Nyheter

Råd for ytringer

Det er færre unge som ytrer seg i dag, enn noen år tilbake. Dette skal Ungdommenes ytringsfrihetsråd komme til bunns i.

– Prosjektet er viktig fordi det handler om hverdagen og livene våre. Når det er færre som stikker hodet fram, overlater vi muligheten til å forme samfunnet til de få som ytrer seg, sier Nancy Herz.

Ungdom i Norge deltar sjeldnere i offentlige debatter, viser Medietilsynets undersøkelse av kritisk medieforståelse (2019).

Leder av Ungdommenes ytringsfrihetsråd er Nancy Herz, prisbelønt forfatter og samfunnsdebattant fra Haugesund. Nå skal Herz, sammen med opptil 15 andre unge, finne årsaker og løsninger for å skape et mer inkluderende debattklima.

– Selv i vårt frie samfunn, finnes det barrierer som begrenser unges stemme i dag. Dersom noen grupper velger å la være å bruke stemmen sin, kan det bli et demokratisk problem, sier Herz.

LES OGSÅ: Høyres elbil-fordeler

Havner ikke i fengsel

Nancy Herz mener vi ikke kan ta retten til å tale for gitt.

– Vi er heldige som slipper å tenke oss om. Da jeg takket ja til å lede Ungdommenes ytringsfrihetsråd, slapp jeg å bekymre meg for å havne i fengsel eller bli dømt til døden. Fordi jeg bor i Norge har jeg aldri behøvd å frykte alvorlige konsekvenser. Dette er noe vi i Norge ofte tar for gitt. Likevel er det noen utfordringer som er med på å begrense oss. Vi er nødt til å se på årsakene, og samtidig finne løsninger til hvordan debattklimaet kan utbedres, sier hun.

Nancy Herz tror en av årsakene bak statistikken, er fordi unge frykter netthets.

– Jeg har møtt mange som har ønsket å ytre seg, men som har latt være på grunn av netthets.

– Vi skal sette sammen et bredt mangfold av unge mennesker. Ungdommer er en sammensatt gruppe, med mange ulike identiteter og bakgrunner. Ulike folk, opplever ulike konsekvenser av å ytre seg offentlig. Vi skal se på hvilke utfordringer vi har sammen, sier Herz.

LES OGSÅ: Dette er de vanligste utfordringene på fjelltur

Ser etter mangfold

Herz har selv kjent på kroppen hvilke konsekvenser ytringer i offentligheten kan ha.

– Jeg har selv fått kommentarer som «brenn i helvete» eller «du er ung og vet ingenting», og lignende. Som kvinne med innvandrerbakgrunn blir jeg angrepet på grunn av kjønn, etnisk bakgrunn og alder, men jeg vet at for eksempel transkvinner, eller kvinner med annen funksjonsvariasjon eller mørkere hudfarge enn meg ofte får grovere hets.

Nå leter Norsk PEN og Fritt Ord etter unge engasjerte, som kan bidra i problemstillingen. Søknadsfrist er 1.juli 23:59.

– Vi ser etter bredde, og ønsker å skape et mangfoldig ungdomsråd. Unge som har eller ønsker å bruke stemmen sin i det offentlige, oppfordres til å søke. Alle kan bidra med ulike perspektiver. Ikke tenk at du ikke kan, for vi trenger flere ulike stemmer i dette prosjektet, sier Nancy Herz til RA.

Mer fra Dagsavisen