Politikk

Låve blir boliger i Dronningåsen

En låve i et av Stavangers mest ettertraktede strøk er på vei til å bli boliger. Skjæveland & Co vil bygge 16 boenheter i Dronningåsen.

Det er tomtene Dronningåsen 83 og 87 i den nedre delen av det populære boligstrøket overfor Fylkesveg 44 på Gausel som står foran en stor forandring. Administrasjonen i Stavanger kommune er såpass fornøyd med forslaget at utvalg for by- og samfunnsutvikling (UBS) bes legge planene ut på høring og offentlig ettersyn når politikerne møtes 8. september.

Dagens gårdstun i Dronningåsen.

Våningshuset skal tilbakeføres i opprinnelig form, låven skal bygges om til boliger, og det skal føres opp rekkehus, til sammen er det planlagt 16 boliger.

– Utfordrende

– Det er enormt utfordrende å skulle bygge om en låve til boliger, og vi vet at både stenderverk, tak og gulv må skiftes. Byantikvaren ønsker å ta vare på det opprinnelige uttrykket med gårdstunet og låven. Både Byantikvaren og Planavdelingen i kommunen har vært på tilbudssiden overfor oss, sier daglig leder Egil Skjæveland i Skjæveland & Co.

Gårdstunet, slik utbyggerne ser det for seg.

Rogaland fylkeskommune har etterlyst noe mer fortetting på den relativt omfangsrike tomten. I en merknad etter varsling om oppstart av planarbeidet har fylkeskommunen påpekt at utbyggerne må ta vare på steinmuren, geilen og hagen ved det nedlagte gårdsbruket. Statsforvalteren har derimot konkludert med at utbyggeren legger opp til en fornuftig fortetting i området.

– Vi kunne fulgt de overordnede føringene om høyere fortetting i dette området og i stedet bygget blokk for å få mest mulig høyde og volum, men vi synes områder er mer interessant å utvikle med mindre boliger, sier Skjæveland til RA.

– I øvre prisklasse

Utbyggeren regner med høye kostnader med restaurering av våningshus og ombygging av låve. I de nye boligene skal det brukes mye treverk.

– Opparbeidelse, riving og restaurering blir dyrt, og boligene her havner nok i den øvre prisklassen, sier Skjæveland.

Naboer har levert 12 ulike innsigelser og pekt på tap og sol og utsikt, økt press på gatenett og parkering, og dårligere trafikksikkerhet for dagens beboere.

Utbyggingsområdet avgrenses av en gangsti og for en del er omkranset av tett skog rundt låven og våningshuset. Tomtene eies av Brit Lizzie Gausel Karnes og Sissel Diana Gausel Peacock.

Det ligger i dag en enebolig i ytterkanten av utbyggingsområdet.

– Forholdsvis positiv

Lederen i UBS, Frode Myrhol (FP), har ikke fått gått detaljert inn i saksdokumentene ennå, men betegner prosjektet som spennende.

– Jeg er i utgangspunktet forholdsvis positiv til prosjektet, som jo blir en slags forlengelse av rekkehusene som allerede er bygd i området. Hvis utbyggerne klarer å innlemme og ta vare på den verneverdige bebyggelsen, sier Myrhol.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen





Mer fra Dagsavisen