Nyheter

Regestrand-saken: En av de tiltalte beklager til Svelis foreldre

Den tiltalte 23-åringen forklarte seg i retten tirsdag.

Tirsdag startet rettssaken mot de to mennene som er tiltalt for drapet på 44 år gamle Sigbjørn Sveli på Regestranden før jul i fjor.

Ingen av de to tiltalte 23-åringene erkjenner straffskyld.

Tirsdag startet den yngste av de to 23-åringene sin forklaring. Han innledet med å beklage overfor Svelis etterlatte og for at han var med på å utføre vold. Han ba deretter om å bli trodd av de etterlatte og retten på at han aldri hadde tenkt å ta livet av fornærmede.

Senere forklarte 23-åringen om hendelsesforløpet den aktuelle kvelden. Han forklarte, som tidligere kjent, at han og den andre tiltalte mannen skulle ta toget til Vigrestad, men at de gikk av på feil stasjon og endte opp på Varhaug hvor de traff Sveli. Der ble de enige om at Sveli skulle kjøre dem til Vigrestad for 200 kroner.

Den yngste 23-åringen forklarer at den andre tiltalte skrev et notat på sin mobil under bilturen, hvor han spurte om de skulle banke mannen og ta bilen hans. Dette hevder tiltalte å ha sagt nei til, men at han likevel, på et litt senere tidspunkt, ble overbevist av den eldste tiltalte om å gjøre det.

LES OGSÅ: Regestrand-drapet: Nå starter rettssaken (+)

Dårlig påvirkningskraft

Da de kom fram begynte den eldste tiltalte å slå Sveli, og han ble så plassert i bagasjerommet av Svelis bil før de tok bilen og kjørte videre til et skogholt hvor planen var å "dumpe" Sveli.

Aktor Arvid Malde spør tiltalte hva som skjedde da de kom til jordet. Tiltalte svarer at han tar Sveli ut av bagasjerommet og finner en presenning som han så legger over ham. Tiltalte forklarer at han hadde panikk og at volden mot Sveli eskalerte og ble grovere og grovere. Den yngste tiltalte forklarer at det var han som sto for volden mot Sveli i skogholtet.

Den yngste av de tiltalte sier han var redd for å ikke gjøre som den eldste sa og at han hadde en slags kontroll over ham. Han sa også at når den eldste tiltalte bestemmer seg for å gjøre noe, så er det umulig å få ham til å ombestemme seg. Den yngste sa også gjentatte ganger i løpet av dagen at den eldste har dårlig påvirkningskraft på ham.

LES OGSÅ: Mener Sigbjørn Sveli var i live da han ble satt fyr på

Ville ikke ha det på samvittigheten

Etter litt tid på skogholtet kjørte de to tiltalte vekk for å lete etter en tredje person. Da de ikke fant vedkommende kjørte de tilbake til skogholtet og Sveli.

Deretter skal de to tiltalte ha plassert Sveli tilbake i bagasjerommet og kjørt mot en av de to tiltaltes leilighet på Bryne. Her skal de ha gått til en bensinstasjon i nærheten og fylt en tiliterskanne med bensin. 23-åringen forklarer at han forsøkte å bruke så lang tid som mulig på bensinstasjonen slik at Sveli kunne få muligheten til å rømme.

Etter de har fylt bensinkannen drar de tilbake til leiligheten hvor Sveli fortsatt ligger i bagasjerommet. Deretter setter de seg i bilen og kjører mot Stavanger. Etter hvert kjører de mot Sola og parkerer til slutt på Regestranden hvor Sveli ble tatt ut av bagasjerommet og plassert på stranden.

Her forklarer 23-åringen at han helte bensin på Sveli, men at han ikke var seg selv da han gjorde det. 23-åringen forklarer at han ikke ville tenne på fordi han ikke ønsket å ha det på samvittigheten, og at det var den andre tiltalte som tente på.

Etter dette dro til de Ølberg og dumpet bilen, før de tok en taxi bort fra stedet.

Etter at tiltalte var ferdig med sin frie forklaring, og etter spørsmål fra aktor Malde, fikk han spørsmål fra sin forsvarer, advokat Ghous Ali og fra medtiltaltes forsvarer, advokat Fredrik Schøne Brodwall.

Etter disse hadde stilt sine spørsmål var det klart for spørsmål fra bistandsadvokat Kjersti Jæger.

Hun spurte tiltalte om han hadde truffet Sveli før, om han visste hvem han var og om han hadde noe imot han. På alle spørsmål svarte tiltalte "ingen kommentar".

Mer fra Dagsavisen