Sandnes

Fiolinist fra Sandnes fikk millionstipend

Johan Dalene (20) vant Equinors klassiske musikkstipend på hele én million kroner.

Blant tre finalister var det fiolinisten fra Sandnes/Norrköping som overbeviste juryen med sine klassiske musikktoner.

–  Jeg er utrolig takknemlig. Den store drømmen er å opptre på verdensscenen sammen med de fremste orkestre, og spille inn plater for å formidle musikken min ut til folket. Stipendet er et svært viktig bidrag i denne internasjonale satsingen, sier Dalene i en pressemelding.

Musikerfamilie

Svensk-fødte Johan er sønn av Sandnes-musikeren Torstein Dalene. Han er oppvokst med klassisk musikk i hjemmet, og begynte allerede som fireåring å spille fiolin.

Bare tre år senere debuterte han på scenen med Norrköpings Symfoniorkester, hvor faren er cellist. De to har spilt på scenen sammen gjennom hele oppveksten og faren har vært en viktig inspirasjonskilde og støttespiller.

– Begge foreldrene mine er musikere, så det er nok ikke et helt tilfeldig karrierevalg. Farfar var også fiolinlærer, så det er helt klart en lidenskap som har gått i arv, sier fiolinisten.

LES OGSÅ: Dette blir tema for den neste Kapittel-festivalen

Trer inn i stjernespekket rekke 

Equinors klassisk musikkstipend er en del av talentutviklingsprogrammet Morgendagens helter der selskapet støtter talenter innen idrett, kultur og utdanning. Stipendet skal være en døråpner for unge norske musikere som ønsker en internasjonal karriere.

20-åringen trer nå inn i en stjernespekket rekke av tidligere vinnere som blant annet den verdenskjente pianisten Leif Ove Andsnes, som også har vært juryleder.

– Johan Dalene er en eksepsjonell fiolinist, som på tross av sin unge alder allerede i flere år har vært aktiv på de nordiske scenene. Et talent verdt å merke seg, sier Leif Ove Andsnes.

LES OGSÅ: Konsert: Janove og VIVA vil få folk til å gi til dem som gruer seg til jul