Nyheter

Ros til rødgrønn profil, men også en advarsel

Statsviter Svein Erik Tuastad mener de rødgrønne flertallspartiene i Stavanger har markert tydelig profil, men spår tøffe tider.

Tuastad, førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger, mener det nye Stavanger-flertallet dels har lyktes med å markere maktskiftet.

– Det virker som flertallet får markert seg, og får fram en tydelig profil, sier Tuastad i etterkant av valgkampen og de rødgrønnes første flertallsbudsjett.

Han peker på at svært mye av utgiftene i et   kommunebudsjett er bundet opp, mulighetene til å omprioritere stort i et stramt budsjett er begrenset.

– Ved å velge én tydelig satsing, skole og oppvekst, får flertallspartiene vist fram og markert et politisk skifte, og opprettholder profilen fra valgkampen. Det er lurt, vurderer statsviteren.

LES OGSÅ: Birkedal om budsjetter: – Aps symbolsak og Høyres monopolpenger.

Uttelling for SFO

Han mener grepet med gratis SFO i 1. klasse og bedre søskenmoderasjon vil bli lagt merke til.

– Endringen vil merkes økonomisk for en god del Stavanger-borgere, sier Tuastad.

– Samtidig var de rødgrønne i valgkampen offensive på at de ville øke grunnbemanningen i eldreomsorgen, uten å gi én ekstra krone. Har de mistet troverdighet nå?

– Det er for sterkt å slå fast at de har mistet troverdigheten. De økonomiske realitetene er som de er, og det er for tidlig å måle flertallet på valgløfter etter ett budsjettframlegg.

LES OGSÅ: Gode skattetall kan hindre kutt i Stavanger-budsjettet.

– Må prioritere

Han peker på at Stavanger tross lysning i økonomien kalkulerer med langt lavere netto driftsresultat enn 2-prosent målet, og det går ikke over tid.

– Hvetebrødsdagene er over, for flertallet vil det framover handle om å gjøre prioriteringer. Det står om en ansvarlig økonomisk politikk kontra å opprettholde dagens tjenestetilbud. Flertallet er sårbare for kritikk, sier Tuastad.

LES OGSÅ: Mer til skoler, ikke til eldre.

– Endring i næring og utbygging 

Han peker også på bompenger og økende biltrafikk som en svært vanskelig sak for flertallet i spenn fra FNB til MDG og Rødt, og regner med en dreining i utbyggings- og næringspolitikken.

– Næringslivet og utbyggerinteressene har hatt gode kanaler inn til de styrende i Stavanger fram til nå, men de kan ikke regne med å få gjennomslag på samme måte som før. Byaktivistgrupper og fagforeninger vil bli lyttet mer til, og det vil nok bli et kulturskifte for byen, sier Tuastad.

Han peker på at Stavanger-politikken er blitt langt mer polarisert enn for eksempel i Sandnes.

– Stavanger har klare fronter, da får borgerne friske og lærerike debatter, sier Tuastad.
Han trekker også fram at opposisjonspartiene er preget av erfarne, godt skolerte politikere som har lang erfaring som tidligere.

– Det blir spennende å følge med framover, også fordi vi har en dyktig opposisjon. Venstre vil følge flertallet tett på miljø. Høyre vil være opptatt av den økonomiske ansvarligheten, og har skarpskodde politikere. Flertallet skal ikke trå mye feil før de får høre det. Det kan være sunt for politikken, sier Tuastad.

Mer fra Dagsavisen