Sandnes

Madugå vil ha dommerpanel

Matfestivalen Madugå jobber for å ha et eget dommerpanel som ruller terningen på rettene.

– Et eget dommerpanel bestående av faglig sterke kokker som ruller terningen på rettene er noe styret i Madugå har tenkt på en stund. Jeg håper vi får det på plass til neste Madugå til høsten, sier Tommy Skjæveland, daglig leder og styreleder i Værtskapet i Sandnes, som arrangerer Madugå denne uken.

Å rulle terningen og anmelde rettene er populært hos aviser. Noen soler seg i glansen av femmere og seksere. Andre fortviler over terninger som viser to og tre. Dette er også noe av grunnen til at Madugå-arrangøren vil rulle sine egne terninger.

– Det er i utgangspunktet gøy at avisene vil skrive om Madugå og anmelde rettene. Jeg forstår det er populært hos leserne, men det kan også være ødeleggende for restaurantene som er med. Noen restauranter har valgt å ikke være med på grunn av dårligere karakterer, forteller Skjæveland.

I tillegg til å være daglig leder i utelivsnettverket Værtskapet i Sandnes, eier han også Hereford & Friends Steakhouse.

Skjæveland forteller at han selv har opplevd å ikke få toppkarakter og lese anmeldelser han ikke kjenner seg igjen i.

– Men det opptar meg ikke. Det viktigste for meg er at kundene er fornøyde. Her har vi fulle hus uansett.

– Men dette er noe av bakgrunnen for at vi ønsker et eget dommerpanel som kan rulle terningen og gi anmeldelser. De må være faglig sterke og ikke ha for mye bindinger til restaurantene i Sandnes. Det kan gjerne være kokker i Stavanger, Haugesund eller andre steder, sier Skjæveland.

Må øke budsjettet

Han erkjenner at et dommerpanel lønnet av Madugå vil ha bindinger til selve arrangøren og dermed ikke er helt uavhengig.

– De som sitter i panelet vil uansett være profesjonelle kokker som vet hva de holder på med. Det er bedre når kokker ruller terningen enn journalister, sier Skjæveland.

Et eget dommerpanel koster penger. Foreløpig er ikke budsjettet til Madugå stort nok til å hanke inn tre-fire kokker til å smake på alle rettene. Skjæveland sier flere sponsorinntekter må på plass før dommerpanelet kan bli en realitet.

Samme dag Madugå startet spådde Skjæveland tidenes matfestival i Sandnes. Etter første dag står han fortsatt på den.

– Jeg var rundt og sjekket på de ulike stedene mandag, og det var veldig mange, glade gjester og god stemning. Ofte under «ugå» er det rolig mandager og tirsdag før det tar seg opp onsdag og utover uken. Vinværet hjelper på, sier Skjæveland, som mandag sa til RA at målet er å selge mellom 90.000 og 130.000 retter i løpet av uken.

---

Dette er Madugå:

  • Matfestival i Sandnes som arrangeres i mars og september.
  • Har tidligere blitt arrangert under navnene 100-ugå og 150-ugå.
  • Denne uken er det 47 retter på menyen, fordelt på 25 restauranter og barer.
  • Rettene koster 100 eller 150 kroner.
  • Målet er å vise fra hva spisestedene i Sandnes ar å by på

---











Mer fra Dagsavisen