Politikk

Bygger leiligheter: Slik kan det bli ved Amfi Madla

Thon Kjøpesenter Sør vil bygge rundt 50 leiligheter ved Amfi Madla. Planene innebærer stengt vei og nytt torg.

By- og samfunnsutvikling i Stavanger kommune ber politikerne legge saken ut til høring og offentlig ettersyn, men avdelingen har en del innvendinger og mener prosjektet må endres på noen punkter. Det må også avklares hva som skal skje med rundkjøringen i Madlamarkveien når Bussveien bygges ut og trafikken skal reguleres på ny.

Naboer og næringsdrivende har etter varsel om oppstart av planene reagert på tap av lys og utsikt, tap av parkeringsplasser og ulemper med veistenging. Etter planene fra utbyggerne skal det nye torget stenges for gjennomkjøring mellom Grytings gate og Sabi Sushi.

– Vil skape enda mer liv

Prosjektutvikler Jarle Brunsell i Thon Gruppen trekker fram beliggenheten som en stor styrke for prosjektet. Utbyggerne ser for seg rundt 50 boliger i en blanding av store og mindre leiligheter i bygninger på mellom tre og seks etasjer. I første etasje er det planlagt ulike typer tjenesteyting.

– Tomtene ved Madla Amfi har en god plassering for boliger, og vil skape enda mer liv ved Amfi Madla med et nytt torg der, sier Brunsell til RA.

Han ser at prosjektet kan gi ulemper for naboer.

– Nybygg vil ofte påvirke omgivelsene. Vi ser at prosjektet vil ta utsikt og noe sol, men vi har tatt en del grep for å redusere konsekvensene av en slik utbygging. Diskusjonen om reguleringen vil også fortsette i tiden framover, sier Brunsell.

Ønsker snarlig byggestart

Prosjektutvikleren vil ikke anslå en mulig byggestart, og peker på at det er avhengig av både politikerne og kommuneadministrasjonen.

– Det er vanskelig å si, men vi ønsker å komme i gang så raskt som mulig, sier Brunsell.

Utbyggerne ser for seg et bilfritt torg ved Amfi Madla.
Skisse av boligprosjektet, med Madla Amfi til høyre. Planene innebærer bilfritt torg.
Utbyggerne foreslår torg og stengt vei mellom Sabi Sushi og Grytings gate.

Innsyn bekymrer

Byplanleggerne legger i saksdokumentene vekt på at det er positivt at Madlakrossen styrkes som bydelssenter, og at det er positivt at leilighetsprosjektet ikke er i en sammenhengende blokk, men har såkalt punktbebyggelse, som gir større åpenhet. Det er imidlertid innvendinger mot prosjektet slik det er lagt fram nå. Byggehøyden kan bli et sentralt tema.

– Spørsmålet er om ønsket om høy utnyttelse er tilstrekkelig avstemt mot hensynet til boligbebyggelsen mot sør. Siden eksisterende bebyggelse ligger mot sør, er skyggevirkningen begrenset. Imidlertid vil boliger og hageareal få innsyn. I tillegg vil prosjektet også kunne ha betydning for muligheten for deling av de største tomtene, bemerker Gunn Jorunn Aasland, direktør for by- og samfunnsplanlegging i Stavanger kommune i forkant av behandlingen i utvalg for by- og samfunnsutvikling torsdag 18. august.

Hun anfører at prosjektet må bearbeides for å redusere disse ulempene før politikerne tar stilling til saken for andre gang, i etterkant av offentlig ettersyn og høring.



Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen






Mer fra Dagsavisen