Sandnes

Veileder skal hjelpe bostedsløse:Sandnes vil vekk <BR>fra verstinglisten

Sandnes ligger på norgestoppen i antall bostedsløse. Nå skal en egen boveileder hjelpe vanlige folk i boligtrøbbel.

Bilde 1 av 3

I oktober i fjor skrev RA at Sandnes topper statistikken på antall bostedsløse. 244 personer av byens 71.500 innbyggere har ikke bolig.

– Vi kommer ikke godt ut på den listen. Antallet har gått oppover til tross for tverrpolitisk satsing mot problemet. Vi så det var et problem for seks-syv år siden. Siden den gang har vi investert en halv milliard kroner til boliger, sier Ap-politiker Arne Buchholdt Espedal, som også er leder for utvalget Helse- og sosialtjenester.

Ny stilling
Samme utvalg som onsdag ettermiddag vedtok at kommunen skal opprette en ny toårig prosjektstilling, boveileder, som fysisk skal sitte ved Nav-kontoret i byen. Dette for å minke antall bostedsløse.

– Bo-veilederen skal være et tilbud til de som trenger litt hjelp i boligmarkedet. Boveilederen skal pushe dem i rett retning og få dem til å komme over den lille kneiken for å skaffe seg en egen plass å bo, forteller Buchholdt Espedal.

– Hvem trenger hjelp?

– Det kan være unge flyktninger som ikke har bodd lenge i Norge. De som kan språket og klarer seg greit ellers, men som synes det blir innviklet og vanskelig å finne seg egen bolig. Det kan også være en personer i et samlivsbrudd, hvor den personen ikke har mye egenerfaring med boligmarkedet, svarer Espedal.

Bostedsløse kan deles opp to grupper
De bostedsløse kan deles opp i to grupper. Mennesker som sliter med rusproblemer og psykiske problemer, og personer som av økonomiske årsaker, som lav inntekt, ikke klarer å skaffe seg bolig til eie eller leie.

– Det er dyrt å både eie og leie i Sandnes. Det gjør det vanskelig for de med få ressurser. Noen yrker har lik lønn i hele landet, men ellers i landet er det billigere å bo. Bokostnadsnivået gjør det spesielt vanskelig for unge i Sandnes. Dessuten har ikke Sandnes tradisjonelt sett like mange utleieboliger som naboen vår, Stavanger, sier Espedal.

De fleste bostedsløse bor hos familie og venner, og på hospits. Bruken av hospits økte med 25 prosent fra 2011 til 2013. i fjor brukte Sandnes kommune 18 millioner kroner på hospits.

Uenige om betaling

Politikerne i utvalget Helse- og sosialtjenester var enige om at en bo-veileder vil være positivt for byens innbyggere, men de var uenige om hvem som skal betale den estimerte prislappen på 650.000 kroner.

– Høyre, KrF og Venstre sa at vi ikke ønsket å stemme for opprettelsen dersom Sandnes kommune må betale for prøveprosjektet. Administrasjonen skal søke om statlige midler til å dekke stillingen. Vi er for at stillingen opprettes dersom staten kan dekke kostnadene – for det er et interessant prosjekt, sier Høyres Thor Magne Seland til RA.

Forslaget fra opposisjonen ble nedstemt, og stillingen ble dermed opprettet uansett om det er kommunen eller staten som betaler.

Seland mener den beste løsningen for å få færre bostedsløse er flere boliger.

– Vi må få dette med bostedsløse under kontroll. Det er ikke lystig lesning. Antallet øker relativt mye for hvert år. Det er bekymrende, sier Seland.

Under møtet ble det også et fellesforslag om at Sandnes Eiendom KF skal se med lupe på hvilke eiendommer kommunen som egner seg til bolig. Her var alle partiene enige.