Sandnes

– Voldtok jente (7) og truet henne til taushet

Mandag møter en 47 år gammel mann i retten tiltalt for voldtekter av en jente som var syv år gammel da overgrepene skal ha startet opp.

En 47 år gammel mann må mandag svare for voldtekter og overgrep som skal ha startet opp da den fornærmede jenta var syv år gammel. Foto: Tore Bruland

Overgrepene skal ha startet opp i mai 2005 da fornærmede var syv år gammel.

I perioden fram til juni 2011 skal 47-åringen ha utsatt fornærmede for flere voldtekter og overgrep.

Overgrepene skal ha funnet sted både i Sandnes og Oslo, og 47-åringen var i den aktuelle perioden gift med fornærmedes storesøster.

LES OGSÅ: – Skjenket jente (14) full og voldtok henne

Da saken gikk i Jæren tingrett i november i fjor, ble 47-åringen dømt til fengsel i syv og et halvt år. Retten mente at straffen i utgangspunktet skulle ha vært fengsel i åtte og et halvt år, men 47-åringen fikk noe rabatt for at saken hadde hatt lang liggetid hos politiet.

Statsadvokat Asbjørn Eritsland skal være aktor i ankesaken.

– Det blir full prøving av saken, og denne gangen er det juryen som skal ta stilling til skyldspørsmålet, sier Eritsland til RA.

LES OGSÅ: Fikk syv og et halvt års fengsel for voldtekt av datterens venninner

Advokat Arild Humlen er 47-åringens forsvarer. Humlen sier til RA at hans klient ikke erkjenner straffskyld.

Komplott

– Han hevder at han er utsatt for uriktige beskyldninger, basert på en konflikt, med hans tidligere kone og hennes familie, sier Humlen til RA.

Da saken gikk i Jæren tingrett, nektet 47-åringen ethvert kjennskap til det han var tiltalt for. Han forklarte i retten at det hele var et komplott mot ham, iscenesatt av hans tidligere kone og familien hennes.

LES OGSÅ: Mann banket konas elsker

Det mente ikke retten, som viste til at fornærmedes forklaring i retten sett i sammenheng med det hun har forklart i dommeravhør, gir et presist og detaljert bilde over hva som har foregått.

– Massivt og grovt

«Samlet sett er det et bilde av massive og grove seksuelle overgrep foretatt over et langt tidsrom. Overgrepene var foretatt mot en forsvarsløs jente som gjennom alvorlige trusler var brakt til taushet. De andre vitnene støtter opp under at tiltalte har hatt en dragning mot yngre jenter og at han likte å være voldelig ved utøvelse av seksuell omgang», heter det i dommen.

Forholdene ble først anmeldt i 2013, uten at retten kom til at det var noe formildende i dette.

LES OGSÅ: Voldtok og truet eksen med kniver

Tvert imot mente retten at dette var fordi fornærmede var truet til taushet gjennom alvorlige trusler.

I skjerpende retning la retten vekt på at overgrepene har skjedd på en planmessig måte, ved at 46-åringen ofte posisjonerte seg for å få tilgang til fornærmede, og at det er snakk om svært grove overgrep.

LES OGSÅ: 36-åring fengslet for å ha voldtatt fire kvinner

Det er satt av fem dager til ankebehandlingen av saken som skal gå i Stavanger tinghus.

Odd Rune Torstrup er bistandsadvokat for den fornærmede jenta.

– Min klient ser fram til å bli ferdig med denne saken som har vært en svært stor belastning for henne, sier Torstrup til RA.