Nyheter

Regestrand-drapet: Forsvarer vil at 23-åringen frifinnes for drap

Onsdag la de tiltaltes forsvarere fram sine prosedyrer.

Tirsdag forrige uke startet rettssaken mot en 23 år gammel mann og en 24 år gammel mann som er tiltalt for drapet på Sigbjørn Sveli 9. desember i fjor.

Etter forklaringer, vitneavhør og sakkyndiges rapporter var det tirsdag tid for aktors prosedyre i rettssaken. Her la aktor, statsadvokat Arvid Malde, ned påstand om forvaring for begge de to tiltalte.

Det ble lagt ned påstand om 21 års forvaring med en minstetid på 10 år for 24-åringen, og 16 års forvaring med en minstetid på 10 år for 23-åringen.

Onsdag, som ble rettens siste dag, var det klart for forsvarernes prosedyrer. Det var 24-åringens forsvarer, advokat Fredrik Schøne Brodwall, som startet med sin prosedyre onsdag morgen.

Han innledet med å si at det er noen hovedproblemstillinger retten må ta stilling til, hvor den kanskje største og viktigste av dem alle er om tiltalte var psykotisk eller ikke.

– I en sånn straffesak er dere nødt til å gjøre dere opp en mening om hans rolle. Dere må vurdere om han skal domfelles hvis han var tilregnelig, om dette var drap eller grov kroppsskade med dødsfølge. Og om han har vært i en straffenedsettende tilstand og selvfølgelig spørsmålet om fengsel eller forvaring. Alle disse tingene flyter over i hverandre, sa Brodwall i retten.

Forsvareren sa videre at han tror det kan være lett å falle ned på «den enkle løsningen», altså aktors argumentasjon.

LES OGSÅ: Tiltalt i Regestrand-drapet: – Føles som en drøm

Klarer ikke skille

Det sentrale, ifølge forsvareren, er hva som skjer med tiltalte etter at han slipper ut fra Trondheim fengsel i starten av november og begynner på de omtalte medisinene Prednisolon.

Forsvareren trekker fram hva vitner har sagt om tiltalte i retten, hvor tiltalte blant annet beskrives som hyper og «påvirket». Den aktuelle helgen ble han også beskrevet av det 21 år gamle vitnet, mannen som tidligere var siktet i saken, som «opp og ned» og svingende i humøret. Vitnet sa også at det var ekkelt å snakke med ham. Advokat Brodwall understreker at dette er folk som kjenner tiltalte og som beskriver ham på en helt annen måte i denne perioden enn hvordan han vanligvis er.

Under aktors prosedyre tirsdag la han stor vekt på at det er mye den tiltalte 24-åringen ikke husker, noe aktor mener står i sterk kontrast til de detaljrike avhørene som er gjort av tiltalte tidligere.

Advokat Brodwall sier hans klient har forsøkt å forklare seg på sin måte i retten og at han aldri har benektet noe av det som har blitt sagt om ham den aktuelle natten.

– Det han sier er at han ikke klarer å huske, og ikke klarer å skille mellom hva som skjedde den natten for snart et år siden, da han var påvirket, hva han hørt av andre og hva han har lest i avhør. Det betyr ikke at man tilpasser forklaringen, men det er sånn menneskehjernen fungerer, sa Brodwall.

LES OGSÅ: Regestrand-drapet: – Det er preg av ren tortur

Mener det ikke er nærliggende fare

Brodwall gjentok det 24-åringen har sagt tidligere, at han ikke kan forstå hva han har gjort.

– Her har dere et tankeeksperiment: Ta vekk medisinen. Ville handlingen da skjedd? Tiltalte mener selv helt klart at dette ikke ville skjedd dersom han ikke hadde fått medisinen, sa forsvareren.

Tirsdag la aktor ned påstand om 21 års forvaring, lovens strengeste straff, for den tiltalte 24-åringen. Aktor la til grunn formildende omstendigheter for 23-åringen, men for den 24 år gamle mannen mener aktor at det ikke finnes noen formildende omstendigheter. Advokat Brodwall mener man skal ha strafferabatt dersom man kommer med en tilståelse, noe han mener hans klient har gjort. Under sin prosedyre viser forsvareren til andre dommer i det han mener er lignende saker, hvor strafferammen har vært på rundt 17 år.

Avslutningsvis opplyser Brodwall om at hans klient godtar ethvert oppreisningskrav i saken, og at de ikke har innvendinger mot det. Så tar Brodwall opp spørsmålet om forvaring og viser til at det må være nærliggende fare for nye alvorlige voldshandlinger dersom forvaring kan brukes. Dette mener Brodwall det ikke er.

– Jeg vil anføre med styrke at det ikke er nærliggende fare, sa forsvareren.

– Det korrekte, slik jeg ser det, er at min klient anses på mildeste måte, avsluttet han.

LES OGSÅ: Vitne om Regestrand-tiltalt: – Han har alltid vært litt merkelig

En komplisert sak

Advokat Brodwall er ferdig, og 23-åringens forsvarer, advokat Inam Ghous Ali, er klar for sin prosedyre.

Han innleder med å si at dette er en alvorlig og spesiell sak med sterke inntrykk, og at det er vanskelig å finne saker som er sammenlignbare. Han prosederer videre at en avgjørelse må tas på bakgrunn av bevisførselen, og at avisoverskrifter, som for eksempel overskriftene som kom etter at aktor la ned sin påstand, kan påvirke ubevisst.

Advokat Ali mener saken mot hans klient er mer komplisert enn saken mot den medtiltalte 24-åringen.

Ali sier hans klient, allerede fra første politiavhør, erkjente å ha vært med på å utføre vold, men at han også var klar og tydelig på at det ikke var meningen å ta livet av Sveli og at dette var noe han ikke ville. Han legger til at hans klients forklaring samsvarer med øvrig bevismateriale og at saken ikke ville blitt så godt opplyst som den nå er, uten hans klients forklaring.

Forsvareren nevner så flere eksempler i løpet av drapsnatten hvor 23-åringen har uttalt at han ville hjem eller eksempler hvor 24-åringen har kommandert ham til ting.

– Grunnen til at han utøvde vold og var til stede disse timene var fordi 24-åringen hadde en spesiell form for kontroll på ham, sa Ali.

Ifølge Ali har 23-åringen siden første avhør forklart at han ble kontrollert av 24-åringen.

– Han sier han gjorde som han fikk beskjed om. Og grunnen var at han var redd for å bli utsatt for det samme som fornærmede hvis han ikke gjorde som han ble bedt om, sa forsvareren.

Ali viser så til episoder i løpet av den aktuelle natten, hvor hans klient bare skal ha svart «ok» på «kommandoer» fra den medtiltalte.

LES OGSÅ: Regestrand-saken: En av de tiltalte beklager til Svelis foreldre

Vold og frihetsberøvelse

I sin prosedyre tirsdag sa aktor at drapsforsettet var etablert tidlig. Han mener handlingene skjer etter planlegging og overveielse og at de to tiltalte har hatt god tid i løpet av drapsnatten til å reflektere og foreta overveielser, men at de likevel holder seg til planen. Dette er ikke Ali enig i, noe han blant annet begrunner med at hans klient har sagt han håpet fornærmede skulle klare å rømme.

Forsvareren går så videre til å snakke om sin klients helsetilstand og diagnose, og henviser blant annet til at 23-åringen er lettere psykisk utviklingshemmet.

– Det vil ikke bli påstått straffrihet, men det kan være riktig å domfelle ham etter hans egen kjennelse. Ikke for drap, men for grov frihetsberøvelse, sier Ali.

– Jeg ønsker å utfordre retten. Kunne min klient, uten påvirkning fra 24-åringen, begå en slik handling? Svaret mener jeg helt klart er nei, legger Ali til.

Forsvareren mener 23-åringen har erkjent straffskyld for grov vold og frihetsberøvelse, og at erkjennelsen innebærer en tilståelse av at han i løpet av natten kunne og burde ha handlet annerledes.

– På bakgrunn av hans egen erkjennelse skal han domfelles for frihetsberøvelse fram til de kom til Regestranden. Han skal ikke svare for den avgjørende handlingen som medførte døden, altså ildspåsettelsen. Han tenner bevisst ikke på. Han ville ikke ha det på samvittigheten, sa Ali.

LES OGSÅ: Regestrand-drapet: Nå starter rettssaken

Ber om frifinnelse

Advokaten ønsker altså at hans klient frifinnes for drap, men domfelles for frihetsberøvelse. Han mener også at hans klient må domfelles til en annen straffereaksjon enn forvaring, eller få lavere straff som følge av sin diagnose. Han mener tvungen omsorg er rett for 23-åringen.

– Når aktor ber om forvaringsstraff for min klient er det feil. Den eneste grunnen jeg kan tenke meg er at aktor vurderer det i lys av at dette er en spesiell og alvorlig sak, sa Ali, som mener at tiltaltes historikk ikke tilsier at en forvaringsstraff er riktig alternativ, særlig ikke en ubetinget, lang fengselsstraff.

Forsvareren sier så at hans klient har hatt en underordnet rolle gjennom hele hendelsesforløpet.

I likhet med advokat Brodwall og hans klient hadde heller ikke Ali og 23-åringen innsigelser på erstatningskravet som ble fremmet av familiens bistandsadvokat på tirsdag.

Ali ber så om at hans klient anses på mildeste måte og at han frifinnes for drap.

LES OGSÅ: Regestrand-drapet: Aktor legger ned påstand om 21 og 16 års forvaring

En tung påkjenning

Når forsvarerne er ferdige får de to tiltalte lov til å si noen ord, dersom de ønsker. 

24-åringen tar ordet først.

– Jeg klarer ikke finne ord for hva jeg skal si. Det må være grusomt for foreldrene til Sigbjørn. Jeg vet ikke hva jeg skal si, sa den tiltalte.

Deretter tar den 23 år gamle mannen ordet. Han innleder med å si at det har vært mye snakk om saken i fengselet, men at de siste dagene har de andre innsatte hovedsakelig snakket om 24-åringen.

– Ellers har jeg kjent at det er en tung påkjenning å sitte her, sa den 23 år gamle mannen.

Helt til slutt opplyser rettens administrator at en dom kan ventes i løpet av 14 dager.

Mer fra Dagsavisen