Politikk

Lisa Marie (28) etter sine første måneder på Stortinget: - Spesielt å spise lunsj med alle ministrene

Lisa Marie Klungland fra Ølen er blant de yngste på Stortinget, men det har ikke vært noen utfordring. Hun trives som en del av helse- og omsorgskomiteen, selv om kritikken er en annen enn tidligere.

– Da jeg fikk vite at jeg hadde kommet inn på Stortinget, så kunne jeg ikke tro det. Jeg forsto det egentlig ikke ordentlig før stortingspresidenten ropte opp navnet mitt inne i stortingssalen 1. oktober, sier Klungland til RA.

Frykten for at fintellingen skulle sende hun ut av Stortinget, gjorde at beskjeden ble tatt imot med en viss skepsis på valgdagen den 13. september i fjor. Men med nærmere 700 stemmer mer enn hun egentlig trengte, var plassen hennes trygg. Senterparti-politikeren kunne derfor juble som det 13. medlemmet av rogalandsbenken. Hun har rukket å merke at det å være på Stortinget har sine goder.

– Hver onsdag er jeg med på spørretimen i Stortinget med alle statsrådene til stede. Deretter spiser vi lunsj sammen, så det å spise lunsj med finansministeren og forsvarsministeren har vært en ny, men artig greie. Det er ganske spesielt.

Selv om den unge alderen gjør hun til en av de yngste på Stortinget, har ikke det vært noe problem.

– Jeg har en bakgrunn med åtte år i helsevesenet, så mitt inntrykk er at så lenge du har noe å bidra med, så har alderen lite å si.

Hver onsdag er Lisa Marie Klungland tilstede på spørretimen her i stortingssalen.

Alt har derimot ikke vært fryd og gammen de første månedene. Høye strømpriser og reverserte reformer er blant de sakene som har engasjert folk mest den siste tiden. Lisa Marie merker stor forskjell fra tidligere når det kommer til kritikk i sosiale medier, og da særlig Facebook.

– Jeg har hatt lett for å tenke at den kritikken gjerne er rettet mot meg også, fordi jeg sitter på Stortinget. Men egentlig så er det bare en kritikk rettet mot staten, heller enn meg som enkeltperson eller mitt parti. Den kritikken mot staten har alltid vært der, uavhengig av hvem som styrer. Likevel har den økte kritikken vært en ny ting, som har vært vanskelig å skille.

Surrealistiske måneder

Snart fem måneder har gått siden valgnatten og Lisa Marie er godt i gang med sitt politiske arbeid som en av 13 medlemmer i helse- og omsorgskomiteen. Hun beskriver de første månedene som surrealistiske og hektiske.

– Det skjedde veldig mye de første månedene. Jeg ble bare kastet inn i det og følte at jeg hadde null kontroll.

i løpet av den første måneden på Stortinget var det en del utskiftninger som gjorde at det tok tid før Lisa Marie fikk vite hvilke komité vi skulle sitte i og hvor kontoret skulle være. En rådgiver var heller ikke på plass før slutten av november. Fra tiden etter statsbudsjettet ble ferdigbehandlet i slutten av desember, har hun derimot kunne bruke mer tid på saker som er viktig for i helse- og omsorgskomiteen og saker hun brenner for.

– Psykisk helse og å minske sosiale forskjeller er to områder som vi har tatt tak ifra dag en. Det var litt spesielt. Jeg har stått på barrikadene og snakket om det så lenge, også kommer jeg inn i Stortinget, også er det akkurat det folk jobber med der.

Nå består dagene hovedsakelig av møter og pendling. Hun jobber hver dag, med tirsdag og onsdag som de lengste dagene, med møter fra åtte om morgenen til åtte om kvelden. Tirsdag, onsdag og torsdag er hun i Oslo, mens hun er hjemme på Sola resten av uken.

– Det blir såpass mye pendling at det føles ut som Gardermoen og Stavanger lufthavn er mitt lokale kjøpesenter for øyeblikket.

På hjemmebane er hun også på flyttefot. I helgen flyttet hun nemlig inn i sin egen leilighet på Sola. Det gjenstår fortsatt en del innredning før leiligheten er klar, men det må vente til neste helg. Mandag kveld gikk nemlig turen til Oslo for ny møtevirksomhet på Stortinget.

Hjemme på Sola er fortsatt en del av flyttelasset til Lisa Marie Klungland i esker.

Blir ingen tvangsreversering

– Regjeringen ble slik Senterpartiet snakket om, men som ingen trodde på, sier Lisa Marie med et lurt smil om munnen.

Senterpartiet ønsket seg nemlig dagens løsning, med Arbeiderpartiet og Senterpartiet som de eneste partiene i regjeringen. Mange var derimot skeptiske da dette ble en realitet, fordi det er ikke er flertallsregjering. Lisa Marie er veldig fornøyd med samarbeidet med Arbeiderpartiet så langt og skulle gjerne ønske de to partiene hadde fått større innvirkning på statsbudsjettet for 2022.

– Statsbudsjettet bar preg av at Erna Solberg-regjeringen har jobbet med det i ni måneder, mens vi fikk tre uker på det. Så i øyeblikket styrer vi delvis på Høyre-politikk. Det synes jeg vi kan se på flere områder, blant annet ved dårlige løsninger som rammer kommunene og den høye strømprisen vi har i øyeblikket.

Hun sier det vil komme store endringer med den nye regjeringen, og nevner blant annet arbeids og lønnsvilkår, sykehus og psykisk helse som eksempel på områder hvor forandring vil skje. Senterpartiet ønsker også å reversere en god del av reformene den forrige regjeringen vedtok. Domstolsreformen er blant dem, men ifølge Lisa Marie vil den kun reverserer dersom de aktuelle kommunene ønsker det.

– Selv om domstolsreformen fungerer bra for Rogaland, så kan det være andre steder det ikke fungerer. Men vi kommer ikke til å si til Sør-Rogaland at de må gjøre en endring hvis de ikke ønsker det. Poenget er at vi må lytte til hva folk ønsker og hva som fungerer for dem, så vi kommer ikke til å reversere noe med tvang.

Mer fra Dagsavisen