Nyheter

Psykologenes hjemmekontortips

Faste rutiner, frisk luft og en god latter er blant tipsene fra organisasjonspsykologene til alle som har hjemmekontor.

– Pålagt hjemmekontor over lang tid og svært begrenset kontakt med andre mennesker kan være en belastning. Vi mennesker trenger hverandre, både for kontakt og som hjelp i å regulere følelser. Det er vondt å bli sittende alene hvis en er bekymret, sier Ane Johnsen Lien, faglig leder og partner hos Bjørnson organisasjonspsykologene.

– Ved karantene over tid, for eksempel slik vi har sett ved SARS og EBOLA, har det vist seg høyere forekomst av stresslidelser, sinne, irritasjon, søvnvansker og påtrengende tanker, sier Lien.

Så hvordan kan man unngå å gå på veggen dersom man er pålagt hjemmekontor over tid? Det er flere ting som kan lønne seg, ifølge Lien.

– Bevar normaliteten og roen. Vis familien at dere følger mest mulig vanlige rutiner. Det er viktig, ikke minst for barna. Sørg for at du får luft, bevegelse og en god latter hver dag, sier Lien til RA.

LES OGSÅ: – Hvis kommunikasjonen ryker kan parforholdet også ryke (+)

Sett små mål

Lien mener også det er viktig å la kollegene vite når du har best mulighet for effektiv arbeidstid hvis du har barn hjemme.

– Hvordan kan hjemmekontor gå utover det sosiale?

– I en vanlig arbeidshverdag har de fleste av oss mange små uformelle sosiale treffpunkt, og det er med på å «smøre maskineriet». Arbeid er svært viktig for helsen; det gir oss både noe meningsfullt å gjøre, mulighet for mestring og ikke minst en sosial arena. Å ikke gå på jobb kan skape ensomhetsfølelse og rastløshet, særlig når en i tillegg har begrenset sosial kontakt utenom jobb. Det er lurt å legge opp til noen virtuelle møtepunkter, også uformelle, med arbeidskamerater. For eksempel felles videolunsj eller en morgenkaffe, sier Lien.

Hun mener hjemmekontor kan påvirke produktiviteten både positivt og negativt. For noen er det kanskje enklere å konsentrere seg hjemme enn i et åpent landskap. For andre kan det føles tungt å holde ting i gang på egen hånd og uten stimuleringen man får gjennom å være en del av et arbeidsfellesskap.

– Er man generelt mindre effektiv på hjemmekontor? Hvorfor frister det plutselig å vaske klær eller ta oppvasken, for eksempel?

– Det som oftest forstyrrer effektiviteten ved hjemmekontor er alle de vante tingene og oppgavene rundt oss, som oppvask, klesvask og rydding. Når vi ser det kan det være lett å følge impulsen til å gjøre noe med det, særlig når det er enklere enn kompliserte arbeidsoppgaver. Det er tilfredsstillende å se klærne på snoren, beviset på at jobben er gjort. Det kan være lurt å sette små mål for arbeidet du skal gjøre på hjemmekontoret, som du kan stryke ut når du har gjort det for å se at det går framover. Hvis du har familiemedlemmer rundt deg krever det også gjerne noe av deg. Unger har ikke samme evne til behovsutsettelse som oss voksne, og trenger ofte også å aktiviseres, sier Lien.

LES OGSÅ: – Akkurat nå er det mye tryggere i Kina enn Norge (+)

Trøste og trygge barna

Ellers sier Lien at det er et poeng å ha riktig arbeidsutstyr slik at arbeidsdagen blir mest mulig effektiv og komfortabel.

– Det er stor forskjell på å bøye seg inn foran en laptop og å ha en stor skjerm tilknyttet slik at du kan sitte rett i ryggen, sier Lien til RA.

– Er det noe man ikke bør gjøre når man har hjemmekontor? 

– Det er ikke lurt å stadig sjekke nettet for nyheter eller ha sosiale medier åpent. Bestem deg for faste tider på dagen der du har en kort pause for slike ting, sier hun.

Når det gjelder hjemmekontor med barn sier Lien at situasjonen er ulik fra hjem til hjem og at det derfor er vanskelig å gi generelle råd.

– Som foreldre må en påregne at en må bruke noe tid på å aktivisere og gi omsorg, og ingen jobb er viktigere enn foreldreoppgaven. Når barn er engstelige er de gjerne også mer klengete. Dermed kan en viktig innsats for å få arbeidsro være å trøste og trygge barna, sier Lien til RA.

– Det kan være nyttig å dele opp dagen i bolker. Noen med felles aktivitet og mat, og noen arbeidsbolker der ungene kan få se noe på nett-TV, lytte til lydbok eller ha egenlek. For noen vil det mest realistiske være å ha en effektiv arbeidsøkt når ungene har lagt seg, legger hun til.

LES OGSÅ: Kritiserer Stavanger lufthavn: – Hvis vi ikke var smittet før, er vi smittet nå (+)

Kan føre til problemer

Gunhild Bjaalid har doktorgrad i organisasjon og ledelse. I tillegg er hun organisasjonspsykolog og leder for leder- og kompetanseutviklingsteamet på UiS.

I likhet med Lien sier hun at rutiner og sosial kontakt med kolleger er smart når en har hjemmekontor.

– Alle rådene vi får nå er viktig å holde for å hindre smitte, men det er også viktig å huske på at det er normalt å få litt «brakkesyke» av å gå for mye hjemme. De rådene som er viktige å overholde for å unngå smitte, er ikke nødvendigvis bra for folks mental hygiene. Så å komme seg ut på tur, ut i hagen, få frisk luft og bevege seg er bra for den mentale helsen. Og det er ekstra viktig i disse tider, sier Bjaalid.

– Hvor mye har det sosiale å si for arbeidshverdagen og den psykiske helsen? 

– Det sosiale fellesskapet en kan oppleve på jobb er veldig viktig for folk flest når det kommer til arbeidsmotivasjon. Så det er ikke til å komme fra at en tar fra mange et sentralt sosialt aspekt i livene deres når de ikke kan gå på jobb. Kanskje spesielt for folk som bor alene og ikke har et stort nettverk kan det å ha hjemmekontor over tid, og med de fleste andre sosiale arenaer stengt, være tungt og ensomt. Det er klart at disse tiltakene som iverksettes er viktige for å kontrollere og reduserer smitte, men at det kan føre til at flere utvikler psykiske problemer er ikke utenkelig, sier Bjaalid.

– Er det noen farer ved å ha hjemmekontor? 

– Den største faren med hjemmekontor er kanskje at en ikke får jobbet effektivt fordi det er så mange forstyrrelser. Så er det jo ting det kanskje ikke er mulig å gjøre hjemmefra, det kommer jo helt an på hvilken jobb du har. For dem som ikke har små barn, og som har arbeidsoppgaver som egner seg, kan jo hjemmekontor være en anledning til å fordype seg uforstyrret. Men det sier seg jo selv at det ikke er lett å jobbe uforstyrret hvis en har tre barn i barnehage- eller skolealder som skal organiseres.

LES OGSÅ: Nav Rogaland: Over 7000 søknader på to dager (+)

Finnes ingen fasit

For dem som har barn i hus sier Bjaalid at det ikke finnes noen fasit, og at hver familie må finne rutiner som passer for seg.

– En kan ikke forvente at ansatte som har små barn hjemme skal jobbe like effektivt som vanlig, det er ikke realistisk, sier hun, som tror det er lett å bli distrahert både hjemme og på kontoret.

– På jobb står en kanskje og skravler ved kaffemaskinen. Hjemme går en kanskje og vasker klær eller rusler rundt. Nå er vi nå engang slik at vi ikke klarer å konsentrere oss maksimalt over veldig lange perioder av gangen, så å ta pauser trenger ikke være så dumt. Har en viktige og meningsfulle arbeidsoppgaver så klarer de fleste å få gjort de uansett om de er hjemme eller ei, sier Bjaalid.

Mer fra Dagsavisen