Politikk

Engøy-leiligheter: Lager ny «Vindmøllebakken»

Utbyggerne på Engøy har fått politikernes godkjennelse. Nå skal et nytt bofellesskap etter modell av Vindmøllebakken bygges, i tillegg til vanlige leiligheter. Snart står 89 boliger klare.

Engøy — Øgreid Eiendom og Ineo Eiendom AS fikk i forrige møte i utvalg for by- og samfunnsutvikling godkjennelse fra et enstemmig politikerkorps til å bygge færre rekkehus og flere leiligheter i det første byggetrinnet, B1 og B4, av storutbyggingen på Pynteneset på Engøy.

Samarbeid med Helen & Hard

Nå vil utbyggerne bygge én av to deler i første byggetrinn etter modell av arkitektene Helen & Hard og utbygger Kruse Smiths prisbelønte bofellesskap Vindmøllebakken i den østlige enden av Pedersgata.

– Vi i Ineo har erfaring fra Vålandstun, som vi vant en Stavanger kommune-konkurranse på, som også er et byggeprosjekt med felles servicefunksjoner. Utrolig gøy, og et prosjekt vi er kjempefornøyd med. Vi har også fulgt med på Helen & Hard og Kruse Smiths Vindmøllebakken, og er blitt veldig imponert over det de har fått til der, sier markedssjef Roy Klungtvedt i Ineo Eiendom til RA.

Ineo har også samarbeidet med Helen & Hard om blokkprosjektene «Husene i skogen» på Hinna og «Eplestien» på Tasta, og samarbeider igjen med arkitektfirmaet for å bygge én av de to blokkprosjektene, B4, til et bofellesskap.

– Alle enhetene vil være arealeffektive og ha stue og kjøkken, men i tillegg får anlegget store fellesarealer og tilgang til rom man ikke bruker så ofte, for eksempel gjesterom, sier Klungtvedt.

Utbyggingsområdet er totalt på 55 mål.

– Alt som ikke blir bebygd blir grøntområde, med promenade. Klasaskjæret blir et eneste stort grønt fellesområde med bryggeanlegg og muligheter for bading, sier Klungtvedt.

Nye illustrasjoner for første del av utbyggingen på Pynteneset/Klasaskjæret, der den største delen av boligene er erstattet fra rekkehus til leiligheter. Skisse fra Helen & Hard



Snarlig salgsstart

Han regner med salgsstart på B1, et prosjekt med ordinære leiligheter og noen rekkehus, i løpet av rundt fire uker.

– B4 får ikke salgsstart i 2021. I løpet av 2022 skal vi arbeide med infrastrukturen, ny adkomstvei og ny rundkjøring i Engøydalen. Vi ser for oss byggestart i 2023, og at de første beboerne kan flytte inn i 2024, sier markedssjefen.

Nå er rivingen av Øgreid Eiendoms lagerbygninger på Engøy i gang.

– Dette er tomter med flott beliggenhet, og vi føler at boliger rettferdiggjør området mer enn lagerbygninger. Området har den fordelen at det i tillegg til nærhet til sjøen har sol og utsikt i samme retning. Interessen er da også mildt sagt enorm, sier Klungtvedt.

Slik ser arkitektene Helen & Hard for seg at blokkene med vanlige leiligheter blir, sett fra Pyntesundet og Pyntesundbrua.

Det ble ingen stor debatt om endringen fra rekkehus til leiligheter da politikerne behandlet saken.

– Saken gikk igjennom utvalget på torsdag uten noen særlig debatt. Endringene som er foreslått og nå vedtatt var ikke så veldig omfattende, sier leder i UBS, Frode Myrhol (FNB).

Han stusser uansett på at markedssituasjonen for rekkehus ble oppgitt som årsak til endringen i detaljreguleringen.

– Jeg stiller meg litt undrende til dette med at markedssituasjonen skal være årsak til å ønske flere leiligheter og færre rekkehus, men likevel så var ikke endringene større enn at det var uproblematisk å vedta dem, sier Myrhol til RA.



---

FAKTA

Nye illustrasjoner for første del av utbyggingen på Pynteneset/Klasaskjæret, der de fleste rekkehusene nå er gjort om til leiligheter.

Det planlegges et bofellesskap med 31 boliger, av dem 12 leiligheter med tre soverom, etter at de vanlige leilighetene er bygd. Bofellesskapet får fellesarealer med blant annet spiserom, stort kjøkken, hobbyrom, terrasser, utearealer og gjesterom. Bofellesskapet er laget etter «Gaining by sharing»-modellen, som bygger på et prinsipp om at alle enheter kjøper og eier en fast andel av fellesarealer; cirka mellom 12 og 15 kvadratmeter. I et fellesskap med 31 enheter vil da alle ha tilgang på mellom 370 kvadratmeter og 465 kvadratmeter fellesarealer.

Øgreid Eiendom AS og Ineo Eiendom AS eier hver sin halvdel av tomtene til utbyggingsprosjektet på Engøy, som er tenkt å omfatte over 200 leiligheter på Pynteneset på Engøy.

Reguleringsplanen ble først godkjent i 2013, men med krav om at Hundvågtunnelen måtte stå ferdige før bygging. Nå endres prosjektet til færre rekkehus og flere leiligheter. Endring i boligmarkedet ble oppgitt som årsak, og innspillet fikk kommuneadministrasjonens godkjennelse, og endringen ble godkjent i utvalg for by- og samfunnsutvikling (UBS) 30. september.

---






Mer fra Dagsavisen