Nyheter

Reiselivsdirektør: – Det er ikke mulig å dekke tapet uansett hvordan en vrir og vender på det

Nordmenn kan kompensere for noe av sommerens inntektstap, men ikke i nærheten av den forventede omsetningen.

– Det blir nok ingen utenlandske gjester i sommer. Nordmenn blir sommerens målgruppe, sier reiselivsdirektør i Region Stavanger, Elisabeth Saupstad.

Selv om nordmenn drar på norgesferie i år vil ikke det kunne veie opp for tapet av utenlandske turister, ifølge Saupstad.

– Det er ikke mulig å dekke det tapet uansett hvordan en vrir og vender på det. Nordmenn kan kompensere for noe, men ikke i nærheten av den omsetningen vi hadde forventet. Det kan hende det er nok til å holde næringen flytende, men da er vi også avhengig av tiltakspakker, sier hun til RA, og forklarer at reiselivet deles opp i tre viktige deler; turisme, arrangementsturisme og kongressturisme.

LES OGSÅ: Korona gir strikkeboom (+)

Mister 250.000 gjestedøgn

Ifølge Saupstad står nordmenn for 2/3 av turismen i regionen. Selv om det høres mye ut betyr det likevel at de nå mister 1/3 av dem som overnatter i regionen, noe som tilsvarer 250.000 gjestedøgn fra mai til september. Alle som booker via Airbnb og dermed benytter seg av lokale restauranter, butikker og kulturtilbud forsvinner også.

– Og ikke minst er en halv million cruiseturister fraværende. Det vil vi aldri kunne hente inn igjen. Vi kan aldri kompensere 100 prosent av det vi mister, men vi håper vi kan kompensere for noe av tapet så bedriftene har god nok inntjening til at de kommer seg gjennom denne perioden, sier Saupstad til RA.

– Når frisøren åpner igjen kommer det til å være kø herfra til Lindesnes, men sånn er det ikke for oss. Det tar tid å bygge det opp igjen, sier Saupstad.

– Hvordan ser dere på sommeren?

– Vi er spente. Hvis vi kommer forsiktig i gang i løpet av mai ser vi lysere på det, selv om vi ikke er i nærheten av der vi burde vært. Men blir det langvarig, og vi ikke får gang på turismen før i juli/august/september, så blir det et større tap, sier Saupstad.

– For en måned siden sa du til RA at dette kommer til å påvirke oss mer enn vi hadde sett for oss. Hvordan har den siste måneden vært for reiselivet? 

– Det har vært skrekkelig. De fleste har holdt stengt, og 90 prosent av næringen er permittert. Det er beintøft, og jeg er stygt redd det blir konkurser framover. Så vi håper selvfølgelig det blir en ferie hvor vi kan ha folk i arbeid, for nå ligger nesten hele reiselivet brakk, sier hun.

LES OGSÅ: DNT-sjefens beste turtips (+)

Får øynene opp

De siste ukene har Region Stavanger, sammen med Visit Norway og Fjord Norge, jobbet med å vri all markedsføring fra det internasjonale markedet og inn mot det norske. Blant annet skal de synliggjøre mulighetene for å kombinere friluftsliv, kultur og god mat. Det blir full mobilisering så snart tiden er moden.

– Det er veldig mange som aldri har vært på Flor & Fjære, på museene eller på alle de unike opplevelser en har i nærområdet.  De vet kanskje ikke hvor mye bra som finnes i regionen, men det er en gavepakke til oss som bor her. Det håper jeg alle ønsker å benytte seg av fremover og samtidig støtte opp om norsk reiseliv. Denne krisen tror jeg kan gjøre folk mer bevisste, og jeg tror mange allerede har fått litt øynene opp for hva som finnes rundt oss, sier Saupstad.

Mer fra Dagsavisen