Politikk

Moi Nilsen-forslag om rådhuset slaktes: – Useriøst og populistisk

Frps Leif Arne Moi Nilsens utspill om Rådhuset som skandaleprosjekt får ingen politisk støtte, og karakteriseres som useriøst og populistisk.

rådhuset i Stavanger restaureres, prosjektet har hatt kostnadssprekk, og kommunedirektøren vil nå rive lavblokken. Frps gruppeleder Leif Arne Moi Nilsen karakteriserte i RA det hele er en hån mot skattebetalerne og som begynner å bli et skandaleprosjekt. Moi Nilsen vil stanse prosjektet og vurdere riving av hele rådhuset.

– Spill for galleriet

Moi Nilsen får ikke støtte.

– Byggeprosjektet har vært utsatt i minst flere tiår. For hver periode har regningen bare blitt større, sier gruppeleder Daria Maria Szymaniuk, gruppeleder i Miljøpartiet De Grønne.

Hun legger vekt på at rådhuset skal være kommunens fremste klima- og miljøbygning.

– Det koster, men kun i starten. I det lange løp vil kommunen spare penger både på energibruk og rehabilitering. Moi Nilsens utspill er et spill for galleriet, sier Szymaniuk.

I det lange løp vil kommunen spare penger både på energibruk og rehabilitering.

—  Daria Maria Szymaniuk

– Uforutsette utgifter kan komme

Venstre vil støtte riving av lavblokken, men støtter ikke Frps forslag om å rive hele rådhuset.

– Jeg er ikke enig med Leif Arne i at prosjektet er et skandaleprosjekt. Uforutsette utgifter kan komme i de fleste byggeprosjekter, spesielt i renovering, sier Venstres gruppeleder Mette Vabø.

Hun vil ta vare på mest mulig av dagens rådhus.

– Når vi rehabiliterer gjenbrukes som regel de delene av bygget som representerer høyest utslipp, som betong og stål, og er derfor gunstigst for klimaet på lang sikt, sier Vabø.

KrFs gruppeleder Henrik Halleland er opptatt av at budsjettet for prosjektet ikke sprenges.

– Sist saken var til behandling ba kommunedirektøren om mer penger. Det likte vi dårlig. Det er godt mulig å få til et signal- og miljøbygg innenfor rammene som er gitt. Denne gangen ber ikke direktøren om mer penger. Det er bra, sier Halleland.

– Må få kontroll

Høyres gruppeleder Sissel Knutsen Hegdal mener det viktigste nå er å få oversikt og kontroll på kostnadene.

– Vi må for all del unngå at dette blir Stavangers svar på stupetårnet på Hamar. Det er vedtatt en totalramme, og det er viktig for Høyre at denne ikke nok en gang overskrides, sier Hegdal, som ser fram til formannskapet torsdag ettermiddag, og peker på et ambisiøst prosjekt både med hensyn til vern, gjenbruk og framtidsrettede løsninger.

FNBs gruppeleder Frode Myrhol er heller ikke enig i betegnelsen skandaleprosjekt.

– Men restaureringen begynner å ta lang tid, og for hver ekstra dag koster det kommunen ekstra i leieutgifter, sier Myrhol.

Han mener det er helt greit å rive lavblokken, men vil ha flere detaljer om prisforskjellene mellom om det å føre opp nytt i bare heltre og i en blanding av betong, stål og heltre.

Aps gruppeleder Dag Mossige viser til at kommunedirektøren redegjorde for kostnadsøkningen i august, og at den fikk godkjent-stempel av et svært bredt flertall.

– Det er uklart hva Moi Nilsen nå mener er en skandale. Som det står i saksdokumentene vil jo den foreslåtte saneringen av lavblokken faktisk gjøre prosjektet billigere, ikke dyrere, i tillegg til å være langt tryggere for arbeidsfolkene, sier Mossige.

Undergraver tillit

Rødts gruppeleder Sara Nustad Mauland framhever at Moi Nilsens Frp også stemte for renovering av rådhuset i behandlingen av handlings- og økonomiplan 2019–2023.

– Hvis de mente at det beste var å finne en ny tomt og bygge nytt burde de ha lansert det forslaget den gang. Moi Nilsen er selv med på å undergrave tilliten til politikerne og de vedtakene vi gjør når han nå går ut og kaller dette for et skandaleprosjekt. Det er kun han som kaller det dette, sier Mauland.

Hun peker på at det har vært snakk om behov for å renovere rådhuset i alle fall siden 2011, da hun ble aktiv i lokalpolitikken.

– Vi har skjøvet det fram i tid nettopp fordi vi har prioritert å renovere skoler og andre bygninger. Men rådhuset har en arkitektonisk verdi, og vi har ansvar for å ta vare på det, sier Mauland.

Hun viser til at alle partier er opptatt av kontroll på kostnadene.

– Og det har vi. Det er ikke uvanlig at kostnadene i et slikt prosjekt endrer seg fra de første kalkylene. Det er blant annet derfor vi har bedt om at alle vesentlige endringer i prosjektet legges fram til politisk behandling, sier Mauland.

Rødt vil ta vare på det som har historisk og arkitektonisk verdi, og få et godt fungerende rådhus som befolkningen kan være stolt av, framholde hun.

– Det er jo litt typisk Frp å si «riv det gamle og bygg nytt» og ikke se verdien av å ta vare på det vi har. Rødt er opptatt av å finne balansen her, ikke å komme med billige populistiske utspill som Frp gjør. Vi er enige i at vi ikke skal sløse med skattebetalernes penger, men å stoppe prosjektet for eventuelt å begynne på noe helt nytt er ikke seriøst, sier hun.

– Sikkerhet viktig

Leder av Utbyggingsavdelingen i Stavanger kommune, Rune Kommedal, har pekt på sikkerhet som viktigst for forslaget om å rive hele lavblokken.

– Jeg er ikke begeistret for at prislappen stadig har økt, men jeg tror ikke det blir billigere å stoppe prosjektet. Vi vil neppe støtte å stille rehabiliteringen i bero og risikere å komme i konflikt med dem vi har inngått kontrakt med. Sikkerheten er viktig, hva Byantikvaren sier, også, sier SVs gruppeleder Eirik Faret Sakariassen i forkant av SV-gruppemøte og møte i flertallspartiene.








Mer fra Dagsavisen