Politikk

De rødgrønne nærmer seg i Stavanger

Spenningen har steget kraftig på Stavanger Arbeiderpartis valgvake etter at den rødgrønne siden har styrket seg etter opptelling av de vanlige stemmene. Da 69 prosent av stemmene var talt opp lå det an til flertall, med hjelp av INP.

Ved 22.45-tiden var lå mandatfordelingen an til å bli 33 for dagens rødgrønne med eventuell støtte fra Industri- og næringspartiet, mens den borgelige blokken lå an til 34 mandater og flertall.

– Dette er ikke avgjort, det er ingen av de store valgkretsene i Stavanger som er talt opp ennå, sier Anders Fjelland Bentsen, listekandidat og sentral i byutviklingspolitikken.

Anders Fjelland Bentsen og de andre deltakerne på Aps valgvake brøt ut i ville jubelscener etter at den rødgrønne blokken så ut til å kunne få flertall med INP.

I ledelse

Litt senere kunne kveldens seremonileder Øyvind Jacobsen slå fast at Arbeiderpartiet hadde spist seg ytterligere inn på Høyre, og den rødgrønne blokken pluss INB ledet 34-33 over den rødgrønne blokken da 69 prosent av stemmene var talt opp.

Stemningen sank betraktelig på Stavanger Arbeiderpartis valgvake da forhåndstemmene på landsbasis ble presentert klokken 21.00. Stavanger-tallene viste også at Høyre og samarbeidspartnerne ligger an til flertall.

Kari Nessa Nordtun smilte, men var tydelig skuffet etter at forhåndsstemmene ble presentert. Hun pekte på at Ap i Stavanger tross alt har gjort et svært godt valg.

– Jeg er veldig glad for en oppslutning på over 30 prosent av forhåndsstemmene her i Stavanger, sier Nessa Nordtun til RA rett etter at tallene kom på storskjerm og en smilende Høyre-ordførerkandidat Sissel Knutsen Hegdal fylte storskjermen på Scene 1 på Tou.

– Jevnt

Hun ha slett ikke opp etter forhåndsstemmene.

– Jeg visste det ville bli veldig jevnt, og over halvparten av stemmene er ikke talt opp ennå, men vi trenger mer for å få flertall, påpekte ordføreren.

Høyre fikk 32,5 prosent av forhåndsstemmene, fram hele 9,4 prosentpoeng fra 2019-valget. Sammen med Frp, KrF, Venstre og Pensjonistpariet har de basert på forhåndsstemmene totalt 35 mandater, noe som gir flertall.

Gikk fram 5,4 prosentpoeng

Arbeiderpartiet fikk 30,85 prosent av forhåndsstemmene, en framgang på 5,4 prosentpoeng. Basert på forhåndsstemmene får de ikke flertall sammen med dagens rødgrønne partier. Både Senterpartiet, MDG og FNB går tilbake og mister mandater. SV ligger stabilt på 4,7 prosent. Hvis dagens posisjon får med seg INP, får de 32 mandater. Dermed er Ap avhengig av å få med Venstre og/eller KrF.

41.059 stemmeberettigede har avlagt forhåndsstemme i Stavanger. Dette er 36,7 prosent av de stemmeberettigede i byen.

Ordførerens ektemann Esben Erttzeid, Kari Nessa Nordtun og Dag Mossige ser meldingen om gode Ap-tall for Stavanger, men Høyre så ut til å bli enda sterkere.Nyeste fra Dagsavisen.no: