Politikk

Nytt møtested: Historiske drivhus ved Holmeegenes skal gjenskapes

De tradisjonsrike drivhusene ved Holmeegenes skal etter planen gjenskapes og bli et samlingspunkt i bydelen.

Eiganes og Våland kommunedelsutvalg vedtok mandag enstemmig et forslag fra Cille Ihle (H) om å gjenoppbygge oransjeriet/drivhusene ved siden av den fredede praktbygningen Holmeegenes.

– Det kom et kjempegodt initiativ til meg og Høyre fra beboere som har lyst til å stifte en nabolagsforening og få bygget et oransjeri. Det ble stor begeistring i kommunedelsutvalget, sier Ihle.

Bredt samarbeid

Tanken i forslaget og essensen i vedtaket er å opprette et oransjeri, altså et litt finere hageområde med drivhus, og drive prosjektet i samarbeid mellom Park og natur i Stavanger kommune, Byantikvaren, Museum Stavanger, kommunedelsutvalget og Nabolagshagen på Holmeegenes, sistnevnte en forening som etableres i disse dager. Oransjeriet skal åpne for samarbeid med skoler og foreninger.

– Her kan vi få til et samlingssted og få brukt en fantastisk fin park og et koselig område, dette kan bli et fint sted ikke bare for lokalområdet her, men for hele byen, sier Ihle.

Hun ser for seg samarbeid med for eksempel Kannik skole og Eiganes skole, Skipper Worse og andre lag og foreninger.

– Det kan kanskje gå an å få til en søndagskafé og en hagestue her, også, sier Ihle.


Byantikvaren: – Godt forslag

Holmeegenes er underlagt svært sterke vernerestriksjoner, og er fredet etter kulturminneloven. Byantikvar Hanne Windsholt hilser uansett forslaget og vedtaket fra kommunedelsutvalget med glede.

– Jeg synes dette er et veldig godt forslag, og ser ingenting negativt ved det. Området er veldig fint, og det er synd at det i dag ikke brukes mer enn det gjør. Grunnmurene etter de opprinnelige drivhusene står igjen, og det vil være midt i blinken på ny å drive dyrking her, sier Windsholt til RA.

Historisk arv

Hun peker på at ny bruk av området til dyrking vil gjøre at den historiske arven fra lystgården og gartneriet føres videre til nye generasjoner.

– Flere vil kunne nyte dette flotte området, og det vil være bra for Eiganes å få et ikke-kommersielt samlingssted, sier byantikvaren.

Hun opplyser at både bygningen og grunnmurene etter drivhusene er fredet, men at man kan søke om å drive dyrking med drivhus her.

– Slik jeg tolker bestemmelsene er det ikke noe i veien for å gjennomføre forslaget fra kommunedelsutvalget, sier Windsholt, og legger til at det er fylkeskommunen som er delegert myndigheten til å forvalte bygninger fredet etter kulturminneloven.

Det står fremdeles rester av drivhusene ved Holmeegenes.


---

FAKTA

  • Holmeegenes ble først bebygd som lystgård av Gabriel Kielland. Eiendommen ble senere overtatt av Axel Chr. Kielland, som bygde den store kombinerte forpakterboligen og driftsbygningen som står på eiendommen i dag.
  • I 1890 ble eiendommen solgt ut av familien Kielland, og 1891–1986 var eiendommen eid av brødrene Lunde. I 1896 kjøpte Peder Sandved eiendommen, og etablerte gartneri her.
  • Stavanger kommune vedtok i 2007 å kjøpe eiendommen og restaurere den for inntil 15 millioner kroner. Stavanger Museum fikk oppdraget med å rydde ut og dokumentere alt innbo fra boligen og driftsdelen på Holmeegenes under forutsetningen av at museet fikk eiendomsretten til gjenstandene, fotografiene og arkivaliene som fantes i huset.
  • Kilde: Digitaltmuseum.no

---






Mer fra Dagsavisen