Politikk

Vil utrede demenslandsby: - Slår oss gjerne sammen med nabokommunene

Mindretallspartiene i Stavanger vil utrede demenslandsby. Ap vil heller prioritere flere sykehjemsplasser.

Høyre, Frp, KrF, PP og Venstre i Stavanger vil utrede hvordan en demenslandsby med 160 langtidsplasser og 40 korttidsplasser kan bli realisert i Stavanger.

Det forrige flertallet jobbet med et lignende prosjekt før dagens flertall stoppet arbeidet i 2019. Nå pustes det nytt liv i en mulig demenslandsby, som gjerne kan være interkommunal sammen med nabokommunene til Stavanger.

Gruppeleder for Stavanger Høyre, Sissel Knutsen Hegdal, sier behovet for nye sykehjemsplasser og antall demente øker.

– Derfor vil vi allerede nå utrede hvordan man kan få til en demenslandsby som ikke bare er et tradisjonelt sykehjem og en institusjon. Eldreomsorg er ett av de viktigste områdene for mindretallspartiene, sier Hegdal Knutsen til RA.

Ved to anledninger har hun vært på studietur til Norges første demenslandsby, Carpe Diem, i Bærum.

– Det handler om at folk kan bevege seg fritt rundt i landsbyen, med trygge rammer. Gjøre det så likt livet de kjenner fra før. De kan gå på kafé, frisøren og delta på aktiviteter. De har lyktes godt i Bærum. Nå vil vi ta det beste fra dem og bygge vårt eget i Stavanger, forteller Hegdal Knutsen.

Hun går gjerne sammen med nabokommunene, slik at demenslandsbyen kan være et interkommunalt prosjekt.

– Flere blir demente og det er noe vi må ta på alvor, sier Høyre-gruppelederen.

Derfor sier Ap nei

Dag Mossige, gruppeleder i Ap – i tillegg til fungerende varaordfører og ordfører, forteller hvorfor dagens flertall vraket demenslandsby-prosjektet i 2019.

– Vi valgte i stedet en økning i sykehjemsplasser totalt. En demenslandsby gir for få plasser. Vi ønsker også heller å øke bemanningen og demenskompetansen på alle sykehjem, ikke bare ett forteller Mossige.

– En demenslandsby i seg selv er ikke et dårlig prosjekt, men vi må prioritere. En egen demenslandsby er ikke den beste ressursbruken. Vi vil fortsatt så på prioriteringen med flere sykehjemsplasser, bemanning og kompetanse på alle sykehjem i stedet for demenslandsby, sier Mossige.

Dag Mossige, Arbeiderpartiet

– Rom for begge deler

Mette Vabø, gruppeleder i Venstre, sier det er rom for begge deler.

– Selvsagt skal det være demenskompetanse på alle sykehjem, men mange som er demente er ikke skikkelig syke. Da er det feil å plassere dem på en institusjon. Mange demente bor også hjemme, som er en stor belastning for pårørende. En demenslandsby er et godt supplement til det eksisterende tilbudet, mener Vabø.

– Det er viktig å ivareta hver enkelt person, og ikke bare ha et «samlebånd-tilbud». Det handler om at de får leve så like liv som før de flyttet inn, sier Vabø.

Det mener også Henrik Halleland, gruppeleder i KrF.

– Det vil koste penger, men vi trenger sykehjemsplasser – som en demenslandsby vil betraktes som. Det vil også være 50 prosent statlig støtte inntil videre. Men før vi snakker om pris, må vi først utrede mulighetene, understreker Halleland.

Carpe Diem i Bærum ble offisielt åpnet på Alzheimer-dagen 21. september 2020, som den første demenslandsbyen i Norge. Ifølge avisen Budstikka var kostnadsrammen 735 millioner kroner.






Mer fra Dagsavisen