Politikk

Ny kabal for sykehjem med Blidensol, Ramsvigtunet og Jåttåvågen

Ombygging av Blidensol sykehjem utsettes. Ansatte og beboere på Blidensol og Ramsvigtunet flyttes til Jåttåvågen sykehjem, som kan bli bygd tidligere enn planlagt.

Kommuneadministrasjonen i Stavanger legger nå fram et forslag til kabal for pasienter og ansatte på sykehjem i Stavanger: Ombyggingen av Blidensol sykehjem utsettes, slik at ansatte og beboere i den delen av sykehjemmet som skal rives kan flytte midlertidig inn i det nye sykehjemmet i Jåttåvågen. Dessuten skal andre nye byggetrinn på Ramsvigtunet sykehjem planlegges slik at ansatte og beboere også her flytter midlertidig til Jåttåvågen når sykehjemmet står ferdig i 2026.

– Dette er en del av en helhet. Utfordringen er at kommunen ikke har lokaler til bruk hvis ombyggingen skjer tidligere. Det handler også om å beholde gode fagmiljøer, sier Dag Mossige (Ap), som er leder i utvalg for helse og velferd, til RA.

Jåttåvågen framskyndes?

Flertallspartiene i Stavanger har vedtatt at det ikke skal legges ned sykehjemsplasser i kommunen før nye står ferdig bygget. Antall eldre vil øke drastisk i årene framover, og omsorgsbehovet stiger dermed også sterkt.

– Vi bør se på om byggingen av Jåttåvågen sykehjem bør framskyndes. Planen nå er at det skal stå ferdig i 2026, men flertallspartiene har bevilget penger til en mulighetsstudie for Jåttåvågen, sier Mossige, som også er gruppeleder i Stavanger Arbeiderparti.

Vi bør se på om byggingen av Jåttåvågen sykehjem bør framskyndes.

—  Dag Mossige, leder i utvalg for helse og omsorg

Én av byens mektigste politikere sender med det et sterkt signal, selv om han påpeker at en framskynding er noe flertallspartiene må samles om og sette av penger til når handlings- og økonomiplanen for 2023–2026 behandles og vedtas sent i høst.

Det er satt av 2 millioner kroner til mulighetsstudien for Jåttåvågen sykehjem, og arbeidet starter opp i vår.

– Korte køer viktigst

Administrasjonen melder uansett at politiske ambisjoner fort kan kollidere med økonomiske realiteter, og ber om å få komme med en ny sak om reduksjon av dekningsgraden, altså prosentandelen av personer over 80 år som får tilbud om heldøgns institusjonsplass.

– Dekningsgraden er et middel, ikke et mål i seg selv. Det viktige er korte køer for å få sykehjemsplass, og køene er redusert de siste månedene i Stavanger, sier Mossige.

Administrasjonen har pekt på at dekningsgraden i Stavanger er høyere enn landsgjennomsnittet, og at byer som Sandnes og Bergen planlegger sterkere nedgang i dekningsgraden. Dessuten er rekrutteringen av fagarbeidere svært krevende.

– Det er ikke noe mål å komme ned på landsgjennomsnittet, jeg er stolt over at Stavanger har høy dekningsgrad. Samtidig vil vi ikke kunne bygge nye sykehjem i samme tempo som eldrebølgen, sier Mossige.

Først skal tilbudet til hjemmeboende styrkes.

– Med økt rehabilitering, bruk av velferdsteknologi og andre tiltak skal eldre gjøres i stand til å bo hjemme lenger før vi reduserer sykehjemstilbudet. Noe annet er ikke aktuell politikk, sier Mossige.

Han legger til at økt bruk av såkalt omsorg pluss-boliger, der eldre bor i egne hjem med muligheter for tilsyn og hjelp hele døgnet, nok vil være veien å gå.

Mer omsorg i hjemmene

Direktør for velferd og helse i kommunen, Eli Karin Fosse, peker på at riktig dekningsgrad for heldøgnsomsorg må vurderes basert på hvor godt kommunen lykkes med ambisjonene i satsingen Leve hele livet. Effekten av velferdsteknologi og utbyggingen av et mer differensiert bo- og omsorgstilbud for eldre vil være viktig.

– I tillegg må kommunen i større grad enn i dag legge til rette for heldøgnsomsorg hjemme. Økningen i antall eldre faller sammen med en økende mangel på arbeidskraft og kvalifisert helsepersonell. Det betyr at det vil bli svært krevende å rekruttere nok ansatte til de nye sykehjemmene, framholder Fosse overfor helsepolitikerne.

– Samlet flytting fornuftig

Virksomhetsleder Geir Andersen ved Blidensol sykehjem påpeker at flytting av beboerne og ansatte samlet som en gruppe vil være en bra løsning før ombygging av det rundt 50 år gamle sykehjemmet.

– En samlet flytting vil være fornuftig. Rekruttering av ansatte er krevende, og nå har vi det som skal til blant annet av sykepleiere og fagarbeidere. Et poeng er også at de ansatte kjenner beboerne og beboerne kjenner de ansatte, sier Andersen til RA.

Han peker på at saken nå skal til politisk behandling og avventer resultatet. Utvalg for helse og velferd behandler saken tirsdag.

For øvrig: Første runde med utvidelse av Ramsvigtunet sykehjem er vedtatt og ferdig regulert, ifølge saksdokumentene starter byggingen denne måneden.



Slik er planene for nye Ramsvigtunet sykehjem, med solceller og grønt tak.






Mer fra Dagsavisen