Nyheter

Ros på glattcella på Stavanger politistasjon: – En klapp på skulderen som er inspirerende

De ansatte ved Stavanger politistasjon er vant til å håndtere en mengde dritt. Mohamed Raza Kassam fikk blomster.

En vanlig dag på jobb for arrestforvareren Mohamed Raza Kassam innebærer ikke at innsatte gir han blomster heller skjellsord. En gang må være den første.

– Hvis vi gir respekt så får vi det tilbake. Det var skikkelig kjekt å få blomster. En klapp på skulderen som er inspirerende, sier Kassam til RA.

LES OGSÅ: Markant økning i innbyggernes tillit til politiet i Sør-Vest

På tilbudssiden

I kjelleren på Stavanger politistasjon har ham jobbet som arrestforvarer i elleve år og elsker jobben sin.

Han er omgitt av grå, sterile vegger. I noen av cellene er det graffiti på veggene også. De ansatte passer på at temperaturen er grei nå som det er litt kaldt. Inne i cellene er det madrasser stilt opp mot veggene, og et toalett de innsatte kan bruke. Det er det. Akkurat når RA er der er alle cellene tomme. Blir du arrestert i Stavanger ender du mest sannsynlig opp der. Høyst i to dager.

###

Havner du her blir du godt ivaretatt av Kassam og kollegaene hans. Foto: Andrea D. Johansen

Kassam mener det viktigste han gjør er å være et medmenneske, og være på tilbudssiden.

– Vi håndterer mennesker som har det vanskelig. Alt de trenger er kanskje en kaffe og en prat. At vi lytter til dem, sier han.

LES OGSÅ: Politiet i Sør-Vest: – Filming av skadde personer er ikke greit

Den innsatte som ga arrestforvareren blomster etter han ble løslatt, fikk samme behandling som Kassam pleier å gi alle. Drikke, mat, et pledd, litt lesestoff, en luftetur og fem minutter av tiden hans letter på de innsattes situasjon.

– Jobben er ikke lett, men den er ikke vanskelig heller. Det er en balanse der. Vi må følge med på språk og kroppsspråk. Da forstår vi hva dem trenger, sier Kassam.

Arrestforvarerne har ikke lik myndighet som politiet. De skal ivareta de innsatte på glattcellene. Fungerende stasjonssjef ved Stavanger politistasjon, Kristian Johansen, er klar på at Kassams jobb til tider er krevende.

– Noen er utagerende og til fare for seg selv. Arrestforvarerne må være gode til å snakke. Diplomatiske. Mye blir ordnet med god kommunikasjon. De er der for å ivareta folk i en sårbar situasjon, sier Johansen.

Ros fra sjefen

Johansen bruker også anledningen til å rose Kassams innsats.

– Han er flink med mennesker og flink å snakke med dem. Han ser dem. De innsatte føler at han lytter til dem, og han tar dem på alvor.

Med mange utfordrende innsatte, situasjoner med flygende kroppsvæske og med skjellsord i fleng er det desto større når de er takknemlige i etterkant.

– Det var veldig flott da Kassam fikk blomster. Vi har flere tusen som er innom arresten i løpet av et år. Er ikke mange som har noe positivt å si om politiet og systemet. De som jobber der får mye drit. De må bare ta imot, og stå i det, sier Johansen.

###

Kassam oser av yrkesstolthet på tross av en utfordrende jobbhverdag. Foto: Andrea D. Johansen

Grunnmuren på bygget

Noen av de innsatte skal av og til i avhør. Da er det viktig at arrestforvarerne gjør jobben sin riktig. Kassam mener de gjør det viktigste grunnarbeidet før avhør.

– Vi er ikke ansatt for å dømme og straffe folk. Det er det domstolene og fengslene er ment for. Vi skal ikke utøve makt. Jeg mener at det ordner seg med litt "love" i form av omsorg, sier arrestforvareren.

LES OGSÅ: Politiet i Sør-Vest advarer mot svindelkrav: – Ikke betal

Den fungerende stasjonssjefen er enig i det Kassam sier.

– Politiet setter stor pris på jobben dem gjør. Noen av de innsatte skal i avhør og da er jobben arrestforvareren gjør i forkant helt avgjørende for hvordan avhøret går.

###

Kassam smiler stolt med buketten han fikk av en fornøyd løslatt mann. Foto: Sør-Vest politidistrikt

Mer fra Dagsavisen