Nyheter

Sandnes-rådmannen: Nye kutt på 46 millioner kroner i 2020

Rådmann Bodil Sivertsen kritiserte statlig detaljstyring om mangel på finansiering av bemanningsnormer da hun presenterte Sandnes-budsjettet i formiddag. Nå venter kutt på 46 millioner kroner.

Rådmann Bodil Sivertsen kritiserte statlig detaljstyring om mangel på finansiering av bemanningsnormer da hun presenterte Sandnes-budsjettet i formiddag. Nå venter kutt på 46 millioner kroner. Mindre penger fra staten i regjeringens forslag til statsbudsjett gjør kutt i Sandnes nødvendig.

– Som regel er det både positive og negative utslag for kommunene når statsbudsjettet legges fram. I år er det bare negativt, og det kom helt i innspurten i budsjettarbeidet vårt, og var ikke forutsatt i kommuneproposisjonen, sier Sivertsen til RA.

Hun opplyser at Forsand ikke blir direkte berørt driftsmessig i 2020, men at det skal samkjøres fram til 2021.

– Forsand har en del smådriftsulemper, men så må vi forsøke å minske forskjellene framover, sier rådmannen.

LES OGSÅ: Sandnes-budsjettet: Dette blir dyrere

Kritiserte

Rådmann Bodil Sivertsen kritiserte statlig detaljstyring om mangel på finansiering av bemanningsnormer da hun presenterte Sandnes-budsjettet i går formiddag. Nå venter kutt på 46 millioner kroner.

Rådmannen i Sandnes viste til at staten pålegger kommunene normer for bemanning, uten at nok penger følger med.

– De sier én ting, men gjør noe annet. En del av bemanningsnormen er ikke fullfinansiert. Det handler (for Sandnes sin del) om 44 millioner kroner for barnehager og 10 millioner kroner for skole, sa rådmannen under budsjettpresentasjonen.

– Statlig detaljstyring stimulerer ikke til innovasjon og gode lokale løsninger, og det stimulerer ikke til effektivisering, sier Sivertsen.

Administrasjonen har sett på effektene i forslag til statsbudsjett. Kommunen taper blant annet 6,5 millioner kroner på overføring av penger til kemneretaten.

– Og vi driver innfordringer nest best i hele landet, sukker Sivertsen.

Det mangler også 6,6 millioner kroner for å finansiere økt bemanning til tidlig innsats.

LES OGSÅ: Budsjettet: Gladmelding til fattige barn i Sandnes

Kuttet 30 allerede

Det er allerede vedtatt 30 millioner kroner i kutt i Sandnes-budsjettet for 2020. Rådmannsstaben foreslår i tillegg nye innsparinger for 46 millioner kroner i 2020, økende til 70 millioner kroner i 2021.

Sivertsen opplyste at kuttene vil bli innarbeidet flatt i alle tjenesteområder, med 1 prosent i 2020 og 1,5 prosent i 2021. Det betyr altså at det blir 1 prosent mindre til drift både i skolesektoren, helsesektoren og andre kommunale områder.

Rådmannsstaben har også innarbeidet en reduksjon på 5 prosent på de investeringsprosjektene som ikke er påbegynt.

Rådmannen har også lagt inn penger til å bygge oppvarmet sjøbad med ferskvann innerst i Vågen, også med hjelp av penger fra det kommunale foretaket Sandnes Havn.

– Jeg tror dette er noe som vil passe inn innerst i Vågen, og jeg tror dette noe er vi får på plass fort, sier varaordfører Pål Morten Borgli (Frp) til RA, i forkant av budsjettforhandlingene som Frp, Ap, Sp og FNB snarlig starter på.

LES OGSÅ: Tro på sjøbad: – Noe vi får på plass fort

Borgli ser det ikke som problematisk å kutte 1 prosent i samtlige sektorer i 2020.

– Det er alltid rom for å drive effektivt og å gjøre ting annerledes, sier han.

Vil bygge billigere

Rådmannsstaben i Sandnes har innarbeidet en reduksjon på 5 prosent på de investeringsprosjektene som ikke er påbegynt. Her er prosjektene der det skal kuttes kostnader:

Ombygging og utvidelse B28 Sandved skole
Langgata 72 helsestasjon
Nye sykehjemsplasser Lunde
Nye sykehjemsplasser Rovik
Bofellesskap for unge funksjonshemmede i Skeianegaten, 9 plasser
Foreldreinitiativ 3
Omsorgsboliger med heldøgnstjenester for personer med store adferdsutfordringer
Nytt aktivitetssenter, flytting av Vågsgjerd aktivitetssenter
Bofellesskap for personer med psykisk lidelse, 9 plasser
Neste bolig for personer med psykisk lidelse
Boliger for vanskeligstilte, tun ubestemt tomt
Etablering av gang- og sykkelvei til rulleskianlegget i Melshei
Etablering av tursti rundt Frøylandsvatnet
Etablering av parkdrag langs Storåna i Sandvedparken i forbindelse med realisering av plan 2013114 Åsedalen boligpark
Utvidelse av Høyland kirkegård
Utvidelse og opparbeidelse av gravsteder på Soma gravlund
Opparbeidelse av urnelund på Høyland gravlund
Rehabilitering av svømmehall og hall 1 i Giskehallen
Flytende offentlig utendørsbasseng i Vågen med varmtvann
Sentrum parkeringsanlegg A8, 258 plasser
Inventar i innleid bygg SLS/FBU/flyktningenheten
Garderobeanlegg Vagleleiren

Satser på skole

Det er behov for flere elevplasser på barnetrinnet ved sentrumsnære skoler i Sandnes, og det settes av penger til ombygging og utvidelse på Sandved skole.

Som følge av dette har rådmannen funnet rom til å bevilge kr 258,4 millioner til en ombygging og utvidelse av Sandved skole til en B28 skole. Det vil også utføres en mulighetsstudie for de resterende sentrumsskolene i 2021 og 2022. I tillegg vil Bogafjell ungdomsskole ferdigstilles i 2020, og Malmheim skole, Sviland skole og Kleivane skole ferdigstilles i 2021, heter det i rådmannens  oppsummering av budsjettforslaget.

Innen helse og velferd prioriteres investeringer for å øke antall heldøgnsplasser, både sykehjem og omsorgsboliger. I henhold til boligsosial handlingsplan investeres det i ulike typer boliger til grupper som har vanskelig for å skaffe egen bolig. For å dekke dette behovet blir det både kjøpt brukte og nye boliger samt bygget småhus, anfører rådmannen.

Mer fra Dagsavisen