Politikk

Kamp om høyder i bygg ved Tou

Det blir kamp om høyden på næringsbyggene som skal oppføres ved Ostehuset og Tou i Østre bydel. Uansett ligger det an til at Borgenkvartalet får minst 15000 nye kvadratmeter kontorer og forretninger.

Bryne-selskapet Raune AS har søkt om å bygge et forretnings- og kontorbygg på 16.200 kvadratmeter i Ryfylkegata og Kvitsøygata i Østre bydel. Administrasjonen i Stavanger kommune råder politikerne til bare å godta et noe lavere bygg, med totalt 15.600 kvadratmeter næringsarealer. Politikerne skal med andre ord velge mellom to alternativer, og saken skal avgjøres i utvalg for by- og samfunnsutvikling (UBS) 22. september, før reguleringen kan bli endelig godkjent i kommunestyret 24. oktober.

Planen er å utvide Kvitsøygata 19, som i dag huser blant annet treningsstudio, og bygge mellom denne bygningen og Ostehuset, og i tillegg føre opp et frittstående bygg i Ryfylkegata, mellom Ostehuset og boligene i sør. I forslaget reguleres deler av Kvitsøygata til gågate, og areal mellom Borgenkvartalet og boliger i sør reguleres til gatetun. Området har flere kulturminner (se faktaramme).

Slik ser MAD Arkitekter for seg at det kan  bli i kvartalet ved Kvitsøygata og Ryfylkegata.

Uenige om høyden

Saken har vært på høring, og i etterkant er ikke byplanmyndighetene og utbyggerne enige om byggehøyden.

– Administrasjonens vurdering er at byggehøyder i deler av prosjektet utfordrer hensynet til eksisterende bebyggelse, heter det i dokumentene som kommunedirektør Per Kristian Vareide legger fram, en konklusjon som også støttes av naboer, Rogaland fylkeskommune og Storhaug kommunedelsutvalg.

Administrasjonen foreslår å kutte én etasje, men er imidlertid fornøyd med prosjektet totalt sett. «Sett bort ifra uenighetene om høyder, vurderes prosjektet som svært vellykket og vil gi området både et visuelt og innholdsmessig løft. En viktig forutsetning er at illustrert materialbruk og formmessige kvaliteter gjennomføres», som det påpekes i saksdokumentene.

Motstand i forrige runde

I forrige runde i UBS stemte Venstre, Rødt og Miljøpartiet De Grønne for å bare legge det nedskalerte alternativet ut på høring, men etter forslag fra utvalgsleder Frode Myrhol (FP) ble både utbyggernes forslag og administrasjonens forslag lagt ut til offentlig ettersyn.

– Området er innenfor Trehusbyen og en viktig del av historien om hermetikkindustrien i byen. Dette er en juvel av et område, sier utvalgsmedlem Kjartan Alexander Svartsund Lunde (V) til RA.

Området er innenfor Trehusbyen og en viktig del av historien om hermetikkindustrien i byen. Dette er en juvel av et område.

—  Kjartan Alexander Svartshund Lunde (V)

Han peker også på at det i prosjektet er satt av oppstillingsplasser for bildeling tilgjengelige for allmennheten, for øvrig etter forslag fra Venstre.

– Med de planene som er justert i høyde av administrasjonen i kommunen tror jeg dette vil bli en flott utbygging som vil løfte hele området. Området blir åpnere, og får flere arbeidsplasser, sier Lunde.

Fasaden ut mot Kvitsøygata slik utbyggerne ønsker å oppføre den ene bygningen.
Utbyggingen slik administrasjonen i Stavanger kommune mener den bør være.

---

FAKTA

  • Det er flere kulturminner i Borgenkvartalet. Bygningen Ostehuset driver i var tidligere Hermetikkfabrikk, oppført i 1912 av C. Borgen Packing Company, som i dag gir navn til kvartalet. Kvitsøygata 15 og Ryfylkegata 30 ble rehabilitert i 2008, og er oppført som industrielt kulturminne i Kulturminneplanen. Bygget som mange i dag kjenner som Ostehuset er regulert til bevaring. Det var også en hermetikkfabrikk i Lervigsveien 25, som er omtalt som en svært verdifull fabrikkbygning i Hermetikkplanen. Boligbebyggelsen i tre i/mot sør er regulert med hensynssone bevaring av kulturmiljø, Trehusbyen. (Kilde: Stavanger kommune)

---






Mer fra Dagsavisen