Nyheter

Regestrand-drapet: Nå starter rettssaken

9. desember 2019 ble Sigbjørn Sveli funnet drept på Regestranden. Neste uke starter rettssaken mot de to drapstiltalte mennene i Jæren tingrett.

Sigbjørn Sveli ble funnet drept på Regestranden mandag 9. desember 2019, og kort tid etter ble tre menn, en 21 år gammel mann og to 23 år gamle menn, pågrepet og siktet for drapet.

Siktelsen mot 21-åringen ble i januar nedjustert fra drap eller medvirkning til drap, til ran og grov frihetsberøvelse, men i august ble saken henlagt.

De to andre er tiltalt for drap eller medvirkning til drap, grovt skadeverk og grov frihetsberøvelse. De to 23 år gamle mennene har vært varetektsfengslet siden pågripelsen i desember i fjor, og det tas forbehold om å legge ned påstand om forvaring for begge de to tiltalte.

Rettssaken mot de to mennene starter i Jæren tingrett på mandag, og varer til 20. november.

LES OGSÅ: Bryne mintes den drepte Sigbjørn Sveli

Gjentatt stump vold

I avhør har det blitt forklart at de to tiltalte 23-åringene traff på avdøde Sigbjørn Sveli på Vigrestad like over midnatt 9. desember. De skal ha blitt enige med ham om at han skulle kjøre dem til Vigrestad med sin bil. På Vigrestad skal de ha slått Sveli flere ganger og lagt ham i bagasjerommet, og etter dette skal de ha kjørt til et avsidesliggende sted på Vigrestad.

Da de kom dit skal de ha slått og sparket ham mer, før de skal ha lagt ham i bagasjerommet igjen. Den ene 23-åringen har forklart at de senere kjørte til Regestranden der avdøde ble tatt ut av bilen, helt på bensin og satt fyr på.

I obduksjonsrapporten konkluderes det med at gjentatt stump vold kan ha ført til bevisstløshet, og på den måten ha medvirket til dødsfallet, men at denne volden sannsynligvis ikke har vært dødelig i seg selv – og at døden antas å skylde de påviste brannskadene.

Politiet etterlyste også avdødes bil, en sort Opel Astra, som onsdag 11. desember ble funnet og hevet fra sjøen ved Ølberg kai.

LES OGSÅ: Regestrand-drapet: – På det meste har over 40 personer jobbet med saken

Brutalt drap

De rettspsykiatrisk sakkyndige konkluderer med at begge de drapssiktede var tilregnelige på drapstidspunktet.

Jæren tingrett konkluderte med at en løslatelse vil støte allmennhetens rettsfølelse og skape utrygghet, og mener dette dreier seg om «et drap begått på en brutal måte, mot en person som siktede ikke kjente. Gjerningen framstår som uprovosert, og foranlediget av at avdøde tilfeldigvis befant seg i området da de siktede var på jakt etter transport. Dette taler klart for at det vil skape utrygghet dersom siktede løslates».

Politiet satt inn store ressurser på drapet, og påtaleansvarlig Lars Ole Berge uttalte på en pressekonferanse 16. desember i fjor at over 40 personer hadde jobbet med saken på det meste. Han sa også at politiet hadde mottatt 200 tips om saken i løpet av én uke.

Mer fra Dagsavisen