Nyheter

Prøver viser mulig lakseoppdrettsykdom i Rogaland

Det er påvist mistanke om pankreassykdom på oppdrettet på Dyrholmen utenfor Finnøy.

I midten av februar oppstod mistanken om sykdommen på grunn av funn av virus i analyseprøver som ble tatt som rutine på anlegget. Videre må nye prøver tas for å eventuelt bekrefte sykdommen PD SAV2.

– Mattilsynet vil følge opp med prøvetaking og tilsyn. Dersom mistanken blir bekreftet, vil Mattilsynet justere kontrollområdet rundt smittet lokalitet for å forebygge, begrense og bekjempe utbredelsen av SAV 2 i området, sier Ole Fjetland, regiondirektør Sør og Vest til RA.

LES OGSÅ: Denne laksen invaderer norske farvann i oddetallsår og kan gjøre stor skade i Norge

Sykdommen forårsakes av ulike virusvarianter, og SAV2 har hittil vært den mest uvanlige i området.

– Det er alvorlig når vi får introdusert en ny fiskesykdom til et område, slik vi har med PD SAV 2 i Ryfylke. Det øker faren for mer lidelse for fisken og dårligere økonomi for næringen, sier regiondirektøren.

Dårligere dyrevelferd

Når laksen har denne sykdommen blir livskvaliteten dårligere. PD SAV2 kan forårsake skader i bukspyttkjertelen og betennelse i hjerte- og skjelettmuskulatur hos fisken.

– Fisk med sykdom vil oppleve smerte og redusert velferd. Sykdommen kan gi akutt dødelighet, eller opptre mer kronisk der fisken blir avmagret og svekket – det er en av grunnene til at vi ønsker å fjerne denne smitten, sier regiondirektør Fjetland.

Økonomisk tap

En annen side av sykdommen er hvordan den påvirker næringen. Det er restriksjoner på eksport av fisk med PD til enkelte land, og Mattilsynet frykter at næringen kan lide store økonomiske tap.

Både Mowi Norway AS og Alsaker Fjordbruk AS har begge fått bekreftet PD SAV2 i Rogaland tidligere. Grieg Seafood AS kan være den tredje virksomheten. De startet med tiltak, for de 12 merdene i området, for flere måneder siden.

– Dette har ingen praktiske konsekvenser for oss. Vi slakter ut fisken nå, og vi skal være ferdig før påske. En del av merdene er tømt allerede, sier Liv Marit Årseth, samfunnskontakt fra Grieg Seafood AS til RA.

LES OGSÅ: Fant død fisk etter p-hus-brannen – skal se på miljøkonsekvensene

Mattilsynet er fornøyde med tiltakene oppdretter har gjort.

– Fisken er slakteklar, og så lenge utslaktingen skjer på en forsvarlig måte og etter tillatelse fra Mattilsynet, er dette en god måte å fjerne fisken på, sier førsteinspektør region Sør og Vest i Mattilsynet, Sara Straumsnes til RA.

Ikke smittsomt

Generelt spres smitten i sjø, med transport og med flytting av infiserte populasjoner mellom sjølokaliteter. 
På Mattilsynets nettsider står det følgende:

– Pankreassykdom forårsakes av et virus som kan føre til sykdom hos laks og regnbueørret. Viruset er ufarlig for mennesker.

Mer fra Dagsavisen