Politikk

Skal utrede gratis heroin i Stavanger

Administrasjonen i Stavanger kommune har fått i oppgave å se på effektene av gratis heroin i kampen mot overdoser. Venstre lyktes ikke med å få i gang et prøveprosjekt nå.

Kommunestyret behandlet mandag rusreform, overdoser og spørsmål om eget sprøyterom. Som RA skrev i forrige uke, Venstre tok initiativ til et prøveprosjekt med utdeling av gratis heroin til tunge rusavhengige, såkalt heroinassistert behandling, etter modell fra Bergen og Oslo. Forslaget ble nedstemt, bare Venstres representanter stemte for det.

Mette Vabø

– I debatten ble det slengt ut påstander om at dette bare var et populistisk forslag, men vi har sett av erfaringene fra Bergen og Oslo at heroinassistert behandling virker. Det blir også hevdet at rusmiljøet i Stavanger er for lite for et slikt prosjekt. Vi mener at de rusavhengige i Stavanger må få en hjelp og en behandling. Det skal ikke være avhengig av hvor mange mennesker som er i rusmiljøet, sier en skuffet Venstres gruppeleder Mette Vabø til RA i etterkant av avstemningen.

Faglige utredninger

Bare i 2021 døde 21 rogalendinger i overdoser og andre narkotikarelaterte dødsfall, men et prøveprosjekt med heroinassistert behandling fikk altså en kald skulder fra de andre partiene nå. Kommunedirektøren har derimot fått en bestilling fra politikerne om å gi en faglig vurdering av om utdeling av heroin til tyngre rusmisbrukere kan være hensiktsmessig for å redusere skadeomfanget ved bruk av narkotika, og om en slik praksis vil være innenfor dagens lovverk.

Administrasjonen har også fått i oppdrag å vurdere om testing av narkotika med såkalte testkits kan være hensiktsmessig som et skadereduserende tiltak, for å forhindre overdoser ved inntak av rusmidler tilsatt farlige tilsetninger, inntak av rusmidler med svært høy styrkegrad og andre forhold.

– Budsjettsak

Venstre fikk heller ikke med seg MDG, et parti som også har ønsket en vridning fra straff til hjelp for rusavhengige. MDG hadde ikke fått med seg de andre flertallspartiene i denne runden.

– Venstre foreslår et prøveprosjekt med brukerrom. Et slikt prøveprosjekt har MDG selv foreslått tidligere, og vi er fortsatt positive til dette, men saken er en del av en budsjettsak. og vi må vurdere den samlet med andre tiltak, blant annet å utvide åpningstiden på det allerede etablerte tilbudet, sa MDGs gruppeleder Daria Maria Szymaniuk under kommunestyredebatten.

Det er tidligere anslått at et bemannet sprøyterom i Stavanger vil gi rundt 10 millioner kroner i årlige driftsutgifter.


Szymaniuk la fram oversendelsesforslaget om å sette administrasjonen i gang med å utrede utstyr for testing av renhet på narkotika og utredning om heroinassistert behandling på vegne av SV og eget parti.

– Heroinassistert behandling hjelper beviselig mennesker med heroinavhengighet, og stopper kriminalitet forbundet med dette, oppsummerte MDGs gruppeleder i kommunestyret.


Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen







Mer fra Dagsavisen