Rushtidsavgiften er borte: – Tror det er mange mennesker som er glade i dag

Mandag var Siv Jensen (FrP) i Stavanger for å markere at rushtidsavgiften er historie.

– Dette er en kjempefin dag å komme til Stavanger på – for å markere at rushtidsavgiften forsvinner, som er noe vi har kjempet for å få vekk. Nå er den borte, og jeg tror det er mange mennesker rundt omkring i denne regionen som er veldig glad for det i dag, sier Siv Jensen (Frp) til RA. 

Mandag ble hun møtt med blomsterbuketter og rød løper, før det bar inn i Rogaland Frps lokaler i Sverdrups gate hvor det ble feiret med kaffe og bløtkake.

Jensen sier til RA at det er viktig at rushtidsavgiften ble fjernet fordi den rammer helt vanlige folk med helt vanlig økonomi.

– Man må på jobb, og man må hente ungene i barnehagen. Der har man ikke noe valg. Folk med millionlønninger og fleksibel arbeidstid kan komme seg rundt det, eller har råd til å betale det, men rushtidsavgiften rammer de som har dårligst råd og som er avhengig av å kjøre i rushtiden, sier Jensen.

LES OGSÅ: Fredag er siste dag med rushtidsavgift

Vil ikke gi utslag på utslipp

– Men var ikke litt av poenget med rushtidsavgiften å få ned trafikken og nå nullvekstmålet?

– Nullvekstmålet kan man nå selv om man tar vekk rushtidsavgiften.

– Hvordan da? 

– For det første er det ikke så mye dokumentasjon på at rushtidsavgiften i seg selv bidrar til å avvise trafikk. Så er vi også i en situasjon nå hvor flere kjøper elbiler, samtidig som vi legger til rette for kollektive løsninger. Valgmulighetene er der. Så sannsynligvis vil ikke dette gi noen utslag i det hele tatt på utslippene, sier Jensen. 

– Tror du det kan bli aktuelt å gjeninnføre avgiften? 

– Det blir i alle fall mot Frps stemmer. Det kan jeg love deg, sier Jensen.

Hun sier prosessen med å fjerne rushtidsavgiften har vært vanskelig.

Siv Jensen på besøk i Stavanger.
Foto: Tone Helene Oskarsen

– Vi, fire partier, ble enige om å gjøre det sånn. Takk og lov. Men det var vi som tok initiativ til å få den fjernet fordi vi så at det var stor og økende misnøye, og at bompengebelastningen var blitt for stor for folk. Jeg er veldig glad vi klarte å få på plass en enighet som faktisk oppleves merkbar for folk i hverdagen, sier Jensen. 

– Denne seieren er veldig merkbar og veldig synlig. Og det oppleves som helt reelt for vanlige folk når man slipper å betale mange tusen kroner. 

LES OGSÅ: Ved rushtidsavgiftens død

Stolt av folket

Sigurd Sjursen, mannen som startet Facebook-gruppen «Bomfritt Jæren – Nok er nok», og som nå er politiker i Sandnes Frp, synes dette er en gledens dag.

– Vi sa jo ganske tidlig at det mest realistiske å få til ville være å fjerne rushtidsavgiften. Det er det vi har jobbet for, og nå er den borte. Det betyr veldig mye for veldig mange, som nå får halvert sine månedlige utgifter. I tillegg får de større frihet til å kjøre dit de vil uten å planlegge som de måtte tidligere, sier Sjursen til RA. 

– Trodde du at dette kom til å skje, eller har du vært i tvil? 

– Jeg vet at politikk tar tid og at dette ikke kom til å skje over natten. Men jeg starter heller aldri med noe uten å tro at jeg får det til. Så jeg har alltid hatt et håp og hatt troen på at det kom til å skje, sier han. 

Han startet Facebook-gruppen 4. juli 2018, og den var i utgangspunktet kun ment som et diskusjonsforum, forklarer Sjursen.

– I dag er jeg veldig stolt på vegne av folket og demokratiet, og at folket reiste seg og gikk ut i gatene. Det er folket som har fått til dette. Uten folkets engasjement hadde ikke dette vært et tema i det hele tatt. Og vi hadde heller ikke fått det til hvis vi ikke hadde sittet i regjering. Så på grunn av de tingene ser vi nå et resultat, sier han.