Nyheter

Reagerer på reisereglene for kommunalt ansatte

Stavanger kommunes egne reiserestriksjoner er strengere enn regjeringens egne føringer. – Veldig krass ordlyd fra en arbeidsgiver, sier Annamaria Gutierrez.

Torsdag ble Stavanger kommunes reiserestriksjoner publisert på kommunens ansattes intranett. Annamaria Gutierrez, som jobber som økonomirådgiver på Sølvberget mener kommunen er for streng overfor sine ansatte.

«Stavanger kommune pålegger ansatte å ikke reise til land som er frarådet av UD, så lenge reisen utløser karantene som gjør at den ansatte ikke kan gjenoppta arbeidet sitt til avtalt tid».

Reisereglene:

** Stavanger kommune pålegger ansatte å ikke reise til land som er frarådet av UD, så lenge reisen utløser karantene som gjør at den ansatte ikke kan gjenoppta arbeidet sitt til avtalt tid.

** Hvis den ansatte velger å reise til et land som vil utløse karantenetid ved hjemkomst, må den ansatte planlegge slik at arbeidsgiver ikke blir skadelidende. Det vil si at den ansatte må avtale avvikling av hjemmekontor, avspasering, ferie eller ulønnet permisjon for hele karantenetiden. 
Dette må avtales med leder før reisen. Ansatte må informere nærmeste leder om planlagte utenlandsreiser senest 1 måned før avreise.

** Der dette ikke er avtalt på forhånd, og ansatte ikke kan stille til arbeid til avtalt tid som følge av pålagt karantene etter reise, vil ikke den ansatte ha krav på lønn i karanteneperioden. Videre kan arbeidsgiver følge opp den ansatte med arbeidsrettslige reaksjoner for brudd på lojalitetsplikt og ordrenekt. Sistnevnte er spesielt aktuelt der reise er bestilt etter 14. mars 2020.

– Mens UD fraråder, har ikke kommunalt ansatte i Stavanger kommune lov til å reise til utlandet med å bruke ordet pålegge, sier Gutierrez.

LES OGSÅ: Nettpatruljen mottar nærmere 300 meldinger i måneden i sosiale medier

«Ordrenekt»

– Utløser man karantenetid, får man ikke lønn under karantenetiden. I tillegg får man ikke forskyve ferie. Dersom man må i karantene, og det går utover arbeidsgiver, kan man risikerer å få arbeidsrettslige reaksjoner for brudd på lojalitetsplikt og ordrenekt. Dette er for strengt, mener Gutierrez.

Fredag skrev TV2 at justisminister Monica Mæland deltok på et EU-møte hvor det blir foreslått å åpne alle grenser i Europa i slutten av denne måneden. Det kommer trolig nye norske reiseråd 12. juni, meldte TV-kanalen.

– Vi er veldig nær en situasjon hvor vi bør fjerne all grensekontroll og restriksjoner innen slutten av juni, sa EUs justiskommissær Ylva Johansson til TV-kanalen Euronews torsdag kveld.

LES OGSÅ: Frykter oljejobber ryker

Vil treffe sin mor

Gutierrez har familie i utlandet, blant annet i Ungarn hvor hennes mor bor.

– Jeg forstår at alle må være med på dugnaden. At alle må hindre smittespredning. Men jeg skal ikke på sydenferie, jeg vil bare besøke min mor som er syk – men slik reglene er nå for kommunalt ansatte, blir det vanskelig, sier den tidligere Venstre-politikeren, som allerede har fått glipp av to bestilte turer, i mai og juni.

– Jeg er nok ikke alene. Stavanger er en internasjonal by. Mange av de 9900 ansatte i kommunen har foreldre og annen familie i utlandet.

– Heldigvis har jeg en god og løpende dialog med min egen sjef om en eventuell løsning, avslutter Gutierrez.

LES OGSÅ: – Bedriftene er langt fra tilbake til normalen, og dette går ut over nattesøvnen

Derfor er det strengt

Gunn Claire Westad, direktør for Økonomi og organisasjon i Stavanger kommune forklarer hvorfor reglene er strengere enn UDs råd og anbefalinger.

– Stavanger kommune som arbeidsgiver har en annen rolle enn UD. UD fraråder i forhold til smittesituasjonen, mens Stavanger kommune har rolle som arbeidsgiver. Som arbeidsgiver er vi ansvarlige for å sikre at vi kan opprettholde tjenester til innbyggere og brukere og da må vi ha tilstrekkelig bemanning. Arbeidsgiver vil bli satt i en vanskelig situasjon dersom ansatte gjennomfører reiser som fører til at de blir sittende i karantene og dermed ikke kommer tilbake til arbeid etter reisen, forklarer Westad.

Ifølge Westad kan ledere gi dispensasjon, og at det legges til grunn at leder og ansatte har dialog om å finne løsninger dersom reiser likevel er aktuelt.

– Vi har ikke fått reaksjoner fra de tillitsvalgte. Vi opplever at det er stor enighet om at det er viktig å følge de nasjonale reiserådene og bidra til å begrense smitte, sier Westad.

LES OGSÅ: 14 politisaker med vold mot taxisjåfører – slik vil taxinæringen øke tryggheten

Delta: – Noen reagerer, noen har forståelse

Leder i YS-foreningen Delta Stavanger, Susanne Mall, er enig i at ordbruken til kommunen er sterk – men hun forstår kommunen også.

– Delta Stavanger har fått blandet tilbakemeldinger fra sine medlemmer, noen har forståelser for dette, mens andre ikke har det. Men dette gjelder generelt for hele samfunnet, tenker jeg. Det er første gang vi er oppi en slik pandemien som har rammet landet vårt slik det har. Så hva som er rett eller galt er vanskelig å si. Men å «pålegge» ansatte, er vel det sterkeste kortet arbeidsgiver kan bruke ovenfor arbeidstaker. sier Mall til RA.

– Delta Stavanger vil følge denne saken og ta eventuelt de sakene som måtte komme, legger Mall til.

Delta-lederen mener de strenge reglene er mest spisset inn for helsepersonell og nøkkelpersoner.

– Men det er også disse som virkelig trenger denne ferien nå. For disse har virkelig stått på og jobbet mye. Alle trenger en god lang ferie, slik at en er klare til å ta imot høsten med ladet batterier, mener Mall.

Hun tror verken kommunen eller ansatte ønsker et smitteutbrudd, og at samfunnet stenges ned igjen.

– Her er det grunn til å tenke to tanker samtidig. Når det gjelder endringer i allerede fastsatt ferie, så er det en helt annen diskusjon. Vi har en ferielov å forholde oss til og der skal mye til før en ansatte får endret allerede innvilget ferie.

Fakta:

** Regjeringen fraråder alle utenlandsreiser som ikke er strengt nødvendige. Dette gjelder foreløpig fram til 20. august. Et unntak gjøres for Danmark fra og med 15. juni.

** Det er vedtatt innreisekarantene på 10 dager for alle som har vært i utlandet. Dette gjelder foreløpig fram til 20. august. Unntak gjøres for Danmark fra og med 15. juni.

** For øvrige deler av Europa kan det komme endringer 20. juli.

** Reiseforsikringen vil ikke gjelde i land hvor reise er frarådet av UD. Dette innebærer at den reisende selv må dekke eventuelle kostnader ved skade, sykdom, hjemreise, evakuering m.m. Det vil heller ikke tilbys konsulær bistand fra UD til å komme hjem til Norge for norske borgere som reiser utenlands nå.

Mer fra Dagsavisen