Politikk

Salg av navn på Folkehallene: – Burde vært en offentlig avklaring

Ordførere på Nord-Jæren vil ikke kommentere salg av navn på Folkehallene.

Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) har tidligere avvist å kommentere detaljer omkring saken «Folkehallene IKS, forespørsel til kommunen», som ble debattert bak lukkede dører i det ni personer store kommunalutvalget mandag. Vedtaket, i likhet med saksdokumentene, er unntatt offentlighet. RA vet at olje- og gasselskapet Vår Energi har vært i kontakt med Folkehallene om kjøp av arenanavn. Energiselskapet, Folkehallene IKS, kommuneadministrasjonen i Stavanger og de sentrale politikerne i Stavanger vil ikke kommentere navn, sum eller andre detaljer, men det ble fattet et foreløpig hemmelig vedtak i kommunalutvalgets siste og ekstraordinære møte.

– Har tatt prinsipiell stilling

– Vi har tatt prinsipiell stilling til hvorvidt kommunen kan inngå en slik avtale. Fram til forhandlingene er endelig avsluttet er vedtaket og saksframlegget unntatt offentligheten, og jeg har ingen kommentarer ut over dette, sier Nordtun til RA.

– Generelt: Bør et eventuelt salg av navn på kommunalt eide arenaer debatteres offentlig før politiske beslutninger om det tas?

– Ja, I utgangspunktet burde det vært en offentlig avklaring rundt dette ved etableringen av selskapet. I dette tilfellet fikk jeg imidlertid en konkret sak fra et selskap hvor sensitivitet rundt en pågående forhandling gjorde at saken måtte unntas offentlighet, sier Nordtun.

– Ble løftet politisk

Saken ble mandag 10. januar lagt på bordet i kommunalutvalget, der de fleste ledende politikerne i flertallet og mindretallet sitter.

– Det var viktig for meg at et slikt spørsmål, som oppleves som prinsipielt, ble løftet politisk i et folkevalgt organ. Derfor innkalte jeg til møte i kommunalutvalget for avklaring, slik at Folkehallene fikk den nødvendige forankringen hos sin største eier, sier Nordtun.

Hun framholder at Folkehallene IKS disponerer de midlene de får, men at kommunene bidrar med årlige tilskudd til drift, avdrag og renter.

– Vår klare forventning er at kommunenes bidrag skal reduseres når det hentes inn kommersielle midler. Utover at representantskapet godkjenner budsjett og regnskap på vegne av virksomheten vil ikke kommunestyrene involveres ytterligere i interne økonomiske disposisjoner, men eierne må involveres i prinsipielle avgjørelser, sier Nordtun.

Tause ordførere

Sola-ordfører Tom Henning Slethei (Frp) framholder at saken er unntatt offentlighet, og avviser å kommentere den overfor RA.

Randaberg-ordfører Jarle Bø (Sp), som også sitter i styret i Folkehallene IKS, vil heller ikke svare på om eventuelt salg av navn på kommunalt eide arenaer bør debatteres offentlig før politiske beslutninger tas. Han vil heller ikke kommentere eierskap og styringsrett.

Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap) vil heller ikke svare på spørsmål om salg av navn på Folkehallene.

– Som sagt vil jeg ikke kommentere noe som helst rundt en sak som er unntatt offentlighet, sier Wirak.

– Generelt: Et IKS styres ut fra en inngått selskapsavtale. I denne avtalen har eierne avtalt hvordan dette skal skje. Det er selskapets styrende organer, representantskap og styre, som tar avgjørelser innenfor det som selskapsavtalen har fastsatt. Så kan det fra tid til annen komme opp saker og spørsmål der det vil være naturlig at selskapet konsulterer og drøfter aktuelle spørsmål med eierne, for avklaringer, sier Wirak.

– Vil kunne bryte med forutsetningene

Førsteamanuensis i statsvitenskap ved Universitetet i Stavanger, Svein Tuastad, framholder at han ikke kjenner detaljene i saken, men peker på viktigheten av et faglig nøytralt saksgrunnlag.

– Politikerne skal ha gode grunner for å avvike fra saksgrunnlaget i en vedtaksprosess. Dersom noen eksterne får legge premisser bare fordi de har økonomiske ressurser, vil det kunne bryte med forutsetningene for politikkutforming og saksbehandling, sier Tuastad.

Han mener dette reiser en stor prinsipiell problematikk om demokratisk likhet.

– Skal det være slik i politikken at noen bare kan endre en sak fordi de er rikere enn andre? Hvor er vi da på vei, spør Tuastad.

Skal det være slik i politikken at noen bare kan endre en sak fordi de er rikere enn andre?

—  Svein Tuastad, statsviter

– Viktig med kjøreregler

Han peker på at det kan være vanskelig å manøvrere i et farvann med samarbeid mellom privat og offentlig sektor, og at kommunene også må bruke kompetanse for ikke å gi slipp på gode tiltak.

– Men for at ikke et slikt samarbeid skal bety uthuling av demokratiske prinsipper er det viktig med klare kjøreregler, sier Tuastad.

Styret i Folkehallene IKS har for øvrig i forkant av saksbehandlingen i kommunalutvalget konferert om eventuelt salg av arenanavn med Rogaland Revisjon, der direktør Rune Haukaas bekrefter en henvendelse, men henviser til Folkehallene om detaljer. Styreleder Geir Støle og daglig leder Karton Nilsen i Folkehallene har avvist å kommentere detaljer i saken overfor RA.







Mer fra Dagsavisen