Politikk

SINTEF om edreomsorg: Sterkt økende behov i Sør-Rogaland

13 år fram i tid er antall 80-åringer doblet. Dagens måte å drive eldreomsorg på vil kreve 4300 flere helsearbeidere på heltid, og 2200 flere sykehjemsplasser i Sør-Rogaland.

SINTEF har på oppdrag et Helse Stavanger laget en rapport om eldrebølgen i Sør-Rogaland fram mot 2035. Her er noen av konklusjonene:

Antall personer 80 og eldre vil dobles. Etterspørselen etter helsetjenester øker. Uendret bruk av helsetjenester vil kreve 4300 flere årsverk i omsorgs­tjenestene, det blir 10.000 flere brukere, 6400 flere i hjemmene og 2200 flere på institusjon, 1,4 millioner flere timer i hjemmetjenestene, og 700.000 flere institusjonsdøgn.

– Tallene er dramatiske, og det er svært viktig å ha dette tallgrunnlaget. Behovet vil øke, fastslår Dag Mossige (Ap), leder i utvalg for helse og velferd i Stavanger, overfor RA.

Tallene er dramatiske, og det er svært viktig å ha dette tallgrunnlaget.

—  Dag Mossige, utvalgsleder


– Spørsmål om organisering

Stavanger har som andre kommuner arbeidet målbevisst for å dreie deler av omsorgen fra institusjoner til hjemmene, i «Leve hele livet»-prosjektet.

– Jo raskere vi tar tak, dess bedre. Ressursene samfunnet setter inn må økes, men det er også et spørsmål om hvordan vi organiserer tjenestene i en mer effektiv ressursbruk, sier Mossige.

Utvalgslederen er klar på at flere må få den hjelp og den pleie de trenger i hjemmene, det er jo også noe eldre ønsker selv, å få bo hjemme så lenge som mulig.

– Forebygging viktigst

– Forebygging er det viktigste, både mosjon, fysioterapi, økt bruk av velferdsteknologi og annen hjelp, det gir bedre livskvalitet. Vi kan ikke redusere sykehjemsplasser uten at hele det andre apparatet står klart. Dessuten har vi alle et personlig ansvar for å legge hjemmene våre til rette slik at vi har muligheter til å bo i dem også som eldre, sier Mossige.

Han legger også vekt på at dagens eldre er langt mer engasjert i frivilligheten, i styrer og i politikk.

– Det blir store kull eldre, men de utgjør også en ressurs for samfunnet på en helt annen måte enn tidligere, sier Mossige.

Ved dagens tjenestebruk per person vil etterspørselen etter hjemmesykepleie øke med 14 prosent. Det er behov for hele 65 prosent økning i institusjonsdøgn, med andre ord i hovedsak sykehjemsplasser.

Færre til å utføre oppgavene

SINTEF-rapporten slår også fast at det bare forventes en svak økning i antall personer fra 20–59 år, tilgangen til arbeidskraft kan bli for liten. I helse- og omsorgstjenestene i kommunene forventes behovet for personell å øke med 35 prosent. For spesialist­helsetjenester ventes veksten å være 13 prosent.

– Ved mindre bruk av sykehjem kan disse helsearbeiderne bidra i andre deler av samfunnet, og det er også et spørsmål om å bruke arbeidskraften riktig, la fagarbeiderne konsentrere seg og jobbe med det de er gode på, mens for eksempel andre ansatte kan ta seg av andre typer oppgaver, sier Dag Mossige.








Mer fra Dagsavisen