

– Ved utgangen av februar i år hadde vi mer i omsetning enn hele fjoråret, sier Thomas Flinskau, daglig leder i Forus-selskapet Integrate Renewables.

Interessen for solcellepanel på privatboliger har vært der i flere år, men interessen økte betraktelig sommeren 2021.

– Siden den gang har interessen økt synkront med strømprisene. Det handler om å spare penger på egen strømregning, samt tjene penger på strøm en ikke bruker, sier Flinskau.

– Før tok det kanskje 15 år før et solcelleanlegg ble lønnsomt for eieren. Med strømprisene vi har nå, er den tiden nærmest halvert. Skal taket ligge i mer enn ti år, vil det være lønnsomt, sier Flinskau.

Hvor mye man tjener, eller sparer, på strømregningen avhenger av hvert tak og antall panel.

– I snitt vil et solcelleanlegg produsere 20–30 prosent av boligens strømforbruk. Forrige uke installerte vi et anlegg med 40 panel, som betyr at eieren får mer enn halvparten av forbruket fra eget anlegg, sier Flinskau.

Jeg har allerede solgt litt av strømmen tilbake via strømnettet.

—  André Wærnes, boligeier.

– Har allerede solgt strøm

Onsdag fikk André Wærnes montert 17 panel på taket til huset sitt på Hommersåk.

– Jeg synes dette er spennende, og er generelt opptatt av smarthus. Det var veldig tilfredsstillende å se at vi brukte null kilowatt selv om vi laget mat og vaskemaskinen sto på. Jeg har allerede solgt litt av strømmen tilbake via strømnettet, sier Wærnes til RA.

Investeringen til Hommersåk-familien koster 130.000 kroner. Det er også mulig å lease anlegget. Da slipper man installeringskostanden. I stedet betaler man et månedlig beløp. Wærnes-familien eier anlegget.

– Å lease kan være en mer overkommelig inngangsbillett, men vi ønsket å eie anlegget. Forventet levetid på anlegget er 25–30 år. Det er mulig jeg vil bytte ut panelene om noen år for å få mer ytelse, men tar man utgangspunkt i 30 år så vil jeg trolig betale 87 øre per kilowattime – mens strømprisen i dag ligger rundt 250 øre, forklarer Wærnes.

Familien konkluderte med at strømprisene vil vare framover. Derfor ble solcellepanel er god investering.

Fra venstre: Andrè Wærnes, Benjamin Wærnes, Henrik Wærnes, Marianne Riska Fuglestad og Tobias Wærnes. Familien investerte nylig i solcellepanelanlegg på huset sitt på Hommersåk.

– Må bli mer selvforsynt

– Norge og andre land skal overholde Parisavtalen, utenlandskablene gjør at vi får europeiske markedspriser. Strømprisene vil forbli høye, og da tenkte vi på måter familien selv kunne få mer kontroll. Jeg tror vi må ta utviklingen på alvor, og gjøre husstandene mer selvforsynt. Vi kan ikke være for avhengige av et stort vann på fjellet eller vindmøller et eller annet sted, sier Wærnes.

Selv spår han at det kun et spørsmål om tid før tilrettelegging av solcellepanel blir et byggeteknisk krav.

– Man kan bli mye flinkere på å være bevisst hvor man har takstige, lufting og pipe, slik at man får utnyttet takflaten best mulig, sier Wærnes.

Familien på fem vurderte også å skaffe seg et batteri, slik at man kan lagre strømmen og bruke opplagret strøm i perioder med dyrest strøm.

– Jeg vil avvente med batteri. Utviklingen på dette området går raskt. Om tre-fire år kan vi kanskje få større batteri for en billigere penge. Det blir kanskje neste steg, sier Wærnes.

Ruben Madsen, Simen Trondsen og Ibrahim Alajour monterer solcellepanel på en enebolig på Hommersåk. Montrøene har det travelt. Interessen for solcellepanel øker i takt med den økte strømprisen.

49 nye anlegg i Rogaland hittil i 2022

Enova gir støtte til private som ønsker å investere i solcellepanel på eget tak. Maksstøtten er 46.700 kroner.

I 2021 var det 121 anlegg i Rogaland som fikk Enova-støtte. Hittil i år er tallet 49.

– Vi har kun oversikt over anlegg som har fått støtte fra oss. I privatmarkedet vil jeg tror det er nesten de fleste, sier Tor Brekke, seniorrådgiver i Enova.

Kravene for støtte er at man må eie boligen, man må koble seg til kraftnettet slik at overskuddsstrømmen eksporteres tilbake til kraftnettet til samfunnets gode og at jobben er gjort av fagfolk.

Brekke ser også en økende interesse for private solcelleanlegg.

– Jeg tror markedet bare vil vokse. Det er et marked som er stadig i utvikling. Nå finnes det også flere anlegg hvor solcellepanel erstattet taksteinen. Enova støtter opp om ny bærekraftig teknologi og innovasjon, sier Brekke.

Ruben Madsen og Simon Trondsen heiser forsiktig opp det første panelet som skal monteres på taket.

– Et kjøpskriterium

De minste solcelleanleggene koster 50.000-60.000 kroner. De fleste anleggene havner mellom 100.000 og 150.000, sier Flinskau.

Det er ikke alle hustak som kan ha solcellepanel.

– Har man feil vinkel og taket heller mot nord er det mindre gunstig, men de fleste har et tak som er egnet for å produsere strøm, sier han.

– Hus med tak som er godt egnet for solcellepanel er også et kjøpskriterium. Det tas med i vurderingen når folk skal kjøpe hus, sier Flinskau, som tror markedet vil øke med årene.

– Samfunnet trenger mye strøm i årene som kommer. Alt skal over på strøm. Transportsektoren med fly, busser og flere biler. Vi bruker betydelig mer strøm i dag enn for ti år siden, og det vil bare fortsette, avslutter Flinskau.

Nyeste fra Dagsavisen.no: