Politikk

Vår Energi Arena? Vil selge navn på Folkehallenes arenaer

Styret i Folkehallene ønsker å selge navn på arenaer for store millionbeløp. Olje- og gasselskapet Vår Energi er høyaktuell sponsor. Det er mye hysj-hysj før et ekstraordinært politisk møte mandag.

RA vet at kommunalutvalget i Stavanger i et ekstraordinært møte førstkommende mandag skal ta stilling til prinsippet om styret i det interkommunale selskapet Folkehallene skal kunne inngå avtale om salg av navnene på Sørmarka Arena, Sandneshallen, Randaberg Arena og Sola Arena, på samme måte som Viking stadion endret navn til SR Bank Arena og Oilers’ ishockeyhall ble døpt DNB Arena. I første omgang skal særlig en navneendring av Sørmarka Arena være aktuell.

– Jeg har ingen kommentarer, sier styreleder Geir Støle i Folkehallene IKS til RA.

– Har styret i Folkehallene IKS diskutert spørsmålet om salg av sponsornavn på de ulike arenaene?

– Jeg har ingen kommentarer til noe som angår Folkehallene og forhold til sponsoravtaler, sier Støle.

Geir Støle, styreleder i Folkehallene IKS


Stemplet «Unntatt offentlighet»

Heller ikke daglig leder Karton Nilsen vil si noe om saken om Folkehallene, som altså står på sakskartet i kommunalutvalget under den noe kryptiske tittelen «Folkehallene IKS, forespørsel til kommunen», og med saksdokumentene stemplet unntatt offentlighet.

– Jeg vil ikke bli sitert på noe i forbindelse med saken i kommunalutvalget, sier Nilsen.

Ingen, verken de sentrale politikerne i de ulike partiene i Stavanger eller andre vil bekrefte at saken gjelder salg av navn på arenaer, og at olje- og gasselskapet Vår Energi er aktuell som sponsor. Innkallingen til det ekstraordinære møtet mandag er kalt inn på relativt kort varsel og utenom fast møtedag. RA kjenner til at det er prinsippet om hvorvidt IKS-et kan foreta slike salg, og hva eierkommunenes rolle skal være, som skal drøftes. Aktuell sum er ukjent, men det er utvilsomt beløp i mange millioner kroners klassen. Eksempelvis skal DNB ha betalt 5 millioner kroner årlig i 10 år, totalt 50 millioner kroner, etter at bankkonsernet i 2011 inngikk en avtale om navnet på DNB Arena.

Stavanger hovedeier

Stavanger kommune eier 53 prosent av aksjene i Folkehallene IKS. Stavangers medlem i representantskapet i Folkehallene er Bjarne Kvadsheim, sentral Sp-politiker og leder av utvalg for kultur, idrett og samfunnsdialog (UKIS). Han vil heller ikke kommentere realitetene, og henviser til at saken i kommunalvalget er unntatt offentlighet.

– I et slikt tilfelle ville jeg som Stavangers medlem i representantskapet informert ordføreren og bekjenne mitt syn, slik at kommunen som eier fikk ta stilling til en slik avtale, sier Kvadsheim.

– Som leder i UKIS, hva mener du prinsipielt om at kommersielle aktører kan kjøpe opp navn på offentlig eide bygninger?

– Det er et godt spørsmål, og et spørsmål som Stavanger kommunes politikere vil måtte ta stilling til. Det er et prinsippspørsmål om det skal kunne inngås sponsoravtaler på bygninger som er ført opp for milliarder av offentlige kroner. Det er et spørsmål om ikke det er bedre at selskaper da sponser arrangementer i de offentlige anleggene. Dette må politikerne gi føringer på, sier Kvadsheim.

Bjarne Kvadsheim

Ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) henviser til at saken er unntatt offentlighet og svarer på SMS at hun ikke kan uttale seg.

– Må avklares politisk

Aps gruppeleder Dag Mossige vil heller ikke bekrefte eller kommentere detaljer.

– Generelt: At kommersielle selskaper kjøper navn på offentlige bygninger er relativt nytt i Norge, men vanlig i utlandet. Her er man på relativt ny grunn, og dette er spørsmål som må avklares politisk, sier Mossige.

Vår Energi vil ikke bekrefte eller avkrefte at olje- og gasselskapet er aktuell som sponsor av en eller flere arenaer eid av Folkehallene.

– Vår Energi er opptatt av å bidra til gode lokalsamfunn i de stedene vi har aktivitet, både i form av arbeidsplasser og ringvirkninger, men også på områder som kultur, kompetanse og idrett. Som et ledd i dette arbeidet støtter vi ulike institusjoner både i Rogaland og i Finnmark, der vi har betydelig aktivitet. Vi behandler et stort antall henvendelser om sponsorstøtte hvert år og ønsker ikke å kommentere enkelttilfeller eller potensielle avtaler som ikke er inngått, skriver kommunikasjonsdirektør Andreas Wulff i en SMS.

RA har bedt kommunedirektør Per Kristian Vareide, som det RA erfarer i saksinnstillingen åpner for at Folkehallene skal kunne selge arenanavn, om utfyllende kommentarer, spørsmål om hvorfor saken behandles om en hastesak, om ordlyden i innstillingen, årsaken til at han eventuelt støtter styret i Folkehallene og hva han som kommunedirektør prinsipielt mener om salg av sponsornavn for en arena eid av et IKS. RA har også begjært innsyn i saksdokumentene.

– Jeg har ikke noe å tilføye utover vår innsynsvurdering. Saken er unntatt offentlighet med hjemmel i offentleglova § 23. Paragraf 23 gir et offentlig organ anledning til å unnta offentliggjøring av opplysninger for å sikre en forsvarlig behandling av saker av økonomisk karakter. Vi har også vurdert meroffentlighet, i henhold til offentleglova § 11, uten at dette har endret vår vurdering, skriver Vareide i en e-post.


– Har sendt henvendelse

PS: Rett før RAS papirdeadline torsdag ettermiddag sendte Karton Nilsen denne e-posten:

«Folkehallene arbeider for å bedre folkehelsen i regionen, ved å skape arenaer hvor barn og unge kan treffe andre og få mulighet til å utvikle ferdigheter. For å lykkes i dette arbeidet samarbeider Folkehallene med en lang rekke ulike aktører. Dette er med på å frigjøre enda mer midler til arbeidet for barn og unge. I noen tilfeller dukker det opp spørsmål som krever prinsipielle avklaringer. Vi kan bekrefte at vi har sendt en slik henvendelse til våre eiere. Vi ønsker ikke på dette tidspunktet å kommentere ytterligere», skriver den daglige lederen i Folkehallene.

Mer fra Dagsavisen