Nyheter

Rådmannen om kuttene i Sandnes

Sandnes-rådmannen vet hvordan store deler av kuttene i kommunale tilbud kunne dekkes, men det er det få politikere som vil støtte det: Eiendomsskatt.

Rådmann Bodil Sivertsen la i går fram et forslag til økonomiplan for 2021–2024 som innebærer kutt i skole og helse og omsorg og en rekke andre sektorer, totalt 242 millioner kroner.

– Var det opp til meg, så ville jeg innført eiendomsskatt i stedet for å gjøre de kraftige kuttene i drift. Det har jeg foreslått før og ser at det er uaktuelt. Da er det ett alternativ igjen, kutt og omstilling, sa rådmannen i sin budsjettpresentasjon i kommunestyret, og la til at en eiendomsskatt kunne gitt 200 millioner kroner i friske penger til drift årlig.

– De vil merke det

Bare på skolebudsjettet skal det kuttes 17,5 millioner kroner i rammeoverføringer i 2021, noe rektorer og foreldre garantert får merke i de ulike skolene.

– Det kommer de til å merke, men skole og helse og omsorg er de største tjenesteområdene, og vi klarer ikke å skjerme dem når vi må ned 240 millioner kroner i drift. Det vil bli lavere voksentetthet og mindre hjelp til de som trenger det, sier Sivertsen til RA.

Hun advarte kommunestyremedlemmene om at kuttene vil bli merkbare.

– Ingen kan redusere i denne størrelsesorden uten at innbyggerne, brukerne og de ansatte vil få merke det, og dere som politikere vil måtte forsvare det, sa hun i presentasjonen.

LES OGSÅ: Politikerne om kuttene i Sandnes (+)

Utsetter sykehjem

Hun foreslår å utsette bygging av nytt sykehjem, i Sandnes kalt bo- og aktivitetssenter (Boas), til etter 2024, og peker på at kommunen har en dekningsgrad for sykehjemsplasser på 22 prosent (av befolkningen over 80 år, journ.anm.).

– Det er ganske høyt sammenlignet med veldig mange andre kommuner. Vi ser at med den endringen i som kommer i befolkningssammensetningen vil vi ikke klare å bygge og drifte sykehjemsplasser i den samme takten som veksten medfører, sier Sivertsen.

– Styrker hjemmetjenesten

Hun påpeker at av dem som mottar hjemmetjenester, et område som skal styrkes, er det relativt få i aldersgruppen over 80 år.

– Derfor tror vi at vi skal kunne utsette sykehjemsinnleggelser, ergo skyver vi på bygging av nye tjenester, og styrker hjemmetjenesten, sier hun.

Hun forsvarer økt foreldrebetaling som dyrere SFO og økt høyere deltakerpris i Kulturskolen.

– Med 240 millioner kroner i reduksjoner, må alle bidra, sier Sivertsen.

Mer fra Dagsavisen