Politikk

Tøyer rammene i Stavanger-budsjettet: – Uforsvarlig å la være

Flertallspartiene vil drive kommunen med dårligere driftsresultat enn faginstansene foreslår.

Kommunedirektøren i Stavanger foreslo disse rammene for netto driftsresultat i etatens forslag til handlings- og økonomiplan for 2022-2025: 2,1, 2,7, 2, 4, 1,8 prosent.

Flertallet har et i kroner og øre et langt lavere mål år for år: 1,5, 1,7, 1,4 og 0,8 prosent netto overskudd i kommunens totale drift. Det anbefalte måltallet er minimum 2 prosent.

– Mindre marginer

Det betyr at flertallspartiene legger opp til langt mindre marginer for å kunne betjene gjeld og foreta nye investeringer i årene framover, men Aps gruppeleder Dag Mossige avviser at budsjettet er altfor økonomisk risikofylt.

– Nei, vi legger opp til et driftsresultat på 1,5 prosent i pluss, og det er ikke galt sammenlignet med Kommune-Norge, selv om det er noe lavere enn det kommunedirektøren legger opp til, sier Mossige.

Han peker på at flertallspartiene har lovet velgerne blant annet styrket skole og eldreomsorg.

– Ingen fasit

– Det finnes ikke noen fasit for driftsresultatet, her kommer politikken inn. Én ting er det å stå ved det man har lovet, og vi mener det er uforsvarlig å ikke øke bemanningen i skolene og sykehjemmene, når man vet hvor presset man er i dagens situasjon. 1,5 prosent er heller ikke veldig lavt, selv om det er under måltallet.

Han mener høyere utgiftsnivå vil lønne seg på sikt.

– Det er en investering i samfunnsøkonomi, det er ikke god økonomi å leie inn dyre vikarer på sykehjemmene, det er ikke god økonomi å få utbrente ansatte, sier Mossige.

Han legger også vekt på at kommunen bruker disposisjonsfond og havbruksfond for å redusere kommunes gjeld, noe som letter økonomien på sikt.

Han peker også på at det brukes fondsmidler for å få ned gjelden.

– Det er kjekt på lengre sikt, ved å bruke mindre penger på rentekostnadene, sier Mossige.








Mer fra Dagsavisen